Manganez, krom çinko, kalsiyum ve magnezyum eksikliği de kilo vermenizi engeller. Bu minerallerde saptanan eksikliklerin tedaviyle düzeltilmelidir.
Çinko eksikliği belirtileri arasında yaygın görülen bir diğer durum ise koku ve tat alma duyularının zayıflamasıdır. (1) Bu durum iştahsızlığı ve kilo kaybını da şiddetlendirebilir.
B vitamini ve D vitamini gibi vitamin eksiklerinde kilo verme süreci olumsuz etkilenebilir. Bu gibi durumlarda bu vitaminlerden eksik besinler günlük beslenmeye eklenebilir. Yüksek derecede eksiklik olması halinde ise vitamin takviyelerine başvurulmalıdır. Vitamin takviyeleri mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.
Çinko ve kilo arasındaki bağlantı ve nedensel ilişki tam olarak anlaşılmamakla birlikte, artan çinko alımının insülin direncini (magnezyum ile belirtildiği gibi) iyileştirdiği ve iştahı düzenlediği görülmektedir. Yapılan birkaç çalışma daha yüksek çinko alımının kilo vermeyi kolaylaştırabileceğini öne sürmektedir.
SONUÇ OLARAK Çinko, DNA sentezi, bağışıklık fonksiyonu, metabolizma ve büyüme için gereklidir.
İlgili 25 soru bulundu
Kilo vermek için bol miktarda C vitamini almalıyız. Vücutta yağları enerjiye çevirerek kilo vermeye katkı sağlayan karnitin sentezinde rol oynar, bu da yağ yakımını hızlandırır. Özellikle de sabah ve/veya egzersizlerden önce alınması yağ yakılmasını kolaylaştırır.
İŞTE ÇİNKO EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ
Teninizin renginde hissedilir bir solukluk olur. Dermatit gibi bir takım cilt problemleri görülebilir. Tırnaklarınız yavaş ve zor uzadığı gibi çok kolay kırılır. Karaciğeriniz, böbrekleriniz zor çalışır, sürekli bir yorgunluk ve ödem problemi yaşarsınız.
Eğer eksiklik varsa bu durum tedavi edilmelidir. Omega-3 yağ asitleri tiroid hormonlarının hücrelerdeki etkisini artırmaktadır. Günlük omega-3 ihtiyacınızı tamamlamanız tiroid hormonlarının iyi çalışabilmesi için önemlidir. Manganez, krom çinko, kalsiyum ve magnezyum eksikliği de kilo vermenizi engeller.
İşte direnç kilosu dediğimiz bu durum, vücudun rutin beslenme ve egzersiz düzenine alışmasından kaynaklanır. Çözüm olarak ise örneğin günlük tükettiğiniz kalori miktarında oynama yapabilir, sık sık beslenmenizde bulunan bir besini bir müddet çıkarabilir ya da öğün sayısı ve saatlerinde oynama yapabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra gerçek bir sağlık deposu olan B12, kilo vermede etkilidir. Sindirim kabiliyetini arttıran B12 vitamini, karbonhidratları enerjiye çevirir, yağı azaltır. Eksikliğinde hissedilen yorgunluk ve halsizliği önleyerek, metabolizmayı hızlandırır.
Çinko eksikliği ve çinko alımının az olması kilo almakta zorluk yaratabilir. Düzenli olarak çinko almak kilo almayı sağlar ve iştah açar. Deniz ürünleri, kırmızı et, kuru yemişler ve süt ürünleri çinko açısından zengin gıdalardır. Kısa zamanda enerjiyi artırarak kasların gelişimini sağlıyor.
Türkiye'de özellikle üreme çağındaki kadınlarda çok sık görülen demir eksikliği, kilo vermeyi güçleştiriyor.
Demir ilacı kalori ihtiva etmez ve kilo aldırmaz. Asıl kilo aldıran kişinin demir ilacı yerine demir içeriyor diye pekmez gibi demirden ziyade bol bol kalori içeren ve kan şekerini bozan gıdalar tüketmesidir. Bu nedenle, demir ilacının kilo aldırdığına dair söylentiler yanlıştır.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
3.Direnç Kilosu Ne Kadar Sürer? İnatçı kiloları kırmak genelde 1-2 haftalık bir süreçte kırılır. Tabi bu direnci kırmak için çeşitli stratejilerle ilerlemek oldukça önemlidir. Bu yüzden bu noktada mutlaka bir beslenme uzmanıyla çalışmanız gerekir.
Takriben diyete başladıktan 1 ila 3 ay sonra oluşan bu direnç bedenimizin alışkın olduğu kendini güvende hissettiği ağırlığı korumak için verdiği bir tepkidir. Bu durum kişiden kişiye değişir. Her birimizin parmak izlerinin farklılığı kadar besinlere verdiği vücut tepkileri de farklıdır.
Kalori dengesini sağlamak, protein tüketimini artırmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı besinlere odaklanmak, su tüketimine dikkat etmek, düzenli öğünler yemek, stresten uzak durmak ve uyku düzenine önem vermek, kilo verme sürecini hızlandırmak için etkili yöntemlerdir.
B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Bazı vitamin takviyeleri yalnzıca zayıflama sürecini destekleyici olabilmektedir. Bu vitaminlerden biri de B12'dir. Bu sebeple de B12 vitaminin kilo artışına sebep olmadığı söylenebilir.
Son yıllarda yapılan çalışmalar, kalsiyumun çeşitli mekanizmalarla fazla kilolardan kurtulmaya da yardımcı olduğunu gösteriyor. Yapılan çalışmalara göre; kalsiyum kilo vermeyi hızlandırırken, karın bölgesini de inceltiyor.
Demir eksikliği veya demir supplementi kullanmak kilo alımına sebep olmaz. Aksine vücut tüm metabolik olaylar için oksijene ihtiyaç duyar. Eğer kişinin vücudunda oksijen yeterli değilse, enerji üretilemez, vücut yağları okside edemez.
Çinko eksikliği çeşitli belirtiler ile kendini gösterir. Bu belirtiler arasında en yaygınları; açıklanamayan kilo kaybı, iştah kaybı, koku ve tat alma duygusunun azalması, ishal, ciltte ortaya çıkan, iyileşmeyen açık yaralardır.
Örneğin çinko takviyesi ile ishal 24 saat içinde, cilt lezyonları ise 1-2 hafta sonra iyileşir. Bağışıklığı güçlendirebilir.
Vücutta doku ve organların çalışmasını sağlayan demir minarelinden sonra, en önemli iz element çinko olarak bilinmektedir. Bağışıklık sistemi ve metabolik faaliyetlerde önemli görev üstlenen çinko, erişkin bireylerde toplam miktarı 2 g olarak tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri