Eğer ciprofloxacin uygun değilse, menengokok mikroplarından kurtulmak için başka antibiyotikler almanız gerekecektir. Halsizlik veya mide ağrınız olabilir; ancak bu etkiler genelde kısa süre sonra geçer ve endişe kaynağı değillerdir.
Hareketlilik, huzursuzluk, Baş ağrısı, baş dönmesi, uyku bozuklukları, tat bozuklukları, Kusma, Karın ve mide ağrısı, hazımsızlık, gaz şişkinliği, Bilirubin (safrada bulunan bir madde) artışı, Kaşıntı, kurdeşen, döküntü, Eklem ağrısı, Ağrı, rahatsızlık hissi, ateş, Karaciğer enzimlerinden olan alkalen fosfataz ve ...
Bu yan etkiler, CİPRO başladıktan sonra saatler ya da haftalar içinde görülebilir. Her yaş grubundan veya önceden mevcut risk faktörleri olmayan hastalar, bu yan etkileri yaşamıştır. Herhangi bir ciddi yan etkinin ilk bulgularının veya belirtilerinin ortaya çıkması durumunda CİPRO derhal kesilmelidir.
Eğer, iştah kaybı, sarılık (cildin sararması), koyu renkli idrar, kaşıntı ya da midede hassasiyet gibi herhangi bir belirti fark ederseniz, CİPRO almayı durdurarak derhal doktorunuza başvurunuz.
DNA giraz inhibisyonu yaparak etki eden yeni kuşak kinolonlar potansiyel olarak deliryum, baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk gibi yan etkiler oluşturabilmektedir. Konvülziyon, katatoni, psikotik reaksiyon gibi yan etkiler de literatürde belirtilmiştir (3-5).
İlgili 25 soru bulundu
Ciprofloxacin'in yan etkileri
Halsizlik veya mide ağrınız olabilir; ancak bu etkiler genelde kısa süre sonra geçer ve endişe kaynağı değillerdir. Çok seyrek görülen yan etkilerden biri de yüzde şişmeye neden olan bir allerjik reaksiyondur.
Antibiyotik kullanımı ile hastalığın neden olduğu yorgunluk hissi artar. Buna ek olarak, antibiyotikler bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bunlardan en bilineni penisilindir alerjisidir.
Yaygın yan etkiler mide bulantısı, kusma ve ishali içerir. Şiddetli yan etkiler arasında artan tendon kopması riski, halüsinasyonlar ve sinir hasarı sayılabilir. Miyastenia gravisli kişilerde kötüleşen kas zayıflığı vardır.
“Antibiyotik yan etki yaparsa ne yapmalı?” sorusunun yanıtı en kısa sürede doktora yan etkileri bildirmektir. Aynı zamanda ilacın talimatlarına uygun olarak kullanılması ve tam süresince alınması enfeksiyonların etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur.
Antibiyotik Bittikten Kaç Gün Sonra Vücuttan Atılır? Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
Herhangi bir ciddi advers reaksiyonun ilk bulgularının veya semptomlarının ortaya çıkması durumunda CİPRO derhal kesilmelidir.
Bakteriyel enfeksiyon kaynaklı olduğu düşünülen ateşli nötropenik hastalıklar Siprofloksasin, resmi kılavuzlar doğrultusunda uygun antibakteriyel ajanlarla birlikte uygulanmalıdır. Günde iki kez 500 mg ila 750 mg Tedaviye, tüm nötropeni periyodu süresince devam edilmelidir.
Bulantı, ağız kuruluğu, kabızlık, uyku bozukluğu, baş dönmesi, yorgunluk, somnolans ve tremor en sık yan etkileridir (5).
Yaklaşık % 45'i değişikliğe uğramaksızın idrar, % 25'i de dışkı yoluyla atılır. Karaciğerde kısmen metabolize olur. Karaciğer yetmez- liğinde vücutta birikebilir. Siprofloksasin oral yoldan, infeksiyonun ağırlık derece- sinc göre, günde 500-1500 mg uygulanır.
Komplike üriner sistem enfeksiyonları ve piyelonefrit
Komplike üriner sistem enfeksiyonları veya piyelonefrit için önerilen doz, 8 saatte bir intravenöz 6-10 mg/kg (maksimum doz 400 mg) veya 12 saatte bir oral yolla 10-20 mg/kg (maksimum doz 750 mg)'dır.
Antibiyotik alerjisi, bir antibiyotiğe verilen zararlı bir reaksiyondur. Reaksiyon, ilacı aldıktan hemen sonra veya bıraktıktan günler veya haftalar sonra başlayabilir. Alerjik reaksiyonunuz olup olmayacağını doktorlar önceden bilemezler. Bağışıklık sisteminiz antibiyotiği ilk aldığınızda duyarlı hale gelebilir.
Antibiyotik ne zaman etki eder sorusunun cevabı kullandıktan sonraki birkaç saattir. Belirtilerin kaybolması ise genellikle iki ila üç gün sonra başlar. Birkaç günlük tedaviden sonra rahatlama sağlansa da enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için antibiyotik rejiminin tamamını bitirmek gerekir.
Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir. Böbrek ve karaciğer hastalarında, antibiyotik tedavisi gerekiyorsa düşük dozlu veya böbrek-karaciğer atılımı olmayan ilaçlar tercih edilmelidir.
Bunun dışında fluoroquinolonlar olarak bilinen bir antibiyotik grubu da yine ayaktan İYE tedavisinde son yıllarda çok kulllanılan ilaçlardır (Cipro, Ciproxin). Komplike olmayan, sık tekrarlamayan ve özellikle bayanlarda görülen sistit gibi enfeksiyonlarda kısa surely tedavi tercih edilir.
"Antibiyotiklerin soğuk algınlığı ve grip tedavisinde hiçbir yararı yok"
DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ
Sitalopram tek başına aşırı dozda alındığında uyku hali, koma, katılaşmış yüz ifadesi, grand mal nöbet atağı, sinüs taşikardisi, nadiren nodal ritm, terleme, bulantı, kusma, siyanoz ve hiperventilasyon gibi belirtiler gözlenebilir.
ŞİDDETLENMESİNİ DE İÇEREN CİDDİ YAN ETKİLER
verilen antibiyotikler, myastenia gravisli (bir tür kas güçsüzlüğü hastalığı) hastalarda kas güçsüzlüğünü şiddetlendirebilir.
“Antibiyotiklerin kimyasal moleküller olduğu unutulmamalıdır” hatırlatmasında bulunan uzmanlar, “Fazla antibiyotik kullanımı vücudu tahminimizden çok daha fazla yormaktadır” diyerek, dünyaya yaklaşan korkunç meteor benzetmesi yapıyor.
Halsizlik, çeşitli nedenlerden dolayı bitkin olma hissidir. Halsizlik durumuna her zaman bariz bir hastalık eşlik etmeyebilir. Kısa süreli halsizlikler; aşırı çalışma temposu, stres veya yetersiz uyku nedeniyle oluşabilir. Soğuk algınlığı ya da grip gibi bir hastalığın iyileşme sürecinde de halsizlik hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri