En iyisi pirinç lapası, balık, sebze, deniz mahsulleri, tavuk ve etle tatlandırılmış erişte (veya şehriye) çorbasını açık büfeden eksik etmemek. Bu basit yiyeceklerin onları çok mutlu edeceğinden emin olabilirsiniz. Çinliler ördek etini de çok sever. Bu açığı kızarmış tavuk ile kapatmak mümkün.
Vücut ısısını yükselten yiyecekleri enerji toniği olarak adlandıran Çinliler sofralarında bu besinlere yer veriyor. Enerji toniklerinin önde geleni baharatlar, sirke, soğan, sarımsak vücut ısısını yükselttiği için yemeklerinde bolca kullanıyorlar.
Çin'de sabah yemeklerinde kızarmış, haşlanmış yada buharda pişirilmiş pirinç ekmekleri, yine pirinç veya buğday unundan yapılmış içine karides, kıyma veya sebze konulan börekler yenir. Çin makarnası da yaygın bir kahvaltı çeşididir.
Maçça tozuna da “Maçça” denir. Matcha, ilk kez 10.yüzyılda üretilmiştir. Çinlilerin Maçça yöntemi Japonya'ya Kamakura dönemde(1185-1333), Çin'den (Tang henedanı)(618–907) getirilmiş. Çinlilerin Maçça yöntemi rahip Eisai tarafından 1191'de Çinden getilirmiş.
Çinliler 以形補形 yani "şekle şekil benzere benzer" diye bir inanca sahiptir. Yani bir vücudun hangi parçasını yiyorsanız o sizin vücudunuzdaki o parçaya iyi gelir. Örneğin beyin için beyin yemek, böbrek için böbrek yemek, ayaklar için ayak yemek... Örneğin domuzların işkembeleri şu an piyasada satılıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Soğuk su içmek ise midemizin daha fazla enerji harcamasına neden oluyor. Ve yanında alınan diğer besinlerin sindirimini de zorlaştırıyor. Özellikle yağlar soğuk suda çok daha zor çözünüyor. Çinliler ise yemekten önce ve sonra sıcak su içerek midelerinin extra efor sarfetmesini engelliyor.
Kırmızı etin sağladığı besin öğelerini soyadan sağlayan Çinliler, soya sayesinde kırmızı etten alacakları yağdan daha azını almış olurlar. Bu da formda kalmalarının bir başka sırrını oluşturur. Kullandıkları lezzetlerin orantılı olmasına özen gösterirler. Bu nedenle tatlı, acı ve ekşiyi aynı oranda kullanırlar.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Han Ulusu ya da Han Çinlisi (Basitleştirilmiş Çince: 汉族; Geleneksel Çince: 漢族; pinyin: Hàn zú) Çin'de yaşayan en büyük etnik gruptur. Çin nüfusunun % 92'sini ve dünya nüfusunun yaklaşık % 19'unu oluştururlar. Türkçede Çinli kelimesi Han Ulusuna eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Noodle. Çin'in en meşhur yemeği şüphesiz noodle. Makarnayı ilk bulanların Çinliler olduğu söyleniyor. Bir çeşit makarna diyeceğimiz noodle da Çin sınırlarını aşmış tüm dünyanın sevdiği bir lezzet haline gelmiş.
Çin Yemekleri; Klasik Akşam Yemeği
Ortalarındaki döner tablaya bambu, fobu, tavuk, balık, etli sebze gibi yemekler geliyor elbette pilav da.
Bu iki dize, bin yıldan beri, günde üç öğün yemek yeme alışkanlığının çok yaygın olduğu ve "hızlı yüz adım yürümenin" bugünkü spor antrenmanına denk düştüğünü gösteriyor. Çinlilerin atasözlerinden birinde de "Yemekten sonra yüz adım yürümek, doksan dokuz yaşına kadar yaşamak demektir" deniyor.
Çinliler ise yemekten önce ve sonra sıcak su içerek midelerinin ekstra efor sarf etmesini engelliyor. Çinliler, alınan soğuk içecek ve yiyeceklerin iç organları daha fazla büzüştürdüğünü, mevcut problemleri daha da kötüleştirdiğini atalarından biliyor. Örneğin; yağlı bir tavayı soğuk suda yıkamaya çalışın.
Bu dövüş sanatını öğrenenler, kendilerini sert darbelere karşı dayanıklı hale getirmeyi amaçlıyor. Ortaçağdaki işkence görüntülerini andıran dövüş sanatında, öğrenciler kütüklerle ve tekmelerle apış arasına vuruyor.
Çinliler, çok fazla süt içmiyor, yoğurda yeni yeni alışıyor, peynirin ise Çin'de sofralarda neredeyse yeri yok, diye düşünülebilir. Ancak, bu farklılık, aynı zamanda piyasadaki bir boşluğa işaret ediyor. Çinlilerin, gıda tüketimi alışkanlıkları itibarı ile çok fazla süt ve süt ürünü tüketmedikleri bir gerçek.
Japon çocukları kahvaltıda genellikle balık ve pirinç ağırlıklı beslenirken, yumurtayı ise omlet biçiminde tüketmeyi tercih ediyor.
Dünyanın en uzun çifti ise Çin'de yaşıyor. 33 yaşındaki Sun Mingming 2.36 metre boyunda. 29 yaşındaki Eşi Xu Yan'ın boyu ise 1.87 metre. İkisinin boyu 4.23 santimetre.
Huiler, (Arapça: هوي; Çince: 回族; pinyin: Huízú; Xiao'erjing: حُوِ ذَو), Çin Halk Cumhuriyeti'nin 56 resmî etnik grubundan biri olan bir etno-dinî topluluktur. Huiler, dil ve fiziksel yapı açısından Han ulusu ile aynı olup İslam dinine bağlıdırlar.
Çin dinlerinde her biri tanrı olan üç temel güç vardır: Gök, yer (doğa) ve insan. Fakat tanrılar bu güçlerle sınırlı değildir. Bu güç âlemlerinde çok sayıda başka tanrılar da vardır. Bazı bilgeler, toplumun iyiliği ve mutluluğu için önemli işler yapanlar da ölümlerinden sonra tanrılaştırılırlar.
Yani 9-10 ayı 1 yıl olarak sayıyorlar ve bebek dünyaya geldiğinde 1 yaşında oluyor. Ayrıca bu, sadece Çin'de olan bir şey değil Doğu Asya Ülkelerinde de böyle.
Huaşia ulusu Çin ulusunun kadim biçimidir ve Çin halkının önemli bir bölümünü teşkil etmiştir. Hua Şia ulusu, Hükümdar Huang ve Yan'i ataları olarak görmüşler ve kendilerine “Yan ve Huang'ın Çocukları ve Torunları” demişlerdir. Günümüzde halen Çinli ve [Çin içerisindeki] kardeş uluslar bu söyleme alışa gelmişlerdir.
Çin için Türkiye Balkanlar ve Avrupa'ya bir çıkış kapısı, Orta Doğu ve Orta Asya'da iyi bir ekonomik ortaktır. Türkiye ise Çin'i siyasi, ekonomik ve güvenlik ile ilgili alanlarda karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi gereken bir partner olarak görmektedir.
YENİDOĞAN SAYISI 2019 YILINA KIYASLA YÜZDE 18 GERİLEDİ
Çin'de 2020 yılında yenidoğan çocuk sayısı da 2019 yılına kıyasla yüzde 18 gerileyerek 12 milyon olarak kayıtlara geçti. Çin'de doğurganlık oranı ise 1,3'te kaldı.
Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri