Diğer iştah açıcı şeyler tuz, patates, kırmızı acı biber, nohut, mısır ve havuç olarak sıralanabilir. Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar iştah açıcı şeyler içerisindedir. Makarna, patates ve hamur işi ürünleri iştah açmada etkilidir.
C vitamininden zengin taze meyve ve sebzeler tüketmeye özen gösterin. Tatları ve renkleri iştah açacaktır. Çinko ve B vitaminlerinden zengin yağsız et, deniz ürünleri, fındık, badem, bitki tohumları ve tam tahıl ürünlerinin tüketimi de iştahı artırır. Sağlıklı yağlar içeren avokado, fındık ve zeytinyağı kullanın.
İŞTAH KAYBININ NEDENLERİ
İştah kaybının nedenleri arasında hamilelik, metabolik problemler, kronik karaciğer hastalığı, KOAH, demans, HIV, hepatit, hipotiroidizm, kronik böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kokain, eroin, hız, kemoterapi, morfin, kodein ve antibiyotik bulunur.
Özellikle aşırı oranda iştahsızlığın altında yatan birtakım sebepler bulunmaktadır. Bu sebepler aynı zamanda ciddi sağlık sorunları olarak ön plana çıkar. Özellikle mide ve sindirim problemleri, soğuk algınlığı, bağırsak ve karaciğer hastalıkları gibi durumlar ön plana çıkmaktadır.
Kırmızı acı biber: Yağ yakıcı özelliği ile bilinse de fazla tüketimi iştahınızın artmasına ve dolayısıyla kilo almanıza neden olacaktır. Acı kullanarak tükettiğiniz yemeklerden sonra doygunluk hissini anlamınız azalacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
DOYURMAYAN DÜŞÜK YAĞLI YOĞURT
Yoğurdun zayıflama üzerine kuşkusuz çok etkisi bulunuyor. Ancak düşük yağlı yoğurtların, karbonhidrat oranı daha yüksek olduğundan hem kan şekerini daha hızlı yükseltiyor hem de doyurucu etkisi tam yağlı olanlara göre daha az olduğundan acıkmaya sebep olabiliyor.
İşte Uzman diyetisyenlerin bu konu hakkında verdikleri bilgiler; Diyetisyen Nurdan Çeliktaş yumurtanın tok tutan va zayıflatan besinlerden olduğunu bildirip sözlerine şöyle devam ediyor: (Yumurta, diyet yapan kişilerde “ghrelin” (iştah hormonu) seviyesini düşürüyor ve daha uzun süre tok tutuyor.
Tatlı bir içecek olarak ayva kompostosunun iştah açıcı niteliklerinden yararlanılabilir. Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır.
B1 vitamininden zengin yiyecekler iştah açıcı kilo aldırıcı besinlerdir. Askorbik asit olarak bilinen C vitamini iştah arttırıcı bir vitamindir.
Ahududu, ayva kompostosu, badem, ceviz, greyfurt, kayısı, limon, portakal, domates, enginar, havuç, sarımsak, turp, ada çayı, ardıç tohumu, kekik, kimyon, kişniş, nane gibi bitkiler iştah açıcı özelliğe sahip olmaları ile bilinirler.
İştahsızlık çoğunlukla fizyolojik nedenlerden kaynaklansa da psikolojik nedenler de büyük ölçüde iştahsızlığa yol açabilir. Stres ve can sıkıntısı iştahla bağlantılıdır ve stresli durumlarda kişilerde yemek yeme alışkanlığının değişmesine yol açar.
Depresif olguların çoğunda duygudurum değişiklikleri ile birlikte iştah ve kilo kaybı bulunur.
Dut pekmezinin iştah açıcı özelliği vardır. Aşırı tüketildiği zaman fazla kilo almanıza yol açabilmektedir. Bu pekmez özellikle kilo almak isteyenler tarafından da çok önemlidir.
Ahududu besin değerleri bakımından son derecede zengindir. Düzenli olarak ahududu tüketmeniz durumunda iştahsızlık gibi problemleri ortadan kaldırmanız mümkündür. Gün içerisinde bir avuç badem tüketebilirsiniz. Badem hem mideyi yatıştıracak hem de kalorili bir besin olduğundan ötürü iştahsızlığa iyi gelmektedir.
2 mg. siproheptadin hcl içeren seratonin antagonisti ve antihistaminik etkili ilaç. yani aslen alerjik durumlarda kullanılan bir ilaç olup iştah açma etkisi ilaç verildikten yıllar sonra ortaya çıkmıştır şahsımda.
Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur. Bu vitaminlerdeki eksiklikler homosistein denilen bir aminoasidin vücudumuzda artmasına neden olur.
Bu ilaç türü iştah açıcı özelliğe sahiptir ve bu sayede kullanıcıların kilo alması sağlanır. Bu ilaçlara örnek olarak klorpromazin, klozapin, haloperidol, olanzapin ve risperidon verilebilir. Bu ilaçlar mutlaka uzman doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
İştah artışı gebeliğin 2. trimesterin döneminde yani 3.ayın sonundan 6.ayın sonuna kadar olan dönemde gözlenmektedir. Anne adaylarının bu dönemde iştahları oldukça açılmıştır. İlk 3 ayda nasıl yemeklerden tiksiniyor ise bu dönemde de tam tersi olarak çok yemek yiyebilirler.
İştah kaybının nedenleri arasında sigara içme alışkanlığı, hamilelik, metabolik problemler, stres, depresyon, migren, anemi, kronik karaciğer hastalığı, beyin sarsıntısı, diyabet, irritabl bağırsak sendromu, mide bulantısı, kusma, KOAH hastalığı, demans, HIV, hepatit, hipotiroidizm, kronik böbrek yetmezliği, kalp ...
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri