Acı sosları ve biberleriyle ünlü mutfakların başında Meksika mutfağı geliyor. Bunun dışında en çok acı biber yetiştiren ülkeler arasında Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin yer almaktadır.
Dünyanın birçok bölgesinde insanlar acı yemeyi seviyor. Tayland, Meksika, Çin, Hint, Etiyopya gibi bol acı kullanan mutfaklar oldukça yaygın.
Çin'in en meşhur yemeği şüphesiz noodle. Makarnayı ilk bulanların Çinliler olduğu söyleniyor. Bir çeşit makarna diyeceğimiz noodle da Çin sınırlarını aşmış tüm dünyanın sevdiği bir lezzet haline gelmiş.
Çinliler, çok fazla süt içmiyor, yoğurda yeni yeni alışıyor, peynirin ise Çin'de sofralarda neredeyse yeri yok, diye düşünülebilir. Ancak, bu farklılık, aynı zamanda piyasadaki bir boşluğa işaret ediyor. Çinlilerin, gıda tüketimi alışkanlıkları itibarı ile çok fazla süt ve süt ürünü tüketmedikleri bir gerçek.
Çin Yemekleri; Klasik Akşam Yemeği
Ortalarındaki döner tablaya bambu, fobu, tavuk, balık, etli sebze gibi yemekler geliyor elbette pilav da.
İlgili 42 soru bulundu
Çin Kahvaltı Geleneği
İlginç ve zengin bir kahvaltı kültürüne sahip olan Çinliler genellikle “Youtiao” ismi verilen kızartılmış uzun hamur çubuklarının yanında soya sütü tüketiyor. Aynı zamanda tatlı ya da tuzlu malzemelerle hazırlanan tofu pudinginin de sıkça tüketildiği Çin kahvaltısında noodle veya pilav da yeniyor.
Vücut ısısını yükselten yiyecekleri enerji toniği olarak adlandıran Çinliler sofralarında bu besinlere yer veriyor. Enerji toniklerinin önde geleni baharatlar, sirke, soğan, sarımsak vücut ısısını yükselttiği için yemeklerinde bolca kullanıyorlar.
Çin denince ilk akla gelen yemektir Pekin Ördeği. Pekin'e yolunuz düştüyse meşhur Tiananmen Meydanı'nın yakınlarında onlarca Pekin Ördeği yapılan restoran bulmanız mümkün.
Çinliler yanlarında sürekli bardak tipi termoslarda sıcak su, çay taşırlar. Kışın soğuk günlerde, hatta bunaltıcı yaz sıcaklarında bile hep sıcak su içerler. Çin restoranlarına gittiğinizde de masanıza ilk gelen bu hafif çayımsı sıcak su'dur.
Pazardaki kasaplarda tavuk, koyun, domuz, tavşan, köpek, tilki, ceylan, timsah, dev semender balığı, yılan, sıçan, dağsıçanı, tavuskuşu, devekuşu, kirpi, kunduz, porsuk, yarasa, koala, eşek ve deve gibi toplamda 112 farklı et çeşidi mevcut.
Pek çok kişi hamam böceklerini tiksindirici bulabilir, ancak tıbbi faydaları olduğuna ilişkin iddialar nedeniyle böcekler, Çin'deki ilaç endüstrisinde önemli bir paydaya sahip. Çin'de, başka Asya ülkelerinde de olduğu gibi, kızarmış hamamböcekleri gıda olarak tüketiliyor.
Çin'deki en büyük etnik grubunu oluşturan Hanlar, sıkça "Çinliler" ya da "etnik Çinliler" olarak tanımlanır. Hanlar diğer ülkelerde de nüfusun çoğunluğunu ya da nüfusun büyük bir azınlığını oluşturur ve küresel insan nüfusunun %19 kadar büyük bir oranını oluşturabilir.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Çin'in mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan tavuk ayağı, Türk piliç sektörünün en önemli ihracat kalemleri arasına girdi. Çin'e yapılan ihracatta başı çeken tavuk ayağında dış satım, son 1 yılda yüzde 355 artışla 6 bin 753 tondan 30 bin 741 tona yükseldi. https://www.ulusal.com.tr/video/11872...
Bazı ülkelerin acıya düşkünlüğü çok daha büyük. Türkiye'de günde ortalama 86,5 gram biber tüketiliyor. Türkiye bu alanda, acı yiyecekleriyle meşhur Meksika'nın (günde 50,95 gram) açık ara önünde dünya lideri.
Memelilerde bulunan TRPV1 reseptörleri, kuşlarda bulunmaz. Bu yüzden de kuşlar acı tadı algılayamazlar ve ne kadar acı olursa olsun biberleri yiyebilirler.
Özellikle yağlar, soğuk suda çok daha zor çözünüyor. Çinliler ise yemekten önce ve sonra sıcak su içerek midelerinin ekstra efor sarf etmesini engelliyor. Çinliler, alınan soğuk içecek ve yiyeceklerin iç organları daha fazla büzüştürdüğünü, mevcut problemleri daha da kötüleştirdiğini atalarından biliyor.
Tabakta önümüze konulmuş yemekleri, Türk kültüründe çoğunlukla kaşık ve çatal yardımıyla tüketiriz. Ancak Çin kültüründe, yemeklerin tadına varmak için kaşık ve çatal yerine küçük bir çubuk kullanılır.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Dengeli ve sağlıklı beslenme: Çin mutfağı, dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı sunar. Sebzeler, tahıllar, deniz ürünleri ve tofu gibi sağlıklı yiyeceklerin kullanımı, düşük kalorili ve yüksek besin içeriğiyle bilinir. Baharatlar: Çin mutfağı, çeşitli baharatların kullanımı ile öne çıkar.
Özellikle tahılların üretimiyle Çin, çiftlik üretiminde dünya çapında birinci sırada yer almaktadır. Çin'deki tarım sektörü kapsamında üretilen başlıca ürünler pirinç, buğday, patates, sorgum, yer fıstığı, çay, darı, arpa, pamuk, yağlı tohum, domuz eti ve balık.
Bildiğim kadarıyla antik Çin mutfağı oldukça sağlıklı hatta sık sık dünyanın en sağlıklı besinlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Antik Çin mutfağının yemek tarifleri bitkisel yağlar, yağsız et parçaları, pek çok sebze ve lezzet kazanması için soslar gibi ortak maddeler içerir.
Ekmek yok, pirinç var
Zira pirinci hiç tuz ve yağ kullanmadan, haşlayarak yiyor Japon dostlarımız. Yani şöyle de düşünebilirsiniz bizim kültürümüzde nasıl her sofrada ekmek varsa ve onu yemek zorunda hissediyorsak onların ekmeği de haşlanmış pirinç. Hatta Japonca'da "yemek yemek" diye bir şey yok "pirinç yemek" var.
- Ciltlerinde “melanin” pigmentinin oranı oldukça yüksek olan Japon kadınların yüzlerinde ortaya çıkan leke ve benler beyaz ırka göre daha koyu oluyor ve bu yüzden Japon kadınları küçüklükten itibaren güneşten korunuyor. Böylelikle güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının etkisini de en aza indiriyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri