Doğada çok sayıda gıdada bulunan çinko, cilt hastalıklarından korunmaya yönelik çok önemli bir işleve sahiptir. Çinko, cildimiz için önemli bir elementtir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir, yeni hücre yapımını hızlandırarak cildin yenilenmesini sağlar.
Çinko: Akne problemlerinin azaltılmasında, cildin doğal dengesinin korunmasında, ciltteki renk değişimlerinin önlenmesinde ve kollajen yapının sürdürülmesinde rol oynadığı için çinko içeren besinlerin tüketimi cilt sağlığında önemli bir yere sahiptir.
Çinkonun cilde faydaları da ön plandadır. Çinkonun özellikle cilt onarıcı bir etkiye sahip olduğu ve cildin yenilenmesine destek sağladığı bilinir. Akne tedavisi görenerde, akne sonrası ciltte kalan yaraların iyileşmesine destek olmak amaçlı çinko takviye edici gıda önerilebilir.
Çinko kolajen sentezlenmesinde, inflamatuar etki sağlanmasında ve hücre yenilenmesinde kritik bir görev üstlendiğinden çeşitli cilt koşullarının hızlı iyileşmesinde faydalı olabilir.
Cilt tarafından özümsenebilen çinko türevi olan çinko glukonat, cildi gözle görülür şekilde yeniden dengeleyen ve matlaştıran güçlü bir sebum dengeleyicidir. Karma ve yağlı ciltlerin vazgeçilmez içeriğidir.
İlgili 23 soru bulundu
Çinko oksitin cilde faydaları arasında cildi yenilemesi, akneleri tedavi etmesi ve cilt tonunu eşitlemesini sayabiliriz. Çinko oksit içeren bakım kremleri kullananlar zamanla sivilcelerinin azaldığını, cilt lekelerinde belirgin bir düşüş olduğunu ve cildindeki hassasiyetin geçtiğini söylüyorlar.
Özellikleri: Güneş ışığını yansıtır (UVB ışınları) Yatıştırıcı etkiye sahiptir ve cilt tahrişleri için kullanılabilir. Bu nedenle cilt üzerinde beyazlatma etkisi makyaj ürünleri için kaplama olarak da kullanılır.
Oluşan strese bağlı olarak zaman içerisinde çinko tüylenmesi gerçekleşmektedir. Elektrogalvaniz kaplanan ürünlerde zaman içerisinde meydana gelen çinko tüylenmeleri, stres oranının şiddetine bağlı olarak bir aydan bir seneye kadarlık zaman diliminde, 1 mm ve üzeri uzunluklara kolayca ulaşabilmektedir.
Bağışıklık sistemi ve metabolik faaliyetlerde önemli görev üstlenen çinko, erişkin bireylerde toplam miktarı 2 g olarak tahmin edilmektedir. Bunun %80' den fazlası kemik, kas, saç ve deride bulunmaktadır. Güçlü bir sinir sistemi ve bağışıklık sistemi için vücuda yeteri kadar çinko alımı sağlanmalıdır.
Çinko, ciltteki sebum üretimini kontrol altına alarak gözeneklerin görünümünü azaltmaya yardımcı olan önemli bir mineraldir. Ciltteki hasarı azaltır ve cildin daha sağlıklı ve bakımlı görünmesine yardımcı olur. Bu serum, cilt dokusunu pürüzsüzleştirir ve donuk cildi etkili bir şekilde aydınlatır.
Çinko, cilt için antioksidan, anti-inflamatuvar ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Akneniz varsa çinko faydalıdır. Bu nedenle akne ile mücadele için çinko eksikliğinden kaçınmaya ve hatta çinko alımını artırmaya dikkat etmelisiniz.
Beslenme yolu ile yeteri miktarda alınamayan çinko minerali, takviye gıda formunda alınarak vücuda temin edilebilir. Bu alternatif seçenek akıllara, 'çinko ne zaman içilmelidir? ' sorusunu getirebilir. Çinko takviye gıdası, herhangi bir mide probleminin bulunmadığı durumlarda, yemeklerden bir saat önce içilmelidir.
Çinko ve kilo arasındaki bağlantı ve nedensel ilişki tam olarak anlaşılmamakla birlikte, artan çinko alımının insülin direncini (magnezyum ile belirtildiği gibi) iyileştirdiği ve iştahı düzenlediği görülmektedir. Yapılan birkaç çalışma daha yüksek çinko alımının kilo vermeyi kolaylaştırabileceğini öne sürmektedir.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Çinko takviyesi alırken yalnızca dozuna dikkat etmeniz gerekmiyor. Aynı zamanda çinko takviyesinin vücudunuz için sağlayacağı faydayı artırabilmek için destek olarak bazı farklı vitamin ya da mineral takviyesi almanız gerekebilir. Bunun için belirli aralıklarla gereken testleri yaptırmalı ve doktorunuza danışmalısınız.
Yorgunluk, halsizlik, uyku problemleri gibi sorunların kaynağı arkasında çinko eksikliği bulunuyor olabilir. Vücudun sağlıklı şekilde çalışması ve bağışıklığı ayakta tutması için ihtiyaç duyulan minerallerden biri de kemiklerde, beyinde, kırmızı kan hücrelerinde bulunan çinkodur.
Cevap hayır. Çinko, farklı alopesi türleri için bir tedavi işlevi görmez., çünkü bunlar genellikle hormonal, genetik veya bağışıklık kaynaklıdır.
Çinko eksikliği ve çinko alımının az olması kilo almakta zorluk yaratabilir. Düzenli olarak çinko almak kilo almayı sağlar ve iştah açar. Deniz ürünleri, kırmızı et, kuru yemişler ve süt ürünleri çinko açısından zengin gıdalardır. Kısa zamanda enerjiyi artırarak kasların gelişimini sağlıyor.
Çinkonun; bağışıklık sistemini desteklemek, saç, tırnak, cilt sağlığına katkıda bulunmak, kemik mineral yoğunluğunu artırmak, antioksidan etkinlik göstermek, göz hastalıklarının tedavisine destek olmak gibi birçok fonksiyonu bulunur.
Vitamin A, C, D. omega 3 ve çinko yönünden zengin çok sayıda yiyecek iltihabı engelleyip sivilce oluşumunu azaltarak cildinizin en iyi formda görünmesini sağlar.
Çinko alaşım takılarda koruyucu ve dayanıklı bir katman vardır. Maksimum bir yıl içerisinde kararacak alaşım takıların aynı görünümünü korumak için yapabileceğiniz bazı bakım tavsiyeleri sunacağız. Kararmayı gidermek için doğal içerikli diş macunu kullanabilirsiniz.
Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri