Çinko eksikliği özellikle erkeklerde vücutta testosteron üretilmemesine sebep olur. Bunun dışında yine erkeklerde sertleşme problemi çinko eksikliği belirtileri arasında yer alır.
Çinko Takviyesi: Erkeklik hormonunu etkileyen minerallerin başında gelmektedir. Çinko minerali vücudunuzda düşük ise doktor tavsiyesi çinko desteği alabilirsiniz. Sertleşme İlaçları: Cinsel bölgeye giden kan akışını hızlandırarak sertleşme sorununu çözebilmektedirler.
Çinko Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir.
Araştırmalar, diyetlerinde daha yüksek karotenoid bulunan erkeklerin iyi huylu prostat büyümesi riskinde azalma olduğuna işaret eder. Kabak çekirdeğinde bulunan başka bir besin çinkodur. Çinkonun da prostat sağlığını destekleyici etkisi vardır ve prostat kanseri gelişimine karşı koruyucu etkisi de bilinmektedir.
Belirli vitaminler ve mineraller testosteron seviyesini artırmada faydalı olabilir. Bir çalışmada, çinko ve B vitamini takviyelerinin sperm kalitesini %74 arttırdığı görülmüştür. Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır.
İlgili 43 soru bulundu
Çinko, atom ağırlığı 65.39 g/mol ve atom numarası 30 olan gümüş renkli bir metaldir. Düşük kaynama sıcaklığı dikkat çekicidir. Bu değer özellikle pirometalurjik metal üretiminde çok belirleyici bir etmendir. Dökülmüş halde sert ve kırılgandır.
Çinko eksikliği veya çinko azlığı erkeklik hormonu ve sperm kalitesi gibi erkek üreme sisteminin sağlığındaki önemli parametrelerde düşüşe neden olabilir. Bu nedenle beslenme ve/veya takviyeler yoluyla ideal derecede çinko alımı ile sperm sağlığını optimize etmek ve erkek üreme sağlığını desteklemek mümkün olabilir.
Örneğin çinko takviyesi ile ishal 24 saat içinde, cilt lezyonları ise 1-2 hafta sonra iyileşir. Bağışıklığı güçlendirebilir.
Çinko ihtiyacı günlük ne kadardır? Çinko depo edilemediği için gün içerisinde beslenme ile alınması önerilmektedir. Yetişkin bireylerde 10 mg günlük çinko ihtiyacının karşılanmasına yeterli olmaktadır.
Ve çinkonun prostatı küçülttüğü ispatlanmıştır. Doğal şifacı Dr. Joseph Pizzorno ve Michael Murray, prostat tedavisi için her gün 60 mg çinko alınmasını öneriyor.
Yani B vitaminlerinin eksikliği homosisteinemiye, dolayısıyla damar sertliğine neden olur! Araştırmacılar, B vitaminlerinin eksikliğinin kesinlikle suçlu olup olmadığı konusunda bir sonuca varamadıklarını eklerken, vitamin eksikliği, çalışmadaki riski “önemli ölçüde” artırdı.
Kimi zaman evli çiftlerin en büyük kabusu haline gelen cinsel isteksizliğin ardında, çiftlerin birbirlerinden uzaklaşmalarından ziyade farklı sağlık sorunları bulunabiliyor. Bunlardan biri de B12 ve D vitamini eksikliği. İki vitaminin eksikliği de cinsel isteksizliğe neden oluyor.
Ayrıca Keçiboynuzu, Zerdeçal, C vitamini, Magnezyum, Yeşil Çay, Dong Quai, E vitamini , L-Karnitin, Çinko, B6 vitamini, arginin, B12 vitamini, Folik asit, Selenyum da sperm üretimini artıran bitki ve maddelerdir. Bunlardan özellikle vitamin C ve E, folik asit,çinko ve selenyum çok önemlidir.
Baklagiller, yağsız süt ürünleri, balık eti de bu konuda pozitif etki sağlayacaktır. Cinsel fonksiyonları destekleyen bitkisel ürünler de var. Erkeklerde cinselliği etkileyen bitkisel destekler arasında L-Arginin, L-Citrulline, Panax Ginseng, Çinko, Omega-3, Ginkgo Biloba gibi ürünler yer alıyor.
İstanbul Medipol Üniversitesi'nden bilim insanları, ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanılan aspirinin cinsel gücü arttırabileceğini ve ereksiyon olamama sorununu tedavide kullanılabileceğini belirtti.
Magnezyumun faydaları şunlardır: -Aşk kaslarında ve iç cinsel kaslarda gevşemeye yol açarak penis ereksiyonunun sürdürülmesine destek olur. -Boşalmayı geciktirmeye ve erken boşalmanın tedavisine katkı sağlar. -Enerji üretimine ve cinsel isteği arttırmaya destek olur.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz.
ZMA, günde bir kere, yatmadan yaklaşık yarım saat önce aç karna, yalnızca bir servis kullanılmalıdır. ZMA'nın içerisinde yer alan bileşenlerin ne gibi faydaları olduğunu ayrıntılı olarak öğrenmek için “ZMA Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Öğünlerle birlikte alınan çinko, vücut tarafından emilimini artırabilir. Akşam: Akşam yemeği ile birlikte çinko takviyeleri tüketmek de bir seçenektir.
Çinkonun böbrek ve karaciğer yetersizliği olan hastalardaki etkililiği ve güvenliliği araştırılmamıştır. Böbrek yetmezliğinde çinkonun vücuttaki birikimi artabilir, bu nedenle böbrek yetmezliğiniz varsa dikkatli olunuz.
Günlük 50 mg'dan fazla çinko alımı ise tavsiye edilmiyor.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
ZMA aslında ''Zinc Magnesium Aspartate'' kısaltmasıdır. Çinko monometiyonin aspartat, magnezyum aspartat ve vitamin B6 içeriğinden oluşan patentli bir formülasyondur. Özetle çinko, magnezyum ve vitamin B6 içeren bir gıda takviyesi yani supplementtir. ZMA özellikle testosteron seviyesini artırdığı iddiasıyla bilinir.
Erkek üreme sağlığı için gereken en önemli minerallerden bir tanesi ise çinkodur. Bol miktarda çinko içeren keçiboynuzu, antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki sağlarken aynı zamanda sperm üretiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesini ve sperm sayısının yeteri miktarda olmasını sağlar.
Çinko takviyeleri saç dökülmesi, ishal, akne, grip, soğuk algınlığı gibi çeşitli sağlık sorunlarında veya yetersiz beslenen kişiler tarafından kullanılabilir. Ancak kendiliğinden takviye kullanmadan önce doktora danışmak ve dengeli bir beslenme ile çinko ihtiyacını karşılamak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri