Güncellemeye göre, "unvan" kelimesi "ünvan" şeklinde değiştirilirken, "kayyum" yerine "kayyım", "yeşilzeytin" yerine "yeşil zeytin" kullanımları kabul edildi. Yazımı değiştirilen diğer kelimeler ise şöyle oldu: Çiğ börek (eski) / çi börek (güncel)
Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi "kamu görevlisi" sayılır.
TDK imla kılavuzu KAYYUM yazımını kabul ediyor.
Doğrusu artık "Ünvan"
Halk arasında sıklıkla yazım hatası yapılan sözcüklerden biri olan "ünvan/unvan" listede yer aldı. TDK verilerine göre uzun zamandır doğru yazım şekli unvan olarak kabul ediliyordu. Ancak son değişiklikle "ünvan" olarak kullanılacak.
ÜNVAN NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu (TDK) birçok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Artık unvan değil ünvan şeklinde yazılmakta.
İlgili 44 soru bulundu
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre kolonya kelimesinin doğru yazılışı "kolonya"dır.
Zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türü anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil zeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilzeytin şeklinde olmalıdır.
Siyah, zeytin kelimesini tanımladığı için sıfat görevi görür. Bu yüzden ayrı yazılır. Bu kelime genellikle siyahzeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı siyah zeytin şeklinde olmalıdır.
Türkçe'de bazı kelimelerin anlamları ve yazılış biçimleri sık sık bu sözlük üzerinde sorgulanmaktadır. ÜSLUP NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "üslup mu , uslup mu?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı üslup şeklinde olmalıdır.
Vasilik veya kayyımlık nedeni ile yapılacak olan ödemeler Türk Medeni Kanunu'nun vasinin ücreti başlıklı 457. maddesi ve 458. maddesi hükmüne göre vasi ve kayyım ücret talep edebilir.
Kayyum, kelimesi hukuki olarak “Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması görevlendirilmesi amacıyla atanan kişi” anlamına gelmektedir. Genellikle usulsüzlük yapılan şirketlere özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticilerdir.
TMK (458/2) hükmüne göre kayyımlık görevi prensip olarak ücretle yürütülmektedir. Bu ücreti kayyımı atamakla görevli vesayet makamı belirler. Kayyım, görevlendirildiği işten farklı olarak bir başka işle aksi kararlaştırılmadıkça ilgilenemez.
Sözlükte "doğrulup ayakta durmak, devam ve sebat etmek, bir işin idaresini üzerine almak, gözetip korumak" anlamındaki kıyâm kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup "her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kâinatı idare eden" demektir.
Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili Ticaret Kanununda bir düzenleme yoktur. Anonim şirketin kanunen gerekli organlarından birinin yokluğu halinde Medeni kanun hükümlerine göre mahkemece yönetim kayyumu atanır.
Arapça kökenli bir isim sözcüğü olan kayyim, zaman içerisinde kayyum olarak Türkçeye ödünçlenmiştir. Dolayısıyla pek çok kişi bu sözcüğün kayyım olarak yazılması gerektiğini bilir. Ancak Türk Dil Kurumu tarafından açıklanan güncel bilgilere göre bu sözcüğün doğru yazılışı u sesiyle değil ı harfiyle olmalıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
TDK sözlüklerine göre "karıncaincitmez" kelimesi birleşik yazılıyor. KARINCAİNCİTMEZ NE DEMEK? Karıncaezmez. 'Karınca' ve incitmez' kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan ve merhametli, iyi yürekli, nazik kimseler için kullanılan bir sıfat olan kelimedir.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Yazımı karıştırılan bir kelime de tabi kelimesidir. Konuşurken tabi dendiği için birçok kişi bu sözcüğü yazarken de tabi şeklinde yazar. Fakat bu yazım yanlışına yol açar çünkü kelimenin doğru hali tabii şeklinde yazılmalıdır.
Mide kelimesi birçok kişi tarafından mide şeklinde yazılmaktadır. Ancak bazı kişiler bu kelimeyi 'miğde' veya 'migde' şeklinde yazmaktadırlar. Bu yazım şekilleri yanlıştır. Çünkü bu kelimenin tek doğru yazımı 'mide' şeklindedir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri