Fotoğraflı Pasaport veya Sürücü Belgesi veya MEB-ÖSYM Sınav Giriş Belgesi. (Fotoğraflı bir belge olmaması durumunda, 18 yaşından büyük, birinci derece akrabanın şahsen gelip beyanda bulunması gerekmektedir.) Biyometrik Fotoğraf (1 adet, son 6 ay içinde çekilmiş) Kimlik Kartı bedelinin yatırılması
Kimlik kartı başvuruları Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da çağrı merkezinden (Alo 199) alınacak randevu ile veya randevusuz olarak yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır. Kimlik kartı başvurusu, kimlik belgesi ve bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılır.
Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
Başvuru sonrası, fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş halde eski nüfus cüzdanınız geri verilmektedir. Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden bağlı olunan kurum için randevu alınabilir. İnternetten almak istemeyenler için telefon seçeneği de bulunuyor. Telefon ile Alo 199 arayarak randevu oluşturulabilir. randevu.nvi.gov.tr/ sayfasına gidin.
RANDEVUZ İŞLEM KESİNLİNLİKLE YAPILMAYACAKTIR.
Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr/ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla. Gelir İdarisi Başkanlığına ait web sayfasından. https://alo199.nvi.gov.tr/ ve https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinde belirtilen anlaşmalı bankalardan.
Nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen son tarih 31 Aralık 2023 olarak açıklanmıştı. Kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıldır. Süre bitiminde kart sahibinin tekrar başvurması gerekmektedir. Kimlik kartlarının üzerinde geçerlilik tarihi yer almaktadır.
Yeni kimlik başvurusu için ücretler internet üzerinden ya da elden veya bankamatikler aracılığı ile yapılabilmektedir. PTT şubelerinden ödeme yapılabileceği gibi anlaşması bulunan bankalara da ödeme gerçekleştirilebilmektedir.
Kimlik yenileme ücreti 2023 yılında; Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL.
- T.C kimlik kartı kayıp bedeli; 75 Lira, - Doğum sebebi ile düzenlenen T.C kimlik kartı; 37.50 Lira, - Değiştirme sebebi ile düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı; 37.50 Lira şeklindedir.
On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurması gerekmektedir. Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır.
Üstte açıklandığı üzere ödemeler Nüfus Müdürlüğü'nde sistem üzerinden kontrol edilmektedir. Bu nedenle ödeme dekontunu kaybedenlerin de ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur.
Çipli kimlik kartı üzerinde kişiye özgü veriler bulunur. Bu veriler kişiye özgü isim, doğum tarihi, kimlik no gibi bilgilerin yanında biyometrik verileri de barındırır. Çipler ise her türlü verinin kontrol edilmesini ve özel güvenlik adımları ile korunmasını sağlar.
Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.) birlikte tahsil etmektedir. Diğer bankalar Vakıf payı ve Maliye payını ayrı ayrı tahsil etmektedirler. Bankalar tarafından havale ücreti alınmamaktadır.
ÇİPLİ KİMLİK KARTLARI
Vatandaşların yanlarında ehliyet bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldıran ve yeni tip sürücü belgelerinin çipli kimlik kartlarını yüklenmesini içeren 'Hayat Kimliğinle Kolay' projesi ise 21 Eylül 2020'de hayata geçti. Şu ana kadar 3.031.930 kişi ehliyetini çipli kimlik kartına yükletti.
Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.
2024 yılının, yeni tip kimlik başvurusu için son tarih olduğu belirtilmiştir. Açıklanan tarihe kadar yeni tip kimlik kartı için başvuru yapılmayan kişiler için ceza uygulanacağı belirtilmiştir.
İstediğiniz bir ATM' yi kullanarak banka hesabındaki paradan nakit olarak kimlik kartı ücreti yatırılabilir. - PTT şubelerinden ödeme yapmak en çok tercih edilen yöntemdir. İstediğiniz bir PTT şubesinden TC kimlik numarası yardımı ile kimlik değiştirme para yatırma işlemleri gerçekleşmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı yenileme işlemi İlçe Nüfus Müdürlüklerinden yapılıyor. Nüfus Müdürlüğü'nde kimlik yenileme için öncelikle randevu alınması gerekiyor. Randevu işlemleri ise Genel Müdürlük https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerinden ya da Alo 199 çağrı merkezinden yapılabiliyor.
TC Kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıl olup, 10 yıllık sürenin bitimini izleyen tarih itibari ile başvuru üzerine yenilenir. TC Kimlik kartlarının geçerlilik tarihi kart üzerinde yer almaktadır. Kimlik yenileme işlemleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek.
Kimlik kartı çıkarmak isteyen vatandaşlar, öncelikle Alo 199 Çağrı merkezini kullanarak veyahut https://randevu.nvi.gov.tr adresi üzerinden istedikleri gün ve saat için randevu alabilirler. Randevu almadan, doğrudan ilgili İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne giderek de kimlik kartı çıkarmak için başvuruda bulunmak mümkün.
Kimlik Kartı talepleri için Cumartesi ve Pazar günleri müdürlükler açık olacak. İşlemler randevusuz olarak yapılabilecek.
2016 yılından bu yana basılan yeni çipli kimlik kartı sayısı ise 39 milyon 343 bin 355 oldu. Nüfus müdürlüklerinde artırılan kapasite ve personel sayısı randevu alma sürelerini kısalttı. Daha önce yoğunluktan dolayı 61 güne kadar uzayan randevu süreleri bir güne düşürüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri