Cinsel olgunluk, bir canlının üreme yetisini kazandığı yaş ya da döneme verilen addır. Çoğu zaman yetişkinlik terimiyle eşanlamlı olarak kullanılsa da ikisi aslında farklı kavramlardır. İnsanlarda, cinsel olgunluğa ulaşma süreci "ergenlik" olarak adlandırılmaktadır.
Erkek ve kızların ergenliğe girmeden yaklaşık olarak bir buçuk yıl öncesinde çocukların bedenlerinde cinsel içerikli bazı değişiklikler başlar. Bu sürece ergenlik döneminde cinsel gelişim süreci adı verilir. Kızlarda 10 yaşında, erkeklerde 11-12 yaş civarında bu değişiklikler ortaya çıkar.
Kadınların ilk cinsel partnerleri genellikle ilk sevgilileri olur. Erkekler cinsel deneyim açısından olgunluğa 20'li yaşlarda ulaşmış olurlar ama kadınlar cinsel deneyim olgunluğuna 30'lu yaşlarda ulaşırlar.
Pubertas çağındaki yaş, genetik ve çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Pubertas çağındaki canlı ağırlık, yaşa göre genetik faktörlerden çok daha fazla etkilenmektedir. Genetik faktörler türlerin veya bir tür içerisindeki ırkların karşılaştırılmasıyla anlaşılabilir.
Eşeysel olgunluk hayvanın erkek veya dişi oluşuna göre sperma üretebilmesi veya yumurta hücresinin olgunlaştırabilme yeteneği kazanmasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Türler arasında yapılan birleştirmelere hibridasyon, elde edilen döllere de hibrit (bastard) denir.
Generasyonlar arası süre (T) genellikle, damızlığa ayrılan hayvanların doğduklarında ebeveynlerinin ortalama yaşı olarak tarif edilir. Bazı ebeveynlerin diğer bazılarına göre daha fazla döl vermelerinden dolayı, bütün ebeveynler bir sonraki generasyona eşit bir şekilde katkıda bulunmazlar.
Kur'an-ı Kerim'de bir insanın 40 yaşında olgunluğa ulaştığı belirtilmektedir (46:15). Bu kulağa tuhaf gelebilir. Bugün bile insanlar olgunlaşmanın ergenlik döneminden hemen sonra tamamlandığını düşünmektedirler. Hukukî düzenlemelerde de olgunluk yaşı genellikle 18-21 yaş arası olarak var sayılmaktadır.
Çünkü dişi hayvanların ilk dölleri zaten, analarının gerçek verim kabiliyetleri henüz belli olmadığından, çok ender durumlarda damızlığa ayrılırlar. Olmak üzere 48.6 ay sonra veya boğa 48.6 + 16 = 64.6 aylık yaklaşık 5.5 yaşlı iken bilgi sahibi olunmakta, damızlıkta kalıp kalmayacağı hakkında karar verilebilmektedir.
gebelik oluşmadığı sürece belirli mevsimlerde birden fazla östrus görülmesidir. kısrak, koyun, keçi, kedi vb. hayvanlarda görülür. hayvanların belirli mevsimlerde - koyunlar ve keçiler için günlerin kısalmaya başladığı mevsimde - gebe kalmadıkları sürece kızgınlık göstermelerine denir.
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Erken boşalması olan erkek yoğun bir stres gerilim ve utanç yaşar. Kendini yeteneksiz hisseder. Her seferinde aynı şeyi yaşadığı için eşine karşı mahçup durumdadır.
50- 70 yaş arası arasında erkekler;
Bu yaşlarda erkeklerde cinsel isteğin arttığı görülür. Sebebi psikolojik olabilir, orta yaş sendromu bu yalancı etkiye yol açabilir. Hatta erkek bu dönemde çapkınlık turlarına bile başlar. Ancak sertleşme sorunun bu dönemde daha fazla kendini gösterir.
0 – 2 Yaş Dönemi
Yani sarılmak, temas etmek çok önemlidir. Nasıl ki ayaklarıyla oynarlar, cinsel organlarıyla da oynayabilirler. Bunun nedeni güzel hissettirmesi veya onları sakinleştirmesi olabilir. Erkek çocukları 6-7 aylıkken, kız çocuklar ise 9'uncu aydan itibaren cinsel organlarını keşfetmeye başlarlar.
Püberte cinsel olgunlaşma *sürecidir. Bu devrede organizmayı ilgi- lendiren somatik, psişik, hormonal ve seksüel bir çok değişiklikler görülür. Dişide bu devrenin en önemli olayı menstruasyondur. Püberte çocuğun üreme fonksiyonu yetisi kazandığı cinsel olgun- laşma sürecine verilen isimdir.
Tekeler : 8 aylık olunca aşıma başlatılır. Aygırlar : 12 - 24 aylıkken erginliğe ulaşıp 36 aylıktan itibaren çiftleştirmede kul- lanılır. Kısraklar : 12 -18 aylıkken erginliğe ulaşırlar. 36. aydan itibaren yetiştirmede kul- lanılır (9).
Üstelik boğalar renk körüdür ve kırmızıyı diğer renklerden ayıramazlar. Boğa güreşlerinde onları sinirlendiren şey; matadorun elindeki şapka, sopa ya da pelerini sürekli sallamasıdır.
Aslında boğalar kırmızı renge sinirlenmez. Sinirlendikleri şey pelerinin agresif halleri ve kırbaçlanmaktır. Ayrıca boğaların gözlerinde L- konileri bulunmadığı için kırmızı rengi göremezler. Boğalar kırmızıyı, sarı ve gri arasında bir renk olarak görür.
Aynı araştırmaya göre kadınlar ise 32 yaşında olgunlaşıyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 80'i erkeklerin olgunlaşma yaşı konusunda bilim adamlarının tespitlerini doğru bulmadıklarını ve "Erkeklerin asla olgunlaşmadığını" söyledi.
Erkekler daima akranı olan kadınlara kıyasla, daha olgunlardır. Tam anlamıyla olgunlaşmaları 25-30 yaşına tekabül eder. Yine de 20 yaşındaki bir erkek, 25 yaşındaki bir kadından misliyle olgundur..
Olgun insan kendini diğerlerinden ayıran sınırların farkındadır ve kendi benliğinin sınırlarını korumakta duyarlılık gösterir. Bu tür insan kendi ailesiyle iyi ilişkiler içindedir ve sürekli yardımlaşma davranışı gösterir. Başkalarının kendisini kullanmasına, isteği dışında kararlar alıp yönlendirmesine izin vermez.
Kısaca ırk; aynı tür içinde en az bir özellik bakımından birbirlerine benzeyen ve benzer oldukları bu ayırıcı özelliğin aynı şekilde döllerinde de görüldüğü hayvan grubu olarak tanımlanır.
Akrabalı yetiştirme; saf yetiştirmenin daha yoğun bir şekli olup, akraba fertler arasında uygulanan bir yetiştirme şeklidir (1, 2, 3, 12, 17) ve populasyon ortalamasına göre birbirleriyle daha fazla akraba olan fertlerin çiftleştirilmesidir (4, 5, 12) şeklinde tarif edilir.
“Konstitüsyon”, Fransızca “anayasa” anlamına gelen “constitution” kelimesinin söylenişidir. Osmanlılar, Birinci Meşrutiyetten önceki günlerde Fransızca “constitution” kelimesiyle karşılaştılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri