Çin mutfağı sebze ağırlıklıdır ama etler de az miktarda da olsa kullanılır. Etler arasında en yaygın kullanılan etler domuz eti ve tavuk etidir. Ayrıca 13. yüzyıldan bu yana Pekin civarında hazırlanmakta olan Pekin Ördeği (北京烤鴨) Çin'in millî yemeği olarak kabul edilmektedir.
Çin Yemekleri; Klasik Akşam Yemeği
Ortalarındaki döner tablaya bambu, fobu, tavuk, balık, etli sebze gibi yemekler geliyor elbette pilav da.
İlgili 19 soru bulundu
Çin'de sabah yemeklerinde kızarmış, haşlanmış yada buharda pişirilmiş pirinç ekmekleri, yine pirinç veya buğday unundan yapılmış içine karides, kıyma veya sebze konulan börekler yenir. Çin makarnası da yaygın bir kahvaltı çeşididir.
Yemek kısmına bakıldığında, Pekin ördeği Çin Meşhur yemekleri arasındadır ve sadece Çin'de değil diğer ülkelerde de pek çok damak tadına hitap etmektedir.
Endonezya'da yaşayan Çinliler, sağlık açısından çok önemli gördükleri yılan yemeklerini hazırlayan restoranları tercih ediyor. Çinliler tarafından sadece yılan eti değil kanı da talep görüyor. Bir litre yılan kanı yaklaşık 200 Dolar.
Maçça tozuna da “Maçça” denir. Matcha, ilk kez 10.yüzyılda üretilmiştir. Çinlilerin Maçça yöntemi Japonya'ya Kamakura dönemde(1185-1333), Çin'den (Tang henedanı)(618–907) getirilmiş. Çinlilerin Maçça yöntemi rahip Eisai tarafından 1191'de Çinden getilirmiş.
Çinliler, çok fazla süt içmiyor, yoğurda yeni yeni alışıyor, peynirin ise Çin'de sofralarda neredeyse yeri yok, diye düşünülebilir. Ancak, bu farklılık, aynı zamanda piyasadaki bir boşluğa işaret ediyor. Çinlilerin, gıda tüketimi alışkanlıkları itibarı ile çok fazla süt ve süt ürünü tüketmedikleri bir gerçek.
1) İsraf etme, talep etme.
Çinliler hiçbir şeyi israf etmek istemez. Her şey yenilebilir ve israf etmek Çin öğretilerine göre çok popüler değildir. Budist öğretilere göre de beslenmek için hangi canlıyı öldürüyorsanız tamamını yemelisiniz. Hatta bu davranış kınanmaz çokça da takdir görür.
Cin adını ana aroması olan Felemenkçe "genever (ardıç)" kelimesinden türetilen ardıç meyvesinden almıştır. Cin temelde tahıllar, ardıç meyvesi, anason, kişniş, melekotu ve kökü, meyankökü, tarçın, rezene, turunç kabukları vb. bitkilerin birlikte damıtılması sonucu oluşan renksiz, pürüzsüz, yoğun aromalı bir içkidir.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Çinliler ise yemekten önce ve sonra sıcak su içerek midelerinin ekstra efor sarf etmesini engelliyor. Çinliler, alınan soğuk içecek ve yiyeceklerin iç organları daha fazla büzüştürdüğünü, mevcut problemleri daha da kötüleştirdiğini atalarından biliyor.
Çin mutfağında değil yemeğe, görülmeye bile tahammülü olunmayan hayvanlardan yemek yapılıyor. Bunlardan bazıları fare yavrusu, yarasa, lağım faresi ve az pişmiş kurbağa olarak biliniyor.
Vücut ısısını yükselten yiyecekleri enerji toniği olarak adlandıran Çinliler sofralarında bu besinlere yer veriyor. Enerji toniklerinin önde geleni baharatlar, sirke, soğan, sarımsak vücut ısısını yükselttiği için yemeklerinde bolca kullanıyorlar.
Han Ulusu ya da Han Çinlisi (Basitleştirilmiş Çince: 汉族; Geleneksel Çince: 漢族; pinyin: Hàn zú) Çin'de yaşayan en büyük etnik gruptur. Çin nüfusunun % 92'sini ve dünya nüfusunun yaklaşık % 19'unu oluştururlar. Türkçede Çinli kelimesi Han Ulusuna eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
İrlanda hakkında en ilginç bilgilerden bir diğeri ise ülkede hiç yılan yoktur.
Çin kültüründe önemli bir yere sahip olan Konfiçyüs “Onurlu bir adam, mezbahayla mutfağı birbirinden uzak tutar ve yemeğe saygı gösterir. Sofrada hiçbir zaman bıçakların yeri yoktur” diyerek, Çin kültüründe çubuğun neden kullanıldığını da özetlemiştir.
Çinliler ördek etini de çok sever. Bu açığı kızarmış tavuk ile kapatmak mümkün. Ama yanında, buharda pişmiş pirinç bazlaması olmak kaydıyla. Sebzeli sigara böreği de (spring roll benzeri) sevdikleri yemekler arasındadır.
Çine gitmiş olanlar iyi bilir, özellikle yaşlı Çinliler yanlarında sürekli bardak tipi termoslarda sıcak su, çay taşırlar. Kışın soğuk günlerde, hatta bunaltıcı yaz sıcaklarında bile hep sıcak su içerler. Çin restoranlarına gittiğinizde de masanıza ilk gelen bu hafif çayımsı sıcak su'dur.
Tatlı ve ekşinin bir arada kullanıldığı Çin mutfağında; kullanılan malzemeler, malzemelerin renkleri ve malzemelerin kesilme biçimleri büyük önem taşır. Dünyanın en sağlıklı mutfaklarından biri olma özelliği taşıyan Çin mutfağında, ayçiçek yağı ve fındık yağı gibi yemeklerin aromasını bastırmayacak yağlar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri