Çipsiz hayvanlar tedavi edilebilecek Kimliklendirilmeyen hayvanların veterinerler tarafından tedavilerinde de kısıtlama olmayacak. Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek. Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (mikroçip okuyucular) ile yapılacak.
Bakanlığın bugün (28 Aralık) yaptığı açıklamaya göre, 31 Aralık'a kadar evcil hayvanına çip taktırmayan kişilere cezai işlem uygulanmaması için il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine, serbest veteriner hekimlere beyanname ile müracaat etmesi gerekiyor.
Mikroçip taktırmak zorunlu mu? Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Türk Veteriner Hekimler Birliği ortak kararı ile imzalanmış olan protokol doğrultusunda ve 30344 resmî gazetede yer almış kedi ve köpek dahil evcil hayvanlara ve de gelinciklere mikroçip taktırmak yasal zorunluluk haline getirilmiştir.
Herhangi bir aşı ya da tedavi uygulaması sırasında mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları, il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek ve sahibine para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
+Veteriner hekimler hayvan ve sahibinin bilgilerini içerdiği HBS(hasta bilgi sistemi)'ne, aşı(ATS), ilaç (İTS) sistemlerine 1 Ocak 2023'ten itibaren çip numarası olmadan kayıt açılamayacaktır. Yeni kanuna göre Tarım il müdürlükleri veteriner kliniklerinin bütün ilaç stokları denetleme yöntemine gidiyor.
İlgili 26 soru bulundu
Mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilecek, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak. 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile toplam 1 milyon 429 bin 370 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Hem yoğunluk hem de çip ve pasaport sıkıntısı nedeniyle başvurmasına rağmen çip takılmayan hayvan sahiplerine beyanname verildi.
Kediniz mikroçipi hissetmez ve hayatı boyunca mikroçipi bulundurmalıdır.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre; "Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi (TVHB) Başkanı Murat Arslan, 31 Aralık 2022 tarihine kadar çip uygulanmamış kedi veya köpekleri sahiplenmek isteyenlerin, 3 bin 642 lira ceza ile karşılaştıklarını söyledi. Arslan, “Bu, deprem bölgesindeki enkazlardan çıkarılan hayvanlar için de geçerli.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ÇİP TAKTIRMA ÜCRETİ NE KADAR? Özel veterinerlerde 160 TL olan mikroçip ücreti, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL karşılığında taktırılabiliyor.
Resmi Gazetede yayımlanan “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” ile evcil hayvanlar için mikroçip takılması zorunlu hale getirilmiştir.
Gıda Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin ve TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu'nun imzaladığı protokol çerçevesinde sahipli köpeklerin bu yıldan itibaren, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 2022 yılından itibaren bireysel olarak kimliklendirilerek kayıt altına alınması zorunlu olacak.
Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir. Evcil hayvanlarını kısırlaştırmak isteyenler belediye veterinerlerini arayarak ya da internet üzerinden randevu alabilirler.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
Tarım Ve Orman Bakanlığı 6 Aydan Büyük Olduğu İçin Yeni Evcil Hayvanımıza CIP Takılamıyormuş Sokak köpeği sahiplenmek istiyorduk 6 aydan büyük olduğu için hayvanın cipi de olmadığından cezai işlem uygulanacağını söylüyorlar böyle bir saçmalık olamaz.
Kedi, köpek ve gelinciklere içinde 15 karakterli kod numarası bulunan çip, hayvanın iki kürek kemiği arasına veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına deri altına enjektör vasıtasıyla uygulanıyor.
Evcil Hayvan İle Otobüs Yolculuğu
“Sadece kedi, köpek ve ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) evcil hayvan olarak taşınabilmektedir. Evcil hayvanlar, koli, çanta vb. ürünler içerisinde taşınamaz. Özel kafesleri içerisinde sadece araçlarımızın bagaj bölümünde taşınabilirler.
Yolculuk anında kedilerin dikkatini dağıtacak bir başka metot da en sevdiği oyuncağı yanınıza almanızdır. Bu yöntem işe yaramazsa endişelenmeyin. Kediler stres altında iken uyumaz, yemek yemez ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermezler. Siz yine de yanınıza mama ve idrar pedi almayı unutmayın.
Yılbaşından itibaren sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvana mikroçip taktırılmak istendiğinde cezai müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı da netleşti. Buna göre, sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar ceza uygulanmadan kimliklendirilecek.
Mikroçip, evcil hayvanın bedeninde sabit kalan bir cihazdır yani bir takip cihazı değildir. Mikroçip ile evcil hayvanın bulunması, veteriner ya da barınaklara ulaştırılması hedeflenir. Ayrıca evcil hayvanın sahiplenilerek sokağa atılmasının da önüne geçilmesi amaçlanır.
ÇİP TAKTIRMAMA CEZASI NE KADAR? Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dijital kimliklendirme projesi kapsamında 31 Aralık tarihine kadar evcil kedi ve köpeklere çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak.
ÇİPSİZ HAYVANLAR TEDAVİ EDİLECEK
Herhangi bir aşı ya da tedavi uygulaması sırasında mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları, il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bildirilecek ve sahibine para cezası uygulandıktan sonra mikroçip uygulanarak kayıt altına alınacak.
Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, 1 Ocak 2023 itibarıyla hayvan başına 3 bin 469 TL ödeyecek. Çip bulunamayan yerlerde ise evcil hayvan sahibi, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerde beyanname doldurup, çipe ulaşıldığı zaman uygulama gerçekleştirilecek.
'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında, evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınmasında süre 31 Aralık 2022 tarihinde doldu. Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri