Çin'de sabah yemeklerinde kızarmış, haşlanmış yada buharda pişirilmiş pirinç ekmekleri, yine pirinç veya buğday unundan yapılmış içine karides, kıyma veya sebze konulan börekler yenir. Çin makarnası da yaygın bir kahvaltı çeşididir.
Çinliler ördek etini de çok sever. Bu açığı kızarmış tavuk ile kapatmak mümkün. Ama yanında, buharda pişmiş pirinç bazlaması olmak kaydıyla. Sebzeli sigara böreği de (spring roll benzeri) sevdikleri yemekler arasındadır.
Çin Yemekleri; Klasik Akşam Yemeği
Ortalarındaki döner tablaya bambu, fobu, tavuk, balık, etli sebze gibi yemekler geliyor elbette pilav da.
İlgili 22 soru bulundu
Yılan tüketmenin bir başka yolunu bulan Çinliler, artık yılanları şarap olarak tüketiyorlar.
Çinliler ise yemekten önce ve sonra sıcak su içerek midelerinin ekstra efor sarf etmesini engelliyor. Çinliler, alınan soğuk içecek ve yiyeceklerin iç organları daha fazla büzüştürdüğünü, mevcut problemleri daha da kötüleştirdiğini atalarından biliyor.
Etini yemeden önce 60 dereceli alkol ile yıkadıktan sonra pişirip canice hazırlıyorlar. Çinli zenginler, eski bir inanış sebeiyle böyle yamyamlığa kalkışmaktadırlar. Öyle ki; bebek cenini yemenin kendilerini gencleştireceğine inandıklarından dolayı tercih etmektedirler.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Çin'in kalabalık nüfuslu bölgelerindeyse yetkililer, ölülerin gömülmesi için daha küçük tabutlar kullanılıp tabutların toprağa dikey olarak yerleştirilmesi ve aile üyelerinin aynı tabutu paylaşmaya teşvik edilmesi gibi çözümler uyguluyor.
Çinliler, çok fazla süt içmiyor, yoğurda yeni yeni alışıyor, peynirin ise Çin'de sofralarda neredeyse yeri yok, diye düşünülebilir. Ancak, bu farklılık, aynı zamanda piyasadaki bir boşluğa işaret ediyor. Çinlilerin, gıda tüketimi alışkanlıkları itibarı ile çok fazla süt ve süt ürünü tüketmedikleri bir gerçek.
Çin kültüründe önemli bir yere sahip olan Konfiçyüs “Onurlu bir adam, mezbahayla mutfağı birbirinden uzak tutar ve yemeğe saygı gösterir. Sofrada hiçbir zaman bıçakların yeri yoktur” diyerek, Çin kültüründe çubuğun neden kullanıldığını da özetlemiştir.
Han Ulusu ya da Han Çinlisi (Basitleştirilmiş Çince: 汉族; Geleneksel Çince: 漢族; pinyin: Hàn zú) Çin'de yaşayan en büyük etnik gruptur. Çin nüfusunun % 92'sini ve dünya nüfusunun yaklaşık % 19'unu oluştururlar. Türkçede Çinli kelimesi Han Ulusuna eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Çin dinlerinde her biri tanrı olan üç temel güç vardır: Gök, yer (doğa) ve insan. Fakat tanrılar bu güçlerle sınırlı değildir. Bu güç âlemlerinde çok sayıda başka tanrılar da vardır. Bazı bilgeler, toplumun iyiliği ve mutluluğu için önemli işler yapanlar da ölümlerinden sonra tanrılaştırılırlar.
Araştırmaya göre, dünya çapındaki net servet 2000 yılında 156 trilyon dolarken, bu rakam 2020 yılında 514 trilyon dolara yükseldi. Çin, bu artışın yaklaşık üçte birinde pay sahibi oldu. Çin'in serveti, 2001'de Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) katıldığı sıralarda 7 trilyon dolardı; bugün ise 120 trilyon dolara yükseldi.
Ancak genel olarak geleneksel Çin Dininin (Konfüçyanizm, Taoizm ve kısmen Çin Budizm) takipçilerinin yaklaşık 460 milyon civarından (2010 verilerine göre) olduğu ifade edilmektedir. ➢ Dünya nüfusuna oranı yaklaşık olarak % 6-7'dir.
Çin, Güney Kore ve bazı diğer ülkelerde köpek yeme geleneği 500 yıl kadar eskiye dayanıyor. Köpek etinin yaz aylarında sıcaktan koruduğuna inanılıyor. Yulin Festivali ise son yıllarda başlayan yeni bir etkinlik.
Bu düşmanlara karşı Çinliler ateşle savaşıyorlar, yani vücudun ısısını yükselten enerji besinlerle.. toniği olarak adlandıran Çinliler, sofralarında bu besinlere yer veriyor. Enerji toniklerinin önde geleni baharatlar, sirke, soğan, sarımsak vücut ısısını yükselttiği için yemeklerinde bolca kullanıyorlar.
Güneydoğu Asya'daki Çinliler, kendilerini "Huárén" (華人) olarak tanımlar. Bu, Çin Halk Cumhuriyeti ya da Çin Cumhuriyeti vatandaşları için kullanılan "Zhōngguórén" (中國人) teriminden kasten farklıdır.
Çinliler yanlarında sürekli bardak tipi termoslarda sıcak su, çay taşırlar. Kışın soğuk günlerde, hatta bunaltıcı yaz sıcaklarında bile hep sıcak su içerler. Çin restoranlarına gittiğinizde de masanıza ilk gelen bu hafif çayımsı sıcak su'dur.
Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur.
Bu dövüş sanatını öğrenenler, kendilerini sert darbelere karşı dayanıklı hale getirmeyi amaçlıyor. Ortaçağdaki işkence görüntülerini andıran dövüş sanatında, öğrenciler kütüklerle ve tekmelerle apış arasına vuruyor.
İrlanda hakkında en ilginç bilgilerden bir diğeri ise ülkede hiç yılan yoktur.
WWF Türkiye Yaban Hayatı Sorumlusu Uzman Biyolog Mehmet Tural, Türkiye'de tam 59 tür yılan olduğunu ve bunların 17'sinin zehirli olduğunu belirterek, bunlar arasında en bilinenlerin de koca engerekle, şeritli engerek olduğunu söyledi.
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca engerek yılanı görüntülendi. Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca engerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda yaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri