İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
-Tuvalet sonrası temizlikte pisliği parmakla alınıp el yıkanmalı. Sonunda pislik kalırsa oda su ile yıkamalı. -Erkekler, taharet temizliği yaparken arkadan öne; kadınlar da önden arkaya doğru yıkamalıdır. -Temizlendikten sonra, erkekler istibra (idrar kanalında idrar bırakmama) yapmalı.
Her abdestten önce taharet almak şart değildir. Tuvalet ihtiyacı görüldükten sonra taharet alınır. Namazın farzlarından birisi de necasetten taharettir. Yani bedenimizde veya elbisemizde bulunan necasetin giderilip o şekilde namaza durulması gerekir.
73- İdrardan sonra idrar temizliği usulü uygulanıp abdest alınır ve abdestten sonra meni ya da idrar olduğu bilinen bir rutubet görülürse, farz ihtiyat gereği hem gusledilmeli ve hem de abdest alınmalıdır. Ama rutubet görülmeden önce abdest alınmamışsa, yalnızca abdest alınması yeterlidir.
Ancak kişi, namazdan sonra çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz esnasında çıkan bir idrar damlası olduğunu biliyor ve çıktığı anı hatırlıyorsa, o takdirde abdestsiz namaz kılmış sayılır.
İlgili 26 soru bulundu
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
- Mezi normal abdesti bozar mı ve elbise değiştirilmeli mi yani namaz kılınabilir mi o elbiseyle? Değerli kardeşimiz, Mezi gelirse namaz abdesti bozulur, ancak gusül abdesti bozulmaz.
İdrar bulaşan yeri su ile yıkamak yeterlidir. Ancak sabun kullanılması temizlik açısından daha güzeldir.
Büyük tuvalet yapıldıktan sonra ise, temizlenme mutlaka su ile olmalıdır. Çünkü kağıtla yapılan temizlikte makat bölgesinde kalan kalıntılar kaşıntıya, kokuya ve o bölgede tahriş ve bir takım cilt hastalıklarının meydana gelmesine neden olabilir.
el Cevab: -Klozet kullanılması gayri müslimlere benzeme fiili içermektedir. Taharetlenme konusunda çeşitli sorunlara sebeptir. Kadınlar ve erkeklerin tuvalet ihtiyaçlarını giderirken oturma alanından neredeyse baldır ortasına kadar olan kısma idrar sıçramakta ama temizlenmemektedir.
Hanefi mezhebine göre az bir necaset namaza mani teşkil etmez. Bu bakımdan namaza mani olmayacak kadar bir necaset bulaşmışsa, taharet alınmadan da abdest alınıp namaz kılınabilir.
Necasetten taharet konusu hakkında kişi ibadet için gereken abdestini almaya hazır bir şekilde bulunmalı ve üstünde abdest almasına engel olabilecek pislikleri temizlemelidir. Bedeni üzerinde, elbisesinde ya da namaz kılacağı yerde pislik varsa bunları temizlemesi konusuna necasetten taharet adı verilir.
Taharet alırken su şart değildir, mendille de taharet alınabilir.
Cevap: Şayet banyo, cenabetten taharet amacıyla yapılırsa abdestin yerine geçer.
Dolayısıyla hikmeti bilinen bir ibadet olarak abdestte niyet etmek şart değildir. Ayrıca, namazın şartlarından olan 'necasetten taharet' ve 'setr-i avret'te niyetin zorunlu olmayışı, abdestte de niyetin farz olmadığını gösterir (Kasani, Bedaiu's-sanai', I, 106-107; Merğinani, el-Hidaye, I, 13).
En İyi Cevap. Alabilirsin ama bunun bir kuralı var. Kollarını açtığın zaman banyoda eğer kolların duvara değiyor ise yani küçükse donla abdest al, yırtık olması sorun olmaz ama banyo büyükse don kullanmana gerek yok.
Duşu kullanan tek kişi sizseniz idrarınızı yapmanızda hiçbir problem yok. Ancak kadınlar için yukarıda da belirttiğimiz gibi durum biraz farklı. Eğer düzenli olarak duşa idrarınızı yapıyorsanız duşakabini temizlediğinizden emin olmalısınız.
Taharet, kelime olarak temiz olma ve temizlik anlamına geliyor. Ancak yalnızca doğru bir şekilde taharet alındığında temizliğin sağlanması mümkün oluyor. Doğru bir şekilde taharet alma, birçok hastalığın riskini ortadan kaldırırken tuvaletin temiz kalmasına da katkı sağlıyor.
*İdrar ve dışkı bakteri açısından son derece zengin olan içerikleriyle sağlığı tehdit eder. Bu sebeple bir damlası bile enfeksiyon oluşumuna sebebiyet verebilir. El yıkama disiplini bu enfeksiyon riskini tamamen sıfırlayarak mevcut olan sağlığımızı korumamıza olanak tanır.
Namaz kılınacak elbisedeki necaseti su ile temizlemek farzdır. Taharette ise taşla, toprakla temizlendikten sonra, su varsa, su ile de yıkamak sünnettir. Seadet-i Ebediyye kitabında da, (Abdest bozan kimsenin, taş veya su ile, önünü ve arkasını temizleyerek, idrar ve pislik bırakmaması sünnettir.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
İstibra yapmak, kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır. Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez.
Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur, ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez. Kişiden gelen sıvı meni ise gusül abdesti alması gerekir; mezi veya vedi ise abdest bozulsa da gusül gerekmez.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir. Ancak bazen şahsa, şartlara ve yaşa bağlı olarak idrardan sonra idrar kanalında az veya çok sızıntı kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri