Seanslar arasında geçici dolgu düşerse diş açık kalmamalıdır, hemen diş hekiminize gidip geçici dolguyu yeniletmelisiniz.
Dolgunuzun düştüğünü fark ettiğinizde zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır. Dolgunun değiştirilmemesi çürüğünüzün büyümesine ya da kanal tedavisinin zorlaşmasına neden olabilir.
Dolgu malzemesi tam olarak sertleşmeden önce yemek yemek, dolgunun düşmesine neden olabilir. Geçici diş dolgu malzemesinin ömrü: Geçici diş dolgusu, kalıcı bir çözüm olmadığından zamanla aşınabilir veya bozulabilir. Dolgunun ömrü, malzeme türüne, uygulama tekniklerine ve kişisel bakıma bağlı olarak değişebilir.
Dolgular yıllarca büyük bir baskı altındadır ve zamanla gevşeyip kendiliğinden ya da diş çürüğü nedeniyle düşebilirler. Bazen şiddetli diş ipi kullanımı, çok sert ısırma, plak oluşumu veya diş gıcırdatma nedeniyle bir dolgu düşebilir. Yemek yerken dişin düşmesinin yaygın olduğunu unutmamak ve dikkat etmek önemlidir.
Diş dolgusu dişinizi koruyan bir tabaka olduğundan, dolgunun düşmesi dişinizde daha ciddi sorunlara neden olabilir. Dolgunuz düştüğü zaman dişinizin o kısmı boş kalır ve dişiniz savunmasız ve çok hassas durumda olur. Dişiniz bu durumdayken kırılmaya ve enfeksiyon kapmaya çok müsait durumdadır.
İlgili 16 soru bulundu
Diş dolgusunun düşmesi durumunda acilen diş hekimine gidilmesi gerekir. Dolgunun oluşturduğu boşluğun hızlı bir şekilde kapatılması büyük önem taşır. Dolgunun evde yapıştırılmaya çalışılması dişlere ve diş etlerine kalıcı zararlar verebilir.
Her tedavi aşamasında dişin iyileşmesi için bir süre beklenmesi gerekebilir. Bu nedenle geçici dolgu uygulaması yapılmaktadır. Bazı durumlarda ise geçici dolgudan sonra ağrı yaşanabilmektedir. Diş tedavisinin devam eden sürecine bağlı olarak geçici dolgudan sonra ağrı meydana gelebilmektedir.
Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı gibi düşmeyen dolgularda da ağrı olabilir. Özellikle yeni dolgu yaptıranlarda bir süre ağrı görülmesi beklenen bir durumdur. Bu ağrı alışma sürecinde bir süre devam ederek zamanla hafifler. Geçmeyen dolgu ağrısı bir sorunun olabileceğine işarettir.
Randevu tarihine kadar dişe alınabilecek olası yeni bir hasardan dişi korumalı, sert yiyecekler tüketmekten kaçınılmalıdır. Dolgunun düştüğü alan daha dikkatli fırçalanmalı ve olduğundan daha temiz tutulmalıdır.
Tıkanma: Etkilenen kanalda bir tıkanma meydana gelmiş olabilir. Bu tıkanma, dolgu malzemesi veya dolgu macunlarından kaynaklanabilir. Tükürük kontaminasyonu: Tükürük bakterilerin ağızda gelişimine sebep olabilir. Tedavi uygulanan diş, tükürük içerisindeki bakterilerle enfekte olursa kanal tedavisi başarısız olur.
Bir hafta boyunca soğukta sızlamalar ve hassasiyet olabilir. Geçici dolgunun kırılması ve düşmesi durumunda hasta kliniğe tekrar başvurmalıdır.
Geçici dolgu dayanıksız ve kalıcı dolgulara göre koruyuculuğu az olduğu için uzun süre ağız içinde bekletilemez. Eğer uzun süre ağzınızda kalırsa dişlerinizin kırılmasına veya tedavinin başarı oranının düşmesine sebep olur.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Uyuşukluk durumunu, parmağınızla dudağınıza dokunarak test edebilirsiniz. Genelde üst çene operasyonlarından sonra anestezinin etkisi 3 saat sürebilmektedir. Alt çene arka grup dişlerde ise bu uyuşukluğun geçme süresi 5 veya 6 saati bulabilmektedir.
KANAL TEDAVİSİ YAPILMIŞ BİR DİŞ TEKRAR KANAL TEDAVİSİ YAPILIR MI? Kanal tedavisi uygulanmış olan dişlerde eğer kök boyları iyi ölçülmemişse ya da tedavinin yapılması gereken noktalara kadar doldurulmamışsa ve ya tam sızdırmazlık sağlanmamışsa enfeksiyon tekrar başlayabilir ve yeniden kanal tedavisi uygulanabilir.
Tedavi tek seansta tamamlanacaksa kök kanalları uygun kanal dolgu maddesiyle sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Kompozit ve Geçici Diş Dolgusu Yutulursa Ne Olur? Amalgam dolguya göre daha az kimyasal içeren kompozit dolgu, geçici dolgu, yutulması durumunda daha az etki yaratabilir. Ancak bu zararlı olmadığı anlamına gelmez.
Diş dolgusu sırasında diş hekiminin uyguladığı anestezi sayesinde herhangi bir ağrı duyulmaz.
Geçici dolgulu diş ağrısına diş hekimi tarafından verilen ağrı kesici iyi gelecektir. Bunun yanında ağız gargarası, buz ve soğuk kompres yöntemi de ağrının giderilebilmesi için uygulanabilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ancak bu bölgede fırçalama ve temizlemeye özenle devam edilmelidir. Dolgu tamamlandıktan sonra bu diş de ağızdaki diğer dişler gibi çiğneme işlemine katılacaktır.
Geçici Dolgu Kaç Gün Ağrır? Geçici dolgu sonrası ağrı, genellikle birkaç gün içinde azalmalıdır. Tedavi ettiğim hastaların çoğu, dolgunun yerleştirilmesinden sonraki ilk 24-72 saat içinde hafif ila orta derecede ağrı bildirmiştir.
Çevre dokularda travmaya bağlı oluşan ağrılar ve hassasiyet yaklaşık 7-10 gün içinde geçecektir. Kanal tedavisi sonrası ise ısırma esnasında oluşan hassasiyet bir süre daha sürebilir. Bu konuda hekiminiz daha net cevap verecektir.
Dolgunun düzgün yapılamaması veya dolgunun düşmesi dişte ağrılara neden olabilir. Aynı zamanda ağrılar, dişte oluşan bir çatlak sebebiyle de oluşmuş olabilir. Ağrılar hafiflese veya tamamen kesilse de mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu sayede daha ciddi sorunlar erkenden tespit edilir veya önlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri