Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için elinize almanız gerekir. Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir.
Koçanın ağırlığını elinizde hissedin. Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için koçanı elinize alın. Ağır mısır sütlü, hafif koçan ise kuru ve sütsüz olduğunu gösterir.
Mısır bitkisi hasat zamanı geldiğinde bitkinin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengileşir. Danelik ürün için mısırda hasat zamanının geldiği koçan kavuzlarının kuruyup, danenin sertleşip normal görünen rengini alması, danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah noktanın oluşması ile anlaşılır.
Eğer mısırları düdüklü tencerede yapacaksanız, süt mısırı 30-35 dakikada pişerken, orta olgunlukta bir mısır 1 saatte pişebiliyor.
Mısır, toprak ısısının 10 derece olduğu aylarda ekilir ve 10 gün sonra çimlenmeye başlar. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Eğer mısır taneleri iri ve dolgunsa ve baskı uyguladığında hemencik parçalanıyorsa mısır taze ve süt mısırdır, eğer buruşuk ve sert taneli ise hiç almayın kötü mısır hem geç pişer hem de beklediğiniz lezzeti size veremez. Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir.
Mısır kaç ayda yetişir? Mısır, tohumdan ürün verme sürecine ulaşmak için uzun süreçlerden geçer. Dikildikten 1 ay sonra mısırın ilk çimlenme belirtileri toprağın üzerinde görülebilir. Uygun koşullar sağlandığı takdirde mısırın olgunlaşması sonucu hasat dikimden 90-130 gün geçtikten yapılabilir.
Seçtiğiniz mısırların taneleri iri ve dolgunsa aynı zamanda üzerlerine baskı uyguladığınızda hemen parçalanıyorsa mısır taze ve süt mısırdır. Eğer mısırlar buruşuk ve sert taneli ise almayın. Bu tarz mısırlar hem geç pişer hem de çok lezzetli olmaz.
Bunun için mısırların üzerini 2 parmak geçecek kadar su eklemeniz mısırların iyi bir şekilde pişmesini sağlayacaktır.
Mısırı ise en yumuşacık ve lezzetli haşlamak için ise süte ihtiyacınız var. Süt sayesinde mısırlarınızın tadı güzelleşiyor, daha yumuşacık oluyor ve daha hızlı bir şekilde pişiyor.
Mısır tohumu toprak sıcaklığı 15 °C olduğu zaman çimlenmeye başlar. Optimum şartlarda çimlenen mısır tohumu 7-10 gün içerisinde toprak yüzeyine çıkar. Mısır bitkisi 10 °C altındaki ve 40 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda canlılığını sürdüremez.
FAO-100 grubunda yer alan çeşitler çok erkenci, genellikle 70-75 günde olgunlaşmasını tamamlarlar. FAO-800 grubunda yer alanlar ise, çok geçci, yaklaşık 140 günde olgunlaşmalarını tamamlarlar.
YAPILIŞI:mısır alırken dikkat etmeniz gereken :iri taneli ve dolgun olmalı.ayrıca taneleri buruşuk olanları almayın.tırnağınızla bastırdığınızda hemen parçalanıyorsa çok tazedir ve süt mısırıdır.süt mısırı haricinde orta sertlikte taneli olanlar ve çok sert taneli olanlar var.tırnağınızla bastırdığınızda çok sertse ...
Patlamış mısırın renginin beyaz olmasının sebebi de içerisindeki nişastadan dolayıdır. Mısırın patlaması işte bu kalın kabuk sayesindedir. Bu kabuk yanmadan ısıtıldığında ısıyı nişastalı iç kısma doğru iletir.
Bildiğiniz gibi normal tencerede yapılan mısır, süt mısırı bile olsa pişirmek saatler alıyor. Düdüklü tencerede ise mısır pişirmek en fazla 25 dakika.
Mısırlarınızı haşlarken daha ilk aşamada suyun içerisine tuz atmayın. Aksi halde mısırlarınızı sertleştirirsiniz. Tuzu biraz daha haşlanmaya başladıktan sonra ilave edebilirsiniz. Daha yumuşak mısırlar elde etmek isterseniz yarı oranda süt yarı oranda da su kullanarak mısırlarınızı haşlayabilirsiniz.
Şeker oranı yüksek süt mısırı olarak tohumu satılan tatlı, süper tatlı veya silajlık mısırdan elde edilen süt mısırlarını yemek için tencerede kaynattığımızda ''kara su '' ortaya çıkar. Bu kara suyu tencere de çok kaynatmanızın oluşturduğu mısırdaki yüksek şekerintepkimeye girerek '' yanması '' oluşturur.
Aşırı tüketimlerinde sütünüz azalacaktır. Düzenli olarak mısır tüketimi nişasta içeriği nedeniyle zamanla anne sütünün azaltmasına neden olabilir.
Mısır yavaş yavaş pişerse çok lezzetli oluyor. Eğer kart mısıra denk gelmediyseniz 1.5 saatte pişiyor. Emin olmak için mısır tanelerine çatal batırıyorum. Pişmişse çatal mısır tanelerine delik açıyor.
Mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. En son süt ve şekeri de ilave edip hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağı kapalı şekilde mısırlar yumuşayana kadar pişirin. Mısırlar piştikten sonra servis edebilirsiniz.
Sadullah Dinkul Sadullah Bey, danenin süt çizgisi %30'a ulaştığında yani süt kısmı daha az olduğunda son sulamayı yapmalısınız.
Koçan püskülleri çabuk kurur. Bu nedenle püskü içerisinde polen tozlarının çimlenip tüpte ilerlemesini sağlayacak yeteri kadar rutubeti bulamaz. Polen keseleri kuruduğundan polenleri dışarıya çıkaramaz veya polenler kendi canlılıklarını kaybederler. Bunun sonucu olarak da koçanda tane bağlama oranı azdır.
Mısır kaç günde bir sulanır sorusunun yanıtı, mısırın yetiştiği iklime göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısırın ihtiyaç duyduğu su çoğu zaman doğal yollardan sağlanabilir. Ancak yetersiz yağış alan iklimlerde mısırın 3 günde bir sulanması uygun olacaktır.
Konservenin içindeki su, kaynamakta olan suyu etkileyeceğinden iyice süzdüğünüzden emin olmalısınız. 10-15 dakika mısırların su buharında pişmesini sağlayın. Pişen mısırları, ayrı bir kâseye boşaltın ve üzerine tereyağı ekleyip iyiye karıştırın.
Mısır bitkisi, suyu seven bir bitki olmasının yanında ayrıca suyu en ekonomik şekilde kullanan bitkilerdendir. Sadece 270 gramlık su tüketimi ile 1 gram kuru madde oluşturabilir. Mısır bitkisinde sulama, verime etki eden çok önemli bir faktördür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri