Saat kaçtan sonra yemek yenmemelidir? Ne kadar erken saatte son yemeği yersek o kadar iyi, uzmanlara göre bu saat aralığı akşam 7 ile 7:30 arası, en ideali.
Gelelim, en önemli öğünlerden biri olan akşam yemeğine. Akşam yemeğinin ölçülü olması gerektiğini biliyorsunuz; peki doğru olan saat ne olmalıdır? Akşam yemeğinizi en geç 18.00 ile 20.00 saatleri arasında tüketerek sindirim sürecinize olumlu bir katkıda bulunur, kilo vermenizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
–Akşam yemeği, yatmadan 4-5 saat öncesine kadar; meyve, süt, yoğurt gibi hafif bir ara öğün ise yatmadan 2-3 saat öncesine kadar tüketilebilir. -“Akşam 19'dan sonra yememek” bir kilo verme çözümü değildir. -Bütün gün bol kalorili ve yağlı beslenip, akşam 19'dan sonra birşey yemeyerek kilo veremeyiz, kilo alabiliriz!
İlgili 37 soru bulundu
Yemekten hemen sonra yatağınıza uzandığınızda, vücudunuza yediğini yakması için yeterli zaman vermezsiniz ve kalori yakımı gerçekleşmez. Bu da kilo almanıza neden olabilir.
Akşam yemeği yememek zayıflatır mı? Akşam saatlerinde metabolizma hızımız gün içerisindeki kadar hızlı değildir fakat akşam hiçbir şey yememek de kilo verme hızınızı yavaşlatacaktır. Çağımızın büyük bir problemi haline gelen obezite ve şişmanlığın önüne geçebilmek için herkes birçok yöntemle zayıflamak istiyor.
Gece geç saatte yemek yemek kan şekeri seviyelerinde artış, kalp hastalıkları, obezite ve asitlik gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Temel olarak, ne kadar geç yerseniz, vücudunuz o kadar az uyumaya hazırlanır, bu da hafızanız ve ertesi gün veriminiz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Manoogan, kan şekeri düzeylerini düşük tutmak için günde bir defadan daha fazla yemek yemek gerektiğini, yemek yediğinizde daha fazla glikoz salmasını önlediğini vurguladı. Bunun yerine, günde iki ila üç öğünün en iyisi olduğunu söyledi.
Özellikle diyet yapıyorsak bu saat dilimleri uzayabilir. Ancak Uzman Diyetisyen Çağatay Köşkeroğlu, yemek yemenin bir saati olmadığını ifade ederek, ''Herkes sabah 7'de kahvaltı yapacak, akşam en son şu saatte yemek yiyecek diye bir kural yok. Bu saatler kişinin yaşam tarzına göre belirlenmelidir'' dedi.
Gece yemek saati ile uyku saati arasında 2 saatten az zaman olanlarda ve akşam yemeğini saat 9'dan sonra yiyenlerde kanser riskinin arttığı görüldü” dedi. “Vücudun biyolojik, sirkadiyen bir biyoritmi var. Bu biyoritim; gündüz yaşamak, gece uyumak üzerine programlı.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Yatsı namazının vakti geçip de sabah namazı vakti girdiği o ezanın ilk kelimeleriyle birlikte Sahur vakti sonlanmış olur. Artık kişi herhangi bir şey yeyip içmemelidir. Zira orucu büyük bir tehlikeye girebilir.
SÜZME PEYNİR, MUZ, ELMA
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Yağlı ve kremalı bir tür olan 3'ü bir arada Nescafe, kilo alımına neden olur. Ayrıca yoğun krema ve şeker olduğu için göbek bölgesinde hissedilir yağlanma görülür. Gün içinde birden fazla üçü bir arada Nescafe içerseniz bir süre sonra kilo artışıyla yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
5'ten Sonra Yemek Yememenin Faydaları
Oruç tutmak veya hava karardıktan sonra yemek yememek genel olarak daha sağlıklı yaşamaya yardımcı olabilmektedir. Araştırmalara göre, 5'ten sonra yemek yememek ile yaşlanmanın etkileri azaltan faktörler arasında doğrudan bağlantı olduğu tespit edilmiştir.
Simit de kilo aldırır
Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Vücudunuzun sindiriminde ve boşaltımında etkin rol oynayan su tüketimi, kilo vermeniz sırasında size büyük destek sağlar. Ancak uzmanlar tarafından, sadece su tüketerek kilo verme işleminin mümkün olmadığı belirtilir.
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, uzun süreli aç kalmanın yağ yaktırdığına olan inancın büyük bir yanlış olduğunu söyledi. Keçeci, “Metabolizmada kan şekerini dengeleyen hormonumuz olan insülin hormonu, vücuda aldığımız yiyeceklerle birlikte harekete geçer ve belli oranlarda salgılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri