Celtuce olarak da bilinen Çin marulu, yeşil yapraklı bir sebzedir ve uzun yıllardır Çin mutfağında tüketilir. Kökleri ya da yaprakları yenilebilir. Ana yemeklerde, salatalarda, sebze yemeklerinde kullanılabilir. Nerede kullanacağınıza bağlı olarak, çiğ ya da pişmiş olarak tercih edilebilir.
Çin Marulu Besin Değeri
B ve C vitaminleri, fosfor, demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum da dahil olmak üzere çok çeşitli vitamin ve mineraller içeren Çin marulu; aynı zamanda kan şekeri seviyelerini dengelemek ve kalsiyum emilimini arttırmakta önemli olan manganezin de iyi bir kaynağıdır.
Yapraklarının koyu yeşil olan kısımları hafif acımsı bir tada sahiptir. Beyaz kısımları daha sulu bir dokuya sahiptir. Çin lahnasının tadı olgunluk durumuna da bağlıdır. Erken aşamada tadı marulu andırır, olgunlaştıkça hafif acımsı tadı daha ağır basar.
Çin lahanası (Brassica rapa pekinensis; Çince: 大白菜; pinyin: dàbáicài), veya Çin Marulu Çin , Doğu Türkistan , Japonya , Kore dolaylarında yetiştiriciliği ve tüketimi yaygın olan bir lahana türüdür.
İlgili 34 soru bulundu
Mide rahatsızlıklarının giderilmesinde ve hazımsızlıkta acı marul oldukça faydalıdır. Has marul tansiyon düşürücü bir etkiye sahiptir. Karaciğer rahatsızlıklarında da faydalanıldığı söylenen eşek marulu, bir rivayete göre Roma İmparatorlarından olan Augustus'un karaciğer hastalığını yenmesini sağladığı söylenir.
1- Bitkinin kökü kurutularak kahve gibi içilebilir. Bu tarif uygulandığında kanı temizlediği ve hazımsızlığı giderdiği belirtilmektedir. 2- Salatası yapılır. Marul iyice yıkanır ve ardından tuzlu ya da sirkeli suda bekletilir.
Çin marulunun yaprakları, Türk mutfağında yakından tanıdığımız maruldan neredeyse iki kat daha fazla C vitamini içerir. Doğal bir antioksidan olan C vitamini, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, zararlı organizmalara karşı savaşır ve iltihaplanmaya neden olan serbest radikaller ile mücadele eder.
Kültür, ibadet ve ritüeller de bunun göstergesidir. Bunlar üzerinden giderek de o din daha iyi anlaşılır. Ezidiler, kesinlikle marul yemiyorlar.
1) Acı Marul: Son yıllarda en popüler marul türlerinden olan acı marul, yabani marul olarak da bilinir. Bu marul türü, ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir. 2) Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür.
Normal marulun tat dokusuna oldukça yakın benzerlikte olan Yedikule marul, daha çıtır ve sulu bir yapıya sahiptir. Marula oranla daha küçük boyutta olan Yedikule, marulun iç kısmı gibi düşünebileceğiniz bir yapıdadır. Kullanım açısından da daha geniş bir alana sahiptir.
Marul antioksidan etki sağlayan C vitamini ve klorofil açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bir antioksidandır, kolajen üretiminde ve serbest radikallere karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Marulun yeşil yaprakları klorofil açısından zengindir.
Yarım çay bardağı zeytinyağı, haşlanmış mısır, pul biber, tuz, ince ince doğranmış yeşil soğan, maydanoz, dereotu, ekleyip iyice karıştırıyoruz. Servis tabağına alıyoruz Afiyet olsun.
Pirincin üzerine doğranmış kırmızı biber, kornişon turşu, 6 yemek kaşığı konserve mısır, yarım su bardağı haşlanmış bezelye ve rendelenmiş havucu ekleyin. Doğranmış dereotunu ve soğanları da koyun. Son olarak çin salatasının üzerine damak tadınıza göre tuz, zeytinyağı ve limon suyu ekleyip, güzelce karıştırın.
Marullar yıkanıp ince ince doğranır. Tavaya yağ ve doğradığımız Sarımsakları koyup altını yakalım bir iki çevirip ardından doğradığımız marulları tuzu koyup suyunu salıp çekene kadar kavurduktan sonra altını kapatıp soğumasını bekliyoruz. Soğuyan marulu yoğurtla buluşturup afiyetle yiyoruz.
A vitamini açısından zengin olan marul, düzenli olarak her gün belirli bir miktar tüketildiği takdirde cilt sağlığını korur. Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine olanak tanıyarak cilde fayda sağlayan marulun cilt üzerinde etkisi bununla sınırlı değil.
Yezidiler, Muaviye'nin oğlu "Yezid"in peşinden gitmediklerini, kendilerini, "Allah'a peygambersiz inanan halk" anlamına gelen "Ezdai" olarak adlandırdıklarını ifade ediyor. Irak'taki Kürtler arasında "Ezidi" olarak adlandırılan toplum için Türkçe, Arapça ve İngilizce'de, "Yezidi" ifadesi kullanılıyor.
Ülkemizde genel olarak çiğ olarak tüketilmektedir. Marul A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besindir. Sulak yerlerde yetişen marul sindirim olaylarında ve zayıflarken diyet listelerinde yer almaktadır. Ülkemizde de çiğ yendiği için daha çok salata malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Uzmanlar, fazla yenildiğinde marulun göz kararmasına neden olduğuna, cinsel gücü azalttığına ve uykuyu getirdiğine dikkat çekiyor. Bitki bilimcilere göre marulun içinde A, B, C ve E vitaminleriyle demir, kalsiyum, çinko, fosfor, iyot, sodyum ve bakır gibi mineraller bulunuyor.
Suyu sevdiği için sonbahar mevsiminde üretimi yapılan Çin marulu hem ev hem de Çin ya da Doğu Asya mutfağına ait yemekler yapan restoranlarda salata, ana yemek ya da turşu yapımında kullanılır.
Fiyatların artmasının sebebi; işçilik maliyetleri, hava şartları, gübre maliyetleri çok fazla arttı. Bundan dolayı da fiyatlar arttı. Şu an verim az. İthal edilen tohumlar da azaldı.” dedi.
Dar ve uzun yapraklı bir sapa sahiptir. Diğer marulların aksine sapı yenir, fakat yaprakları atılır.
Sıcak yaz aylarında, her gün marul bitkilerini sulamamız ve belki de bitkilere gölge sağlamamız gerekebilir. Bu mevsimde bitkilerimizi düzenli olarak sulamazsak, marul bitkileri ısıdan zarar görür ve bitki tohum üretmeye başlar. Sonuç olarak, marul yaprakları acı bir tada sahip olabilir.
Kırmızı ve mor renkte çiçekler açan eşek dikeni, ülkemizin neredeyse çorak olan hemen hemen her arazisinde yetişir. Eşek dikeninin Türkiye 'de yetiştiği yerler, Ege bölgesi, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesidir. Eşek dikeni nadir olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde de yetişmektedir.
Marul (Lactuca sativa), papatyagiller (Asteraceae) ailesinden geniş yeşil yapraklı, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesidir. Genelde yaprakları salata olarak çiğ tüketildiği gibi Çin gibi bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek de yenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri