Paulownia ağacının anavatanı Çin'dir. Bu sebeple ülkemizde Çin kavağı olarak tanınmaktadır. Paulownia ağacı, ülkemizde 45°C ile -25°C sıcaklık değerlerine haiz olan her yerde yetiştirilebilmektedir.
Kiri Ağacı, Türkiye'de Doğu Anadolu bölgesi hariç tüm bölgelerde yaşayabilecek bir özelliğe sahiptir. Erzurum ilinde dikimi yapılan 25 adet Paulownia ağacından 22 adedi bir kış geçirmiş ve büyümelerini sürdürmüşlerdir.
Ayrıca kerestesinden de yaygın olarak yararlanılır. Ortalama 6 yılda kesime hazır hale gelen bu ağacın ömrü 70 yıldır. İşte, merak edilen tüm detaylar." Ağacın ekonomik olarak faydaları oldukça fazladır ve ağaç kesildikten sonra ertesi yıl hızla gelişmektedir.
İlkbaharda yapraklanmadan önce çiçekler açar. Pavlonya bitkisi fizyolojik yapısı dolayısı ile kış aylarında yapraklarının tamamını dökmektedir. İlkbahar yaz aylarında yeniden filizlenip yeşermektedir.
Çin kavağı özellikleri arasında dayanıklılık da bulunur. Bu ağaçtan elde edilen eşyaların kırılma, çatlama ve deformasyona karşı yüksek dayanıklılık sağladığı bilinmektedir. Amerika'da yapılan deneylerde kavak ve meşe gibi ağaçlardan çok daha dayanıklı olduğu belirlenmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Pavlonya (Paulownia) Dünya'nın en hızlı büyüyen ağacı olarak bilinmektedir. Son zamanlarda ülkemizde aşırı bir rağbet görmektedir. Bu ağaç suyu çok sever.
Tohumdan yetişen bir Paulownia tomentosa fidanı daha ilk yılında 1,5 metreyi geçer. Çiçek açacak olgunluğa gelmesi ise 8-10 yıl ister. Bazı yerlerde büyük ağaç haline gelince 3 veya 4 metre yukarıdan ana gövdenin üst kısmını keserler. Sonra ilkbaharda tepeden gürce dallanmalar olur.
Paulownia tohumlarınızı dikimden önce 10 gün oda sıcaklığındaki suda bekletmeniz çimlendirme oranını hızlandıracaktır. Günde en az 12-14 saat gün ışığı istediğinden bahar ve uzun gün ekimleri daha başarılı olacaktır. Tohumlar 15-20 °C de 21-60 günde çimlenir. Nemi koruma amaçlı sera uygulaması iyi sonuç vermektedir.
Dikim zamanı olarak sıcaklığın en az olduğu sabah veya ikindin zaman dilimlerini seçerseniz her zaman fidan tutma yüzdeğiniz ve fidanın toprağa olan adaptasyonu daha iyi olacaktır. Açık kök paulownia fidanları ise fidan sökümden yaprak dökümü ile beraber 11. ay ile 4. aylar arasında dikiebilirsiniz.
Genel olarak iyi yetişme yerlerinde normal aralık mesafe düzenleri ile kurulmuş ve normal bakım görmüş kavak ağaçlamaları ortalama 10-12 yılın sonunda kesim çağına gelirler (Resim 12). Kavak ağaçlaması sıklaştıkça kesim yaşı küçülür. Seyrekleştikçe uzar.
Paulownia ağacının anavatanı Çin'dir. Bu sebeple ülkemizde Çin kavağı olarak tanınmaktadır. Paulownia ağacı, ülkemizde 45°C ile -25°C sıcaklık değerlerine haiz olan her yerde yetiştirilebilmektedir.
* Güneşi ve suyu çok sever.Gölgelik yerlere dikilmemeli,başka ağaçlarla gölgelenmemelidir. * 5X5 5X6 4X5 aralıklarında dikilebilir.5X5 aralıklarında dikildiğinde 1 dönüme(1000 m2 )40 adet fidan dikilir.Tarla kenarına tek sıra dikim yapılacaksa 3 metre aralıkla dikim yapılabilir.
Anavatanı Çin olan Paulownia ağacı dikildiği yıl 8-8.5 mt. boylara ulaşabilen bir ağaçtır. Bir yılda 10,38 mt. büyüyen Paulownia Elongate türü bir ağaç dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır. 5 yılda kesilecek büyüklüğe ulaşır.
Genel olarak sulak alanlarda yetişebilen bir çeşit ağaçtır. Kavak ağacı suyu sever. Kavak ağacı içerisinde reçine bulundurur ayrıca uçucu yağ içermektedir.
“Çam ağacı oksijen üretir mi?” sorusu çam ağacı için pek bir anlam ifade etmiyor. Çünkü en çok oksijen üreten ağaçlar sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. Havayı temizleyen Çam ağacı, sonbaharda yaprak dökmeyen ve iğne yapraklı bir ağaç türüdür.
Tik ağacı (Tectona grandis), çift çeneklilerden, kaplamada kerestesinden yararlanılan, doğal rengi sarı, zamanla havada kendiliğinden koyulaşan bir sıcak iklim ağacı. L.f., Suppl. Pl.: 151 (1782). Anavatanı başta Hindistan, Malezya ve Endonezya olan tik ağacı güney ve güneydoğu Asya'ya özgü bir ağaçtır.
Çiçekler hoş kokulu beyazlı sarımsı mor renkli salkım şeklinde bulunur. Çiçeklenme mayıs ayından itibaren görülmeye başlanır. Kışın yapraklarını döker. Dekoratif geniş yaprakları düzgün gövdesi ile park, bahçe, peyzaj düzenlemelerinde, çiftliklerde kullanılır.
Pavlonya bitkisi bir diğer adıyla Çin Kavağı olarak da bilinmektedir. Dünyanın en hızlı büyüyen bitkilerden bir tanesidir. Boyları yaklaşık 15-20 metreyi bulur çok yıllık bir bitkidir.
Ortalama ömrü 70 yıl olup, uygun şartlar sağlandığında 5-7 yılda kesime gelebilmekte ancak en ekonomik kesim zamanı 10. yıldır. Kesimi yapılan ağaçda ertesi yıl kesim yerinden tekrar sürmekte ve tek sürgün bırakıldığında hazır kök sistemi sayesinde hızla gelişip daha çabuk kesime gelebilmektedir.
Üzerindeki kabuğu tohuma zarar vermeden çıkartın. Çıkardığınız tohumu nemli bir bezin içerisinde 3 gün boyunca sulayarak bekletin. Bu süre zarfında çam ağacı tohumunun şiştiğini göreceksiniz. Üç günün sonunda tohum dikime hazır hale gelir.
Kavak ağacının tohumları çok küçüktür. Türkiye'nin her bölgesinden rahatlıkla yetişebilmektedir.Tohum çimlenmesi %50 civarındadır.
Tohumlar dallarında iyice olgunlaşınca, henüz kurumadan dallarıyla kesilerek baş aşağı gelecek şekilde bir kesekağıdına yerleştirilir. Dallarla birlikte ağzı bağlanan kesekağıdı havadar bir yere asılır. Sonuçta dallar kurudukça kesekağıdının içine dökülen tohumlar kolayca toplanır.
Kiri, kirli toprak, suda başarılı ve büyürken de yeryüzünü temizliyor, arındırıyor. Bir diğer özelliği ise bu ağacın dünyadaki en hızlı büyüyen ağaç olması. Tohumdan yetişen, sekiz yıllık bir ağacın boyu, kırk yıllık meşe ağacıyla aynı boyda. Kiri ağacı bir yılda dört buçuk metreden daha uzun olabiliyor.
Kiri Ağacı, Türkiye'de Doğu Anadolu bölgesi hariç tüm bölgelerde yaşayabilecek bir özelliğe sahip. Erzurum ilinde dikimi yapılan 25 adet Paulownia ağacından 22 adedi bir kış geçirmiş ve büyümelerini sürdürmüşler.
Kışın yapraklarını döker. Dekoratif geniş yaprakları düzgün gövdesi ile park, bahçe, peyzaj düzenlemelerinde, çiftliklerde kullanılır. Ev de yetiştirmek için pek uygun değildir. İklim İsteği Çin kavağı soğuğa (-25 derece) ve sıcaklığa (+40 derece ) dayanıklı bir tür olduğu için ülkemizin birçok yerinde yetişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri