Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Fast food; (ya da ayaküstü yemek) kısa sürede hazırlanan ve seyyar satıcılarda, büfelerde ve restoranlarda hemen tüketmek veya paket yapılmak üzere satışa sunulan yiyecek. İngilizce fast food kavramı Türkçeye birebir "çabuk yemek" olarak çevrilir.
Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler; yüksek kalorili, posadan fakir, vitamin ve mineral içeriği düşük; gazlı ve şekerli içecekler; cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri hazır besinler ve fast food dediğimiz besinlerdir.
Fast food çeşitleri nelerdir? Hamburger, patates kızartması, ayak üstü yenecek köfte, tost gibi gıdalar fast food kategorisine girer.
Fast-food dendiğinde akla pizza, hamburger gibi gıdalar gelir; fakat pide, lahmacun, döner, çiğ köfte, baklava, simit gibi hazır alınıp çok kolay ve hızlı tüketilebilen gıdalar da artık Türk tipi fast-food olarak değerlendirilir.
İlgili 34 soru bulundu
Adana dürüm, kuyruk yağı içerdiğinden diyet beslenmesinde bir miktar tehlikeli bir besindir. Bu nedenle sınırlı bir şekilde tüketilmelidir.
Ticari hamburgerler, evde hazırladığımız içeriği bilinen hamburgerlere kıyasla çok daha fazla tuz, aroma verici katkı maddeleri, fazla miktarda trans ve doymuş yağlar içerir. Bu yüzden fazla ve sık tüketildiğinde başta kalp-damar sağlığı olmak üzere sağlık açısından risk yaratabilmektedir.
Fastfood deyince aklımıza ilk gelen hamburger, pizza,kolalı içecekler.Ne yazık ki bizim kültürümüzde de fastfood olarak kabul edeceğimiz besinler bulunuyor.Döner,pide,tost,lahmacun,kumpir,kokoreç ,poğaça gibi besinler de hızlı ve hazır yemekler arasında yer alıyor.Özellikle çalışanlar,çocuklar ve gençlerin sık tercih ...
Ülkemizde en çok tüketilen fast-food türü yiyecek içecekler arasında; tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, kek, bisküviler, cipsler, pizza, kızarmış patates, kızarmış parça tavuk, kumpir, kokoreç, kolalı içecekler vb. yer almaktadır.
Tam Türkçe karşılığı hızlı yemek olan ve Türk Dil Kurumu tarafından hazır yemek olarak tanımlanan fast food, kısa sürede hazırlanan; büfelerde, restoranlarda ve seyyar satıcılarda hemen tüketilmek veya paketlenmek üzere satılan yiyeceklere deniyor.
Fast food restoranların menülerinde yer alan hamburger, pizza vs. tarzı çeşitli ürünler ve ilaveten satılan her türlü tatlı ve dondurma ürünü de abur cubur kategorisindeki ürünler gibi değerlendirilebilir.
Amerikada yapılan son araştırmalar, fast food türü yiyeceklerin bağımlılık yarattığına dair bulgular veriyor. Bilim adamları, hamburger, kızarmış patates gibi besinlerin içinde bulunan bazı maddelerin beyinde bağımlılık merkezini tetiklediğini belirtiyor.
Her gün 'Fast Food' yemenin zararları:
Kalp krizi geçirme olasılığınız yükselir. Fast food, besin ve vitamin eksikliğine neden olur. Tip 2 diyabet hastası olma riskiniz artar. Sürekli fast food tüketmek kanser riskini yükseltir.
Buna göre fast food tarzı (hamburger, patates kızartması, pizza v.b.) gıdalarla beslenen insanların bağırsak kanserine yakalanma riski, lifli gıdalar tüketenlere göre çok daha yüksek çıktı. Üstelik sadece 15 gü boyunca fast food yenilmesi bile bağırsak kanserine yakalanma riskinin artmasına yetiyor.
Hızlı hazırlanması, tüketim ve taşıma kolaylığı nedeniyle fast food, insanların yemek tercihinde favori seçeneklerden birisidir (Siew vd., 2017). Fast food restoranlar ise bu gıda grubunu sunarak insanların yiyecek içecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet veren işletmelerdir.
Pek çok fast food restoranında çocuk menüleri bulunmaktadır. Çocuklar için fast food gibi eğlenceli ama sağlıklı yiyecekler şöyle sıralanabilir: Fırında pişmiş ve ızgara besinler. – Et sandviçlerinin yanı sıra, tavuklu ve balıklı sandviç seçenekleri.
Hızlı tüketime uygun biçimde bir yeme şekli geliştirilmiştir. Balık, sebze, pirinç ya da yosun arasına sarılarak bir nevi fast food haline gelmiştir.
Fast Food içinde bulunan aşırı sodyum, kolesterol ve özellikle doymuş yağ miktarı, diğer besin öğeleri yoğunluğuna göre daha yüksektir. Bu durum başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere, birçok kronik hastalık için risk faktörüdür.
Fast food restoranlarında yaygın olarak görülen yemekler arasında tost, kumpir, döner, dürüm, balık ve patates cipsi, sandviç, pide, hamburger, kızarmış tavuk, patates kızartması, soğan halkası, tavuk nugget, taco, pizza, hot dog, dondurma gibi ürünler bulunur.
Özellikle kahvaltı yerine tüketilen bir veya iki adet poğaça, hızlı bir şekilde tokluk hissi verse de kısa sürede acıkmanıza neden olacağı için öğlen olmadan tekrar yeme ihtiyacı hissedersiniz ve bu da daha hızlı bir şekilde kilo almanıza neden olur.
Poğaçalar, buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir.
SİNDİRİMİ SANILAN AKSİNE 3 GÜNÜ BULABİLİR
50-60 dakika geçtiğinde ise yavaş bir sindirim periyodu başlar. Ancak yediğiniz hamburgerin içerisinde hayvansal ve trans yağlar kullandığı için bu yağların sindirimi 3 günü bulabilir.
Aşırı Burger
Yumuşacık ekmeği arasında Zinger Fileto, çıtır marul, cheddar peynir, patates pane, 4 dilim turşu; acılı mayonez sosu, barbekü ve karabiberli sos. Dopdolu, tam da aradığın lezzet!
Kalp krizi geçirme olasılığınız yükselir. Fast food, besin ve vitamin eksikliğine neden olur. Tip 2 diyabet hastası olma riskiniz artar. Sürekli fast food tüketmek kanser riskini yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri