Ne kadar erken kullanılırsa, hamilelik riskini önleme şansı o kadar yüksektir. İdeal olarak, ilişki sonrası en kısa sürede alınmalıdır, çünkü her saat önemlidir. Ancak 72 saat içinde kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki Ertesi gün hapı, kesin bir garanti değildir ve düzenli bir doğum kontrol yöntemi yerine geçmez.
Ertesi gün hapları, korunmasız girilen cinsel ilişkiden sonra, mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. İlişkinin ardından ilk 24 saat içinde alınan ilacın, bu süre içinde gebeliği önleme ihtimali yaklaşık %98 iken, ikinci 24 saatte bu oran %75'e geriler.
Cinsel ilişkiden sonra kullanılan acil kontraseptif haplar, ovülasyonu geciktirerek veya durdurarak etki gösterir. Bu yöntemler sadece çok acil durumlarda ve nadiren kullanılmalıdır. Bu haplar genellikle ertesi gün hapı olarak bilinir.
Oysaki ertesi gün hapları cinsel ilişkiden hemen sonra alındığında etkisi çok daha fazla olmaktadır. Genel olarak cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde alınması gereken haplar bu zamanın ardından etki etmemektedir.
Adetin ilk 5 günü içinde kullanılmaya başlandı ise kombinasyon doğum kontrol hapları anında korumaya başlayacaktır. Ancak bu aralık dışında herhangi bir zamanda içilmeye başlandıysa hapın etki etmesi 7 günü bulacağı için, 7 gün sonra hamilelikten korunmaya başlarsınız.
İlgili 26 soru bulundu
Ayrıca ilacın gebeliği önleme konusunda göstereceği etki ilacın ne zaman kullanıldığına bağlıdır. Ertesi gün hapı olarak da bilinen bu haplar korunmasız girilen cinsel ilişkinin ardından en kısa sürede alınmalıdır. İstenen etki için cinsel ilişkiden en fazla 72 saat içinde alınması gerekir.
Bakırlı Rahim İçi Araç (Spiral): Korunmasız ilişkiden sonra 5 gün içerisinde uygulanırsa acil korunma sağlar ve uzun süreli kullanım imkanı tanır. Acil korunmada etkinliği en yüksek yöntemdir fakat takılması için profesyonel sağlık çalışanı gerekir.
Ertesi gün hapı, korunmasız olarak girilen cinsel ilişki sonrasında 72 saat içerisinde kullanılırsa istenmeyen gebeliği önleme etkisi o kadar fazla olacaktır. Ertesi gün hapı, ilişki sonrasında ki ilk 24 saat içerisinde kullanıldığında %98, ilk 72 saat içerisinde kullanıldığında %85-90 ihtimalle yumurtlamayı önler.
Doğum kontrol hapına genellikle adet döngüsünün ilk günlerinde başlanır. Ancak doktorunuz farklı bir başlangıç tarihi önermiş ise ona uymanız önemlidir. Bunun yanında hapları her gün yaklaşık aynı saatte almak etkili sonuç elde etmek için önemlidir. Bu düzenlilik, hormon seviyelerini stabil tutarak koruma sağlar.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Doğum kontrol hapı, koruma oranı yüksek olmasının yanında vücut döngüsünü bozmaması nedeniyle de avantajlıdır. Doğum kontrol hapı doğru ve düzenli kullanıldığı zaman, istenmeyen gebelikler önlenir ve yumurtalıklara bağlı pek çok şikayetin önüne geçebilir.
Ertesi gün hapları normal doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Yalnızca progesteron hormonu içeren ertesi gün hapları, progesteron ve östrojen hormonunu içeren ürünlere kıyasla daha etkili ve güvenilir olmaktadır.
Ertesi gün haplarının kullanılması halinde gebeliğin oluşma ihtimali vardır. Eğer adet gecikmesi meydana gelirse mutlaka gebelik testi yaptırmanız gerekir. Bu durum hamile olduğunuza işaret olmaya bilir ama yine de kontrol edilmesi gerekli bir durumdur.
Bu haplar acil koruma yöntemidir. Gebeliği engelleyici, kesin bir çözüm değildir. Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemlerinin uygulanamadığı durumlarda, yalnızca cinsel ilişki sonrasında kullanılıp geçici bir çözüm üretir. Adet döneminin herhangi bir evresinde de kullanıla bilinir.
Ertesi Gün Hapı Fiyatı 2024
Ertesi gün hapı fiyatı ortalama 400 – 500 TL arasındadır. Eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır. Ertesi gün haplarının sadece beklenmedik durumlarda gebeliği önlemek amacıyla kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
Eğer ertesi gün hapları doğru bir şekilde alınır ise ve adet tarihi beklenen günde gerçekleşir ise, kanama miktarı ve yoğunluğu her zamanki gibi ise ertesi gün haplarının gebelikten koruduğunu anlayabilirsiniz.
Doğum kontrol hapı olarak bilinen haplar, adet döneminin başlamasından sonra kullanılmaya başlanır ve anında koruma sağlar. Bu hapları almaya başlamanız ile koruma hemen başlamaktadır. Bununla beraber, hapların bırakılması ile beraber de hemen normal yaşantıya dönülür.
Doğum kontrol haplarının en önemli dezavantajı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamasıdır. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için doğum kontrol hapı ile gebelikten korunan kadınların ek olarak prezervatif kullanımına özen göstermesi gerekir.
Kombine doğum kontrol hapları yaygın olarak aile planlaması yapmak amacıyla, yani gebeliği önlemek amacıyla kullanılır. Bu gruptaki kontraseptif ilaçların içerisinde kadınlık hormonu yani östrojen ve progesteron hormonları bulunmaktadır.
Geri Çekme (Coitus İnterruptus) Yöntemi ile Korunma Nedir? Geri Çekme (Coitus İnterruptus) yöntemi cinsel ilişki sırasında tam ejekulasyon (boşalma) anı geldiğinde erkeğin penisini geri çekerek "dışarıya boşalmasına" verilen isim ve gebelikten korunma yöntemidir.
Her kadın için yumurtlama sonrası 14 gün sabittir. Düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama çoğunlukla beklenen regl tarihinden önceki 11. ile 17. günler arasında gerçekleşir. Korunmak isteyenler bu günlerin 3 gün öncesi ve 3 gün sonrası günlerde cinsel ilişkiden uzak durmalıdır.
Doğum kontrol hapları kadının yumurtlamasını engelleyerek gebeliği önler. Doğum kontrol yöntemleri içinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Haplar düzenli kullanılırsa gebelikten korunmada %99 etkili olur.
Ülkemizde en güvenilir ve yüksek etkinlik sağlayan kontrol yöntemleri genellikle kadının korunma teknikleridir. Kondom ve geri çekilme gibi erkeğin uyguladığı yöntemler daha riskli kabul edilirken; doğum kontrol hapları, spiral, aylık ve 3 aylık enjeksiyonlar en güvenilir korunma araçlarıdır.
Ayrıca ilk 3 gün içinde ertesi gün hapı alınmamış ise Ella®, Ertes®'e oranla 4-5. günlerde daha etkilidir. Acil doğum kontrol yöntemlerinin etkisi kısa sürelidir ve bir sonraki adet dönemine kadar sizi korumaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri