Proteinden ve liften zengin oluşunun yanı sıra glisemik indeksi düşüktür, yağ içermez ve tok tutar. Bu özellikleriyle zayıflama diyetlerinin önerilen besinlerindendir. İçeriğindeki fitoöstrojenler derinin yapısında bulunan kolajen ve elastin sentezinde görev alarak cildin yaşlanmasını geciktirir.
Maş fasulyesi, aynı zamanda bugün kırmızı et gibi çeşitli besinlerde çokça bulunan kolajen açısından da zengindir. Kolajen, özellikle cildin geç yaşlanmasını sağlayan başlıca unsurlardandır.
Vitaminler açısından Maş fasulyesi K, B2, B9, B3, B5, B1 ve B6 vitamini içerir. Minerallere gelince, Maş fasulyesi önemli miktarda bakır, demir, manganez, çinko, fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum içerir. Aynı zamanda selenyum, C Vitamini, E, A ve Beta karoten gibi iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Lesitin içeriği sayesinde karaciğer enzimlerini düzenler. Yani kan değerlerinizde ast, alt, ggt gibi değerleriniz normal dışındaysa maş fasulyesini haftanın 2-3 günü sofradan eksik etmeyin!
Mercimek, maş fasulyesi, karabuğday ve kinoayı dilerseniz filizlendirerek de tüketebilirsiniz. Alerji ve gıda toleransınız yoksa eğer çiğ yemişleri içerdikleri pek çok faydalı yağ, vitamin ve mineral içeriği ile çiğ beslenmede tüketebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Kuru baklagiller, bitkilerin olgunlaşmış tohumlarıdır. En bilinen başlıca kurubaklagil çeşitleri; nohut, fasulye, bezelye, mercimek, maş fasulyesi, börülce ve soya fasulyesidir.
Maş fasulyesi de pişirilmeden önce diğer birçok bakliyat gibi suda bekletilmelidir. Sonrasında ise yemeklerde ya da salatalarda farklı şekillerde kullanılabilir. Filizlenmiş hâli de salatalara eklenebilir. Bu yönüyle özgün tarifler hazırlayabilmenize imkân tanır.
Sağlık açısından oldukça yararlı olan maş fasulyesi vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Düşük kalorili olan maş fasulyesi az yağlı olması ile birlikte sodyum oranı da düşüktür. Gluten içermeyen maş fasulyesi rahatlıkla tüketilebilir. Bu besin antioksidan açısından da oldukça zengindir.
Maş Fasulyesi Haşlanmadan Pişer mi? Maş fasulyesi çabuk pişmesinden dolayı ıslatılmadan da yemeklerin yapımında kullanılabilmektedir. Maş fasulyesi ile çorba, , humus, salata, pilav, köfte, mantı ve güveç gibi yemekler hazırlanabilmektedir. Bir gece ıslatılıp ya da haşlanarak kullanılması önerilmektedir.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
maş: bir börülce çeşidi. maş fasulyesi daha çok güneydoğu anadolu mutfağında kullanılan bir bakliyattır.
Maş fasulyesini bir gece önceden ıslatın. Islattığınız fasulyeleri 10-15 dakika haşlayın. Dereotunu ince ince kıyın. Haşlanan fasulyeleri soğutun.
Haşlanan maş fasülyesi suyu süzüldükten sonra yemeklerde ve salatalarda afiyetle tüketilir.
Maş fasulyesi ile salata dışında çorba, salçalı yemek, köfte, pilav gibi diğer bakliyatlarla yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz.Pilavdan kastettiğim şey tek başına pilav yapılması değil bu arada, yanlış anlaşılmasın. Pirinç ya da bulgurun içine nohutlu pilavda olduğu gibi çeşni olarak eklenmesini kastediyorum.
Maş Fasulyesi Özellikle şeker hastaları için çok faydalı bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bağırsak düzenleyici bir etkiye de sahiptir.
Maş Fasulyesinin Faydaları ? En önemli özelliği gaz yapmamasıdır. Lif oranı fazladır ve kadınlar için önemli bir besindir.
Maş fasulyesinin dünyada en çok ve en iyi yetiştiği bölge Filipinler bölgesidir. Türkiye'de de özellikle Konya ve Nevşehir tarafından yaygın olarak yetiştirilir. Maş fasulyesi ile yapılabilen pek çok yemek bulunmaktadır.
Filizlendirilmiş maş fasulyesi yüksek miktarda protein içerir. Bağırsak düzenleyicidir ve şekeri düşürür. Filizlendirilmiş badem E vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. Kolesterolü düşürür, kalp hastalıkları riskini azaltır.
1 bardak tuzsuz olarak haşlanmış maş fasulyesi ortalama 200 gramdır ve ortalama 212 kalori içermektedir. Ayrıca; 14.2 gram protein, 38.5 gram karbonhidrat ve 0.8 gram yağ içermektedir. Karbonhidrat içeriğinin 15.4 gramı diyet liflerinden gelmektedir ve günlük lif ihtiyacının ortalama %61'ini karşılamaktadır.
Maş fasulyesi, mercimek ve taze bezelye ailesine ait bir kuru baklagil çeşididir.
100 gram haşlanmış maş fasulyesi sadece 105 kaloridir. Proteinden ve liften zengin oluşunun yanı sıra glisemik indeksi düşüktür, yağ içermez ve tok tutar. Bu özellikleriyle zayıflama diyetlerinin önerilen besinlerindendir.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Kemik suyu ve paça çorbası tam anlamıyla kolajen kaynağıdır. Lahana, pancar, ıspanak, patlıcan gibi sebzelerin içinde yoğun olarak bulunur. Balık pullarında, somon ve orkinozda yer alır. Kiraz, elma ve çilek gibi kırmızı meyvelerde bulunur.
Üzerine konserve mısır, nar tanesi, limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Güzelce karıştırdığımız maş fasulyesi salatasını servis tabağına alarak servi edelim. Afiyet olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri