Cinsel kimlik bozukluğu yaşayan çocuk ait olduğu cinsiyeti kabullenemez, karşı cinsiyete sahip olması gerektiğini düşünür. İçinde bulunduğu cinsiyetten rahatsızlık duyar. Yüksek stres altındadır ve karşı cinsiyette olma isteği vardır. Karşı cinsiyette olma isteği hayatının her alanına ve sosyal rollerine yansımıştır.
Cinsel kimlik bozukluğu bir diğer adıyla cinsiyet disforisi; kişilerin kendilerini hissettikleri cinsiyet ile biyolojik cinsiyetlerinin uyumlu olmadığını hissettikleri bir durumdur. Cinsel kimlik, kişinin kendini kadın ya da erkek olarak tanımlamasını içerir. Cinsel yönelim ise kişinin partner seçimini belirler.
Çocuklar cinsel kimliklerini erken yaşta oluştururlar. 2 yaş civarında, kendi cinsiyetlerini fark edecek döneme girerler. Çoğu çocuk 3 yaşına geldiğinde, cinsiyetinin kız veya erkek olduğundan emin olur. Çocuk 4 yaşına geldiğinde ise, kendi cinsel kimliğini anlamlandırmaya başlar.
Cinsel Kimlik Arayışı
Ergenlik, çocukların cinsel yönelimlerinin belirginleşmeye başladıkları dönemdir. Bu dönemde çocuklar, kendi cinslerinden mi yoksa karşı cinsten birine mi ilgi duyduklarını anlamaya çalışırlar.
İlgili 43 soru bulundu
Cinsel Kimlik Bozuklukları nedenleri arasında genetik, endokrin, sosyal ve psikodinamik etkenler rol oynar. Okul öncesi dönemde bir çok erkek çocuk kız kıyafetlerini giyer, oyunlarda anne rolüne girebilirler. Bu dönemin normalde kısa ve geçici olması gerekir.
Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gider. Erkeklerde ise ilk belirti testislerin büyümesidir. Daha sonra bunu penis büyümesi, genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi, seste kalınlaşma, vücut kas kitlesinin artışı ve erişkin görünüme ulaşılması izler.
Terapilerle, ilaç ya da hormon tedavileriyle bu bozukluğu tedavi edebilmek tam olarak mümkün değildir. Uygun olgularda ciddi bir psikolojik hazırlık ve psikoterapi süreçlerinden sonra cinsiyet değiştirme operasyonları uygulanabilir.
Cinsel kimlik ve cinsel yönelim bir bozukluk/hastalık değildir. Toplumun bize cinsiyetimizle birlikte yüklediği birtakım roller vardır.
Uluslararası Bilimsel Sınıflama kuruluşuna göre cinsel kimlik sorunları kişiler için doğuştan gelen sorunlar arasında kabul edilmektedir.
Cinsiyet gelişim bozukluğu (hermofradit, çift cinsiyet) ile çocuk cerrahisi, çocuk ürolojisi, çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları, genetik, çocuk sağlığı ve hastalıkları, çocuk endokrinolojisi, çocuk genetik hastalıkları ve plastik estetik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanları ilgilenir.
Cinsel organlar ve hormonlarda meydana gelen değişiklikler sonucunda ergenlerin 12-16 yaş arasında cinsel istek duymaları ve ilk mastürbasyon deneyimlerini yaşamaları normaldir. Kızlar klitorislerini keşfedip sürtünme yoluyla, erkeklerse penislerini okşayarak cinsel haz almaya başlarlar.
Cinsel kimlik bozukluğu (cinsiyet disforisi), kişinin biyolojik cinsiyeti ile kendini hissettiği cinsiyetin farklı olmasıdır. Örneğin, bazı insanların erkek cinsel organları olabilir, ancak kendilerini erkek olarak tanımlamazlar veya kendilerini erkeksi hissetmezler.
Cinsel kimlik; kişinin duygusal veya cinsel ilgi duyduğu kişilerle ilgili olarak kendi cinsiyetini nasıl algıladığıdır. Bireyin algıladığı cinsiyetini kabullenmesi, duygu ve davranışlarında buna uygun davranması cinsel kimliğinin varlığını gösterir.
Cinsel yönelimin insan yaşamı içinde değişkenlik göstermediği bilinmektedir.
Gey, lezbiyen, biseksüel, heteroseksüel, queer, panseksüel, poliseksüel, aseksüel ...
Saçlarının kesilmesine itiraz eder, makyaj yapmak isterler. Hareket ve mimiklerinde kız çocuklarına ait öğeler hakimdir. Pembe, kırmızı gibi renkleri tercih eder. Arkadaşlarını özellikle kızlardan seçer, kız gruplarına ve oyunlarına karışmaya çalışırlar.
Kişinin cinsel kimliği ile biyolojik cinsiyetinin örtüşmediği bu duruma 'transseksüalite' denir. “Transgender” kavramı 1970lerde ilk kez Virginia Prince tarafından, “sahip oldukları üreme organlarına göre beklenilenin dışında cinsiyet kimliği özelliklerini tam zamanlı sergileyen kişiler” olarak tanımlanmıştır.
zaman, mekan (yer) ve sosyal çevre (diğer bireyler) ile ilgili yakın geçmişteki olaylar (koşullar) açısından kişinin KONFÜZYON durumunda olması, bu konularda bilgi kaybı bulunması.
Eşcinsellik bir hastalık olarak kabul edilmediği için bir tedavisi de yoktur. Bir ruhsal bozukluk olarak kabul edildiği dönemde çeşitli psikolojik yöntemler, bugün rahatlıkla işkence olarak kabul edilebilecek davranış tedavileri, ilaç ve hormon tedavileri ve hatta beyine yönelik cerrahi girişimler denenmiştir.
Ergenlik döneminde cinselliğe yönelik bir isteğin ve merakın normal olduğu, hormonal durumlara bağlı olarak geliştiği, doğru şekilde ve sıklıkta mastürbasyon yapmanın suçlu hissettirecek bir durum olmadığı aksine doğal karşılanabileceği vurgulanmalıdır.
Kimlik gelişimi kısaca insanın "Ben kimim?" sorusuna verdiği cevap çerçevesinde şekillenir. Küçük bir beden büyüdükçe çeşitli kimlikler edinmeye başlar. Bebek büyüdükçe ve konuştukça 'sen' ile 'ben' arasındaki farkı, yani kendi 'ben'ini keşfeder. Bunun ardından çocuğun cinsel kimliği şekillenmeye başlar.
Ortalama olarak kız çocukları 12,5-13 yaşlarında adet olarak ergenliklerini tamamlarken, erkek çocukları 14-15 yaşlarında ergenliklerini tamamlamaktadır. İlk meme gelişiminden adet dönemine kadar geçen süre ortalama 2-4 yıl gibi bir süre almaktadır. Bu evreler arasındaki geçiş en az 6 ay olmalıdır.
Erken ergenlik tedavisi için, ergenlik hormonlarının salgılanmasını baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tedavi, 28 günlük veya 3 aylık enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Kalçadan veya bacaktan cilt altı veya kas içine uygulanabilmektedir. Tedavi esnasında genellikle önemli bir problem oluşmamaktadır.
Vücudunuzun değişmesiyle ergenliğe girdiğinizi anlayacaksınız. Genellikle bu değişiklikler kızlarda 8-14, erkeklerde 9-15 yaşları arasında başlar. Bu geniş yaş aralığı normaldir ve bu yaş aralığında herhangi bir zamanda ergenliğe girebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri