Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
Yumurtalık Kistlerinin Belirtileri
Adet öncesi ve sırasında kasık ağrısı. Cinsel ilişki sırasında ağrı. Bel ve bacak ağrısı. Memede hassasiyet.
Yumurtalık dokusunda bulunması ve adet kanamaları sırasında burada da kanama olup kistleşmesi durumuna ise çikolata kisti denir. Üreme çağındaki kadınlarda görülür. Kronik kasık ve bel ağrısı, ağrılı adet görme, ağrılı cinsel ilişki ve hatta ağrılı tuvalete çıkma çikolata kistinin belirtileri arasındadır.
Yumurtalıkta apse geliştiğinde sol veya sağ kasık ağrısına yol açar, yumurtalıktaki apse içeriği karın boşluğuna aktığında (apsenin yırtılması sonucu) şiddetli yaygın karın ağrısına sebebiyet vermektedir. Yumurtalık kistleri içinde en sık ağrı problemine yol açan kistler çikolata kistleridir.
İlgili 38 soru bulundu
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Karından ultrason veya vajinal ultrason yoluyla yumurtalıklar detaylı olarak incelenerek herhangi bir kistin olup olmadığı, varsa kistlerin boyutu ve türü tespit edilebilir. Kötü huylu olabileceği düşünülen kistler için kan testleri yardımıyla tümör markerları olarak adlandırılan bir grup kan parametresine bakılabilir.
Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir. Ancak kistte yırtılma (rüptür) veya kendi etrafında dönme (torsiyon) meydana gelirse bu durumda aniden başlayan şiddetli kasık ve karın ağrısı, bulantı, kusma, bayılma gibi şikayetler meydana gelebilir.
Yumurtalık kistleri bazı kişilerde varlığını bile hissettirmezken bazı kişilerde ise şiddetli yakınmalara sebep olur. Genel olarak görülen yumurtalık kisti belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Karın ve kasık ağrıları Karında şişlik.
Kadınlarda sağ ve sol yumurtalık bölgesinde meydana gelen ağrı yumurtalık kistleri ile beraber ortaya çıkan bir sorundur. Özellikle kasık bölgesinin herhangi bir noktasına uygulanan baskı ile birlikte bu ağrılar ortaya çıkar. O yüzden bölgesel olarak sağ yumurtalık üzerine baskı bu bölgede ağrı oluşturur.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
İyi huylu bir tümör olmasına rağmen, her zaman bir tehlike vardır. Kist kısırlığa neden olabilir ve yumurtalık kistinin yırtılması karın boşluğunda kanamaya neden olur. Komplikasyonlar arasında: kistin burulması, süpürasyon varsa; Tüm bu komplikasyonlar acil ameliyat gerektirir.
Ultrasonografi, kesin tanı için öncelikli olarak kullanılan yöntemdir. Yumurtalık kistleri başta olmak üzere karaciğer, akciğer ve böbrek kistlerinin teşhisinde ultrasonografi yöntemine başvurulur. Bu sayede, kistin tam konumu ve boyutları hakkında detaylı bilgi elde edilebilir.
Rahim içerisinde yer alan endometrium adlı doku tabakasının yumurtalıklara yayılması ve yerleşmesi ile oluşan kistlere yumurtalık kisti denir. Aynı zamanda çikolata kisti olarak da adlandırılan ve regl kanaması sırasında yoğun ağrı ve kanama artışı gibi şikayetler ile seyreden jinekolojik bir hastalıktır.
Yumurtalık kistlerinin çoğu küçük boyutlu basit kistlerdir. Basit yumurtalık kistleri ultrason ile takip edilir.
Yumurtalık kistleri belirtiler oluşturabilecekleri gibi bazı durumlarda hiç belirti göstermezler. Yumurtalık kistlerinden kaynaklanan belirtileri olan kadınlar, tipik olarak kist tarafında alt karın bölgesinde ağrı veya baskı hissederler.
Yumurtalık kisti patlaması ağrı yapar mı? Yumurtalık kisti patlaması hastada karnına bıçak saplanmış gibi ani ve şiddetli bir ağrı yapar. Bu ağrının 12-24 saat içinde azalarak kesilmesi beklenir.
Yumurtalıklar (over) karın boşluğunda rahimin iki yanında bağlarla asılı olarak yerleşmiş halde bulunan organlardır. Kadınlarda doğurganlığı sağlayan yumurtalar, yumurtalıklarda saklanmaktadır. Normalde kadınlarda iki adet yumurtalık mevcuttur. Bunlar yumurta üreten ve bunları salan organlardır.
Kist içeriğinin vajina açıklığına drene olmasıyla iltihaplı akıntı oluşabilir.
Çoğu kist zararsız olmasına ve kendiliğinden geçmesine rağmen büyüyüp problemlere neden olmayacağından emin olmak için her yumurtalık kistini takip etmek gerekir. Ancak bu belirtiler çok fazla büyümemiş ya da iltihaplanmamış kistlerde görülmez. Kist çok fazla büyümüşse ele de gelebilir.
Yumurtalık kistlerinin patlaması ile içerisindeki sıvı karın boşluğuna dolmaktadır. Bıçak saplanması gibi net ve keskin bir ağrı duyulmaktadır. Bulantı kusma, şiddetli ağrı gibi etkileri olur. İlk 12-24 saatlik müdahale son derece önemlidir.
Yumurtalık kistleri, kadınlarda yaygın olarak 20-45 yaşlarında görülmektedir. Bunun sebebi yumurtalıkların aktif olarak genellikle bu yaş aralığında kullanılmasıdır. Nadiren çocuklarda ve ileri yaşta da görülebilen bir rahatsızlıktır.
Yumurtlama döneminde bu kistin içerisine kan dolar ve gebelik varsa eğer progesteron hormonu salgılamaya başlar. Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Her ay vücudun bu şekilde yenilenmesini sağlayan kistlerin zararı yoktur; fakat adetle atılamayan kistler vücutta büyümeye başlar.
Yumurtalık kistleri çoğu zaman rutin jinekolojik muayene sırasında ya da başka bir sebepten dolayı doktora başvurulduğunda ultrasonla saptanırlar. Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri