Kimlik Kartı Başvuru Süreci. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimlik kartı almak zorundadır. Kimlik kartı başvuruları Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da çağrı merkezinden (Alo 199) alınacak randevu ile veya randevusuz olarak yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.
Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılır.
Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır. Bu sürede, başvurduğunuz ilçe Nüfus Müdürlüğünce düzenlenen geçici kimlik belgesini kullanabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Yeni çipli kartlar Nüfus Genel Müdürlüğü kampusuna yapılan ve kale gibi korunan merkezde basılıyor.
Nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen son tarih 31 Aralık 2023 olarak açıklanmıştı. Kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıldır. Süre bitiminde kart sahibinin tekrar başvurması gerekmektedir. Kimlik kartlarının üzerinde geçerlilik tarihi yer almaktadır.
Kimlik başvurusu yapmak için telefon ile ALO 199' u arayarak veya https://randevu.nvi.gov.tr/ internetten adresinden randevu alabilirsiniz. Randevular haftalık olarak verilmektedir. Her işlem için, ayrı randevu alınması gerekmektedir.
Kimlikler de artık teknolojiye uydu. Yeni çipli kimlik kartı başvurusu devam ediyor. Yeni nesil nüfus cüzdanı yerine geçecek olan çipli kimlik kartı, online randevu sistemi aracılığıyla sıra beklemeden alınabiliyor.
Yenileme Kimlik Müracaatlarını e-Devlet Üzerinden Yapmak İşleri kolaylaştırıyor. Yenileme Eğitimi sonrası, Yenileme Sertifikasını almış kursiyerlerin, Yenileme Kimlik Kartı Başvurusu için bu aşamalarını kolaylaştıran E-Devlet üzerinden Kimlik Başvurusu artık çok kolay.
Pasaportsuz Kaç Ülkeye Gidilir? Yurt dışına seyahat planı yapanların en çok sorduğu sorulardan biri “Pasaportsuz yurt dışına çıkılır mı?” oluyor. 2023 yılı için sadece kimlikle yani nüfus cüzdanı ile gidilen 5 ülke KKTC, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan ve Moldova.
2024 yılının, yeni tip kimlik başvurusu için son tarih olduğu belirtilmiştir. Açıklanan tarihe kadar yeni tip kimlik kartı için başvuru yapılmayan kişiler için ceza uygulanacağı belirtilmiştir.
1-Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen kimlik kartlarında kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır. 2-Ebatı 50 mm X 60 mm, beyaz fonda ve desensiz olmalıdır.
Çipli kimlik kartı üzerinde kişiye özgü veriler bulunur. Bu veriler kişiye özgü isim, doğum tarihi, kimlik no gibi bilgilerin yanında biyometrik verileri de barındırır. Çipler ise her türlü verinin kontrol edilmesini ve özel güvenlik adımları ile korunmasını sağlar.
Yeni kimlik başvurusu için ücretler internet üzerinden ya da elden veya bankamatikler aracılığı ile yapılabilmektedir. PTT şubelerinden ödeme yapılabileceği gibi anlaşması bulunan bankalara da ödeme gerçekleştirilebilmektedir.
2 Ocak 2017 tarihinden itibaren eski nüfus cüzdanları değiştirilerek üzerinde çip ve biyometrik veriler bulunan kimlik kartına geçiş yapılmıştır. Kart; İçişleri Bakanlığının, tüm Türk vatandaşlarına verdiği AB benzeri bir kimlik kartıdır. Hükûmet, eski nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresini 2023'e kadar uzatmıştır.
Çipin düşmesi ile ilgili herhangi bir ceza kuralı yer almasa da vatandaşların adına yeni cep telefonu hattı, elektronik ortamlarda herhangi bir ürün gibi birçok alışveriş yapılabilir.
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden bağlı olunan kurum için randevu alınabilir. İnternetten almak istemeyenler için telefon seçeneği de bulunuyor. Telefon ile Alo 199 arayarak randevu oluşturulabilir. randevu.nvi.gov.tr/ sayfasına gidin.
PASAPORT YERİNE GEÇECEK
14 Mart'ta Kırıkkale'de yeni kimlik kartlarının dağıtımına başlayacağız. Bu kimlik kartları, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine kullanılabilecek."
(5)Kimlik kartında biyometrik veri olarak, sağ ve sol elin orta parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır. Sağ ve/veya sol el orta parmağının bulunmaması veya parmak izinin alınamaması hâlinde parmak izi ve parmak damar izi sıralaması işaret, yüzük, serçe ve başparmak şeklindedir.
Eski kimliğiniz TR sınırları dışında hiç bir geçerliliği yoktur zaten. Pasaportunuzu eski kimliğinizi kullanarak çıkarabilirsiniz. Artık pasaportlar ile Nüfus Müd. ilgilendiğinden ötürü, randevu alırken kimliğinizide değiştirmek ister misiniz diye soruyor. İstemezseniz değiştirmeden de pasaport çıkarabilirsiniz.
Yeni tip kimlik kartıyla çıkılması zorunludur."
CEZA HÜKÜMLERİ
"Bahse konu yasanın yürürlüğe girdiği 26 Ocak 2016 tarihinden itibaren Nüfus Cüzdanı kayıp edenlere uygulanan idari para cezası uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri