Çinkonun en iyi kaynağı ise et, yumurta, deniz ürünleri ve tahıllar. Sağlığın korunması ve gelişmesi için her gün doğal yiyeceklerle yeterli miktarda çinko almak gerekiyor.
Kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, kuruyemişler, tam tahıllar, mantar, karaciğer, tam tahıllar, süt ve ürünleri gibi besinler çinkonun temel kaynakları arasında yer alır. Bu gibi besinleri yeterince tüketmeyen kişilerde çinko gereksiniminin karşılanması güçtür.
En iyi çinko barındıran gıdalar; kuruyemiş, kırmızı et, balık, fasulye, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, tam tahıllı gevrekler şeklinde sıralanabilir. Çinko barındıran meyveler pek fazla yoktur. Ancak çinko olan sebzeler; ıspanak, nohut, kuru fasulye, bezelye şeklinde sıralanabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Çinkonun en yaygın olarak bulunan ve uygun maliyetli formlarından biri olduğu için çinko glukonat iyi bir seçenektir. Ancak mümkünse daha iyi emilim sağladığı için çinko pikolinat da tercih edilebilir.
Çinko eksikliğinde saçta dökülmeler meydana gelir. Günde bir miktar saçın dökülmesi son derece normaldir. Fakat çinko eksikliği veya hormon bozuklukları saç dökülmelerini tetikler. Çinko saç dökülmelerini önlediği için bay bayan fark etmeksizin birçok kişi çinko takviyesi yapmak istemektedir.
Ceviz de önemli bir çinko kaynağı. 28 gram cevizde 1,3 miligram çinko var.
En iyi çinko barındıran gıdalar; kuruyemiş, kırmızı et, balık, fasulye, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, tam tahıllı gevrekler şeklinde sıralanabilir. Çinko barındıran meyveler pek fazla yoktur. Ancak çinko olan sebzeler; ıspanak, nohut, kuru fasulye, bezelye şeklinde sıralanabilir.
Demirin emilimi için mide asidi yeterli düzeyde olmalıdır. Ayrıca demirin tam olarak emilimi için bakır, manganez, molibden, vitamin A ve B kompleks vitaminleri gereklidir. Vitamin C alımı demir emilimini, yüzde 30 kadar artırabilir. Aşırı çinko ve vitamin E miktarları demir emilimini etkiler.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurdun içeriğinde 0,013 miligram demir, 110 miligram fosfor, 132 miligram kalsiyum, 13 miligram magnezyum, 53 miligram sodyum ve 0,40 miligram çinko bulunur.
Çinko, vücut için gerekli olan eser minerallerden biridir. Çinko vücut tarafında üretilmediği için dışarıdan alınması gereken esansiyel bir moleküldür. Birçok kişi tarafından sanılanın aksine çinko vitamin değildir.
Çinko takviye gıdası, herhangi bir mide probleminin bulunmadığı durumlarda, yemeklerden bir saat önce içilmelidir. Bunun nedeni ise, çinko mineralinin emiliminin vücut tarafından kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Çinko eksikliği ve çinko alımının az olması kilo almakta zorluk yaratabilir. Düzenli olarak çinko almak kilo almayı sağlar ve iştah açar.
C vitamini, D vitamini ve çinko bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. C vitamini yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına ve normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur. D vitamini normal kemiklerin, normal dişlerin ve normal kas fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunur.
İhtiyacını karşılayacak en iyi çinko takviyesi seçeneğini bulabileceğin online mağazaların yanı sıra, eczanelerden satın alırken eczacıların deneyim ve bilgisinden yararlanabilir, fiziksel mağazalarda bulunan eğitimli satış danışmanlarının bilgilerine güvenerek en iyi çinko takviyesini keşfedebilirsin.
Çinko, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan ve vücut için gerekli olan temel bir mineraldir. Hücresel metabolizmada görev alan çinko, çeşitli enzimlerin katalitik aktivitesi için gereklidir. Aynı zamanda, bağışıklık sistemi, yaraların iyileşmesi, protein ve DNA sentezi ve hücre bölünmesinde görev alır.
Tavuk etindeki çinko değerleri: 100 gram tavuğun içerisinde 215 kcal enerji, 65 gram nem, 18 gram protein, 15 gram yağ, 4 gram doymuş yağ, 75 mg kolesterol, 11 mg kalsiyum, 0,9 mg demir, 20 mg magnezyum, 147 mg fosfor, 189 mg potasyum, 70 mg sodyum ve 1,3 mg çinko bulunur.
Yapılan araştırmalar aç karnına B12 vitamininin B1 vitamini ve bakır ile birlikte alındığında, C vitamininin B12, E, A vitaminleri ve çinko ile birlikte alındığında daha fazla yarar sağladığını göstermektedir.
Normal şartlar altında kişilerin günlük olarak ihtiyacı olan çinko miktarı; bebeklerde 5 mg, çocuklarda 10 mg ile 15 mg arası ve yetişkinlerde ise 12 mg ile 15 mg arası olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri