Araştırmacılar, gece geç saatte yenen bir yemeğin, vücudun yavaşlaması gereken zamanda 'yüksek alarm' durumuna geçmesine neden olduğunu buldular. Kalp uzmanları, yetişkinlerin yatmadan önceki iki saat içerisinde ve aslında ideal olarak akşam 7'den sonra asla hiçbir şey yememelerini tavsiye ettiler.
Bir araştırmaya göre, gece geç saatlerde yemek yemek, vücudun yavaşlaması gerektiğinde 'yüksek alarm' moduna girmesine yol açmaktadır. Kalp uzmanları tarafından yetişkinlerin yatmadan önceki iki saat içinde ve ideal olarak akşam 7'den sonra hiçbir şey tüketmemesini önermektedir.
Çalışmalar öğünlerde miktarlar açlık durumuna göre ayarlandığında bireylerin akşam 7'den sonra yemek yediklerinde yağlanmadıklarını, daha kolay kilo verdiklerini gösteriyor. Bu araştırma, kilo vermek adına kesin bir saatin bulunmadığına işaret ediyor.
''Herkes sabah 7'de kahvaltı yapacak, akşam en son şu saatte yemek yiyecek diye bir kural yoktur. Bu saatler kişinin yaşam tarzına göre belirlenmelidir. Yani birey, sabah 11'de kalkıyor ise kahvaltı saati ona göre, saat 03.00'da yatıyor ise akşam yemeği de bu duruma göre belirlenmelidir.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
İlgili 45 soru bulundu
Yağ yakıcı hormon olarak bilinen leptinin aktif olduğu saatlere göre bir beslenme düzeni oluşturarak kilo vermek mümkün. Gece vakti leptinin aktif olması ile uykunuzda kilo verebilirsiniz. Leptinin gece aktif olabilmesi için ise akşam 8'den sonra hiçbir şey yememeniz gerekiyor.
Sindirim sistemimizin dinlenme ve süreci tamamlayabilme için zamana ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız. Saat kaçtan sonra yemek yenmemelidir? Ne kadar erken saatte son yemeği yersek o kadar iyi, uzmanlara göre bu saat aralığı akşam 7 ile 7:30 arası, en ideali.
Geç yemenin kilo aldırdığını düşünüyor olabilirsiniz. Bu noktada size iyi bir haberim var. Ne zaman yediğinizden çok, ne yediğiniz daha önemli. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'ndeki Oregon Ulusal Başvuru Araştırma Merkezi'ne göre, gece geç yemenin kilo aldırdığı doğru değil.
Öğünler arasında ne kadar ara verilmeli? Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar.
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Herkes gece yemek yemenin zararlarını araştırıyor. Kilo almak isteyenlere genellikle yatmadan önce yemek yemesi tavsiye ediliyor. O yüzden bu durum kilo aldıran bir durumdur. Gece saatlerinde midenin yatıştığı zamanlarda yemek yemek her zaman fazla kilo alımına neden olacaktır.
Ve bu fazladan kalori ihtiyacını genelde yağ oranı yüksek yiyeceklerden karşılıyoruz. Bunun yanı sıra Northwestern Üniversitesi araştırmacıları da akşam 20.00'den sonra yeme alışkanlığı olan bireylerin, aynı oranda kalori tüketseler dahi daha erken yiyenlere göre daha fazla kilo alabildiklerini gösterdi.
Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Yapılan çalışmalar akşam 6'dan sonra yemek yememenin gece acıkmalarını tetiklediğini gösteriyor. Gece acıkmalarının sonu genel olarak yağlı yiyecekler tüketmekle son buluyor. Bu durum da kilo vermeye değil, tam tersi kilo almaya sebep oluyor.
Kabaca evet. insanın yemek yedikten sonra acıkması için beş-altı saatlik bir sindirim döneminin geçmesi gerekir. Bir-iki saat sonra acıkma hissi normal değildir.
Bu nedenle aslında üç ana öğünün vücudumuzun biyolojik saati için en optimali olduğunu söylemek mümkündür diyebilirim. Ancak gün içinde acıkan ve ihtiyaç duyan veya kan şekerinde ani değişimler yaşayan bireylerin bir veya iki ara öğün ekleyerek beslenme düzeni oluşturması en doğrusu olacaktır.
Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeği yenmeli
Günlük yaşantınızda uyuma saatine göre ayarlanmalıdır. Uyumadan 3,5-4 saat önce akşam yemeğinizi tüketmeniz gerekir. Sonrasında ise küçük bir ara öğün yapılabilir. Bazen sadece 1 porsiyon meyve tüketin.
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz. Kendinize zaman tanımalısınız.
Fazla uyuyanlar ise metabolizma hızlarını yavaşlatarak zayıflamayı zorlaştırır. Günlük 7-8 saat uyku en uygun olanıdır.
* Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. * Bitki çayları özellikle sıcak veya ılık içtiğinizde midenizde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri