Sağlıklı bir cilt dokusu için çinko elzem bir mineraldir. Çinko eksikliğine bağlı olarak cilt dokusunda hasarlar meydana gelebilir. Yara iyileşmesi ve akne tedavisine destek olması çinkonun cilde faydaları arasındadır.
Çinko: Akne problemlerinin azaltılmasında, cildin doğal dengesinin korunmasında, ciltteki renk değişimlerinin önlenmesinde ve kollajen yapının sürdürülmesinde rol oynadığı için çinko içeren besinlerin tüketimi cilt sağlığında önemli bir yere sahiptir.
Cilt, Saç ve Tırnakların Güçlenmesine Yardımcı Olabilir
Çinkonun özellikle cilt onarıcı bir etkiye sahip olduğu ve cildin yenilenmesine destek sağladığı bilinir. Akne tedavisi görenerde, akne sonrası ciltte kalan yaraların iyileşmesine destek olmak amaçlı çinko takviye edici gıda önerilebilir.
Akne, özellikle ergenlik ve genç erişkinlik dönemlerinde yaygın olarak görülen iltihabik bir cilt hastalığıdır. Çinkonun oral yolla ve topikal olarak düzenli olarak kullanılması, akneye neden olan bakterilerin büyümesinin engellenmesine, yağ bezi üretiminin baskılanmasına ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir.
Cilt tarafından özümsenebilen çinko türevi olan çinko glukonat, cildi gözle görülür şekilde yeniden dengeleyen ve matlaştıran güçlü bir sebum dengeleyicidir. Karma ve yağlı ciltlerin vazgeçilmez içeriğidir.
İlgili 31 soru bulundu
Çinko oksitin cilde faydaları arasında cildi yenilemesi, akneleri tedavi etmesi ve cilt tonunu eşitlemesini sayabiliriz. Çinko oksit içeren bakım kremleri kullananlar zamanla sivilcelerinin azaldığını, cilt lekelerinde belirgin bir düşüş olduğunu ve cildindeki hassasiyetin geçtiğini söylüyorlar.
Çinko kremler akne üzerine direkt uygulanabilir. Antiseptik özelliği nedeni ile akne üzerinde oluşması muhtemel mikropları öldürerek cildi akne ile olan mücadelesinde, cilde yardımcı olmaktadır.
Yetişkin bireylerde 10 mg günlük çinko ihtiyacının karşılanmasına yeterli olmaktadır.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Özellikleri: Güneş ışığını yansıtır (UVB ışınları) Yatıştırıcı etkiye sahiptir ve cilt tahrişleri için kullanılabilir. Bu nedenle cilt üzerinde beyazlatma etkisi makyaj ürünleri için kaplama olarak da kullanılır.
Çinko kremi, cildi nemlendirir ve nem bariyerini güçlendirir. Kuru ciltlerde veya çatlak ciltlerde kullanıldığında, cildin nem dengesini korumasına yardımcı olur.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Çinko ise büyüme, gelişme, yara iyileşmesi ve kollajen sentezi için gereklidir. Çinko en çok fıstık, yeşil yapraklı sebzeler ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunur.
Oluşan strese bağlı olarak zaman içerisinde çinko tüylenmesi gerçekleşmektedir. Elektrogalvaniz kaplanan ürünlerde zaman içerisinde meydana gelen çinko tüylenmeleri, stres oranının şiddetine bağlı olarak bir aydan bir seneye kadarlık zaman diliminde, 1 mm ve üzeri uzunluklara kolayca ulaşabilmektedir.
Öğle: Öğle yemeği sırasında da çinko takviyelerini alabilirsiniz. Öğünlerle birlikte alınan çinko, vücut tarafından emilimini artırabilir. Akşam: Akşam yemeği ile birlikte çinko takviyeleri tüketmek de bir seçenektir. Bu tüketim şekli takviyeyi günlük beslenme düzeninize kolayca eklemenize yardımcı olabilir.
Magnezyum ve çinkonun birlikte alındığında karşılıklı yararları vardır. Magnezyum vücudun çinko seviyelerini düzenlemesine yardımcı olurken; çinko, magnezyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesini sağlar.
Çinkonun böbrek ve karaciğer yetersizliği olan hastalardaki etkililiği ve güvenliliği araştırılmamıştır. Böbrek yetmezliğinde çinkonun vücuttaki birikimi artabilir, bu nedenle böbrek yetmezliğiniz varsa dikkatli olunuz.
Magnezyum: Yapılan araştırmalarla yeterli magnezyum alımının ciltteki hücreleri yenileyerek, yara iyileşmesini hızlandırdığı görülmüştür.
Çinko oksit ve Titanyum dioksit:
Bu iki molekül güneş kremlerinde aktif madde olarak uzun süredir kullanılan maddeler.
Cildiniz için selenyum içeren besinler tüketin!
Ayrıca, cilt kanseri önlenmesinde rol oynayabilir. Selenyum içeren morina, pisi, somon, ton balığı ve pişmiş sığır eti, hafif hindi eti, istiridye, sardalye, kepekli makarna tüketirseniz bu ihtiyacınızı doğal yollarla karşılayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri