O, “Hayra aracılık eden, o hayrı işleyen gibi sevap kazanır”[2] sözüyle de aynı zamanda hayırlı hizmetlere öncülük etmeyi teşvik etmiştir. Hayra vesile olmak denildiğinde sadece maddiyat akla gelmemelidir. Bu, herkesin gönlüne ve gücüne göredir.
“Kim bir hayra vesile olursa, o hayrı işleyenin sevabı kadar sevap alır. (Müslim, İmâre, 133) | Instagram.
"uğur uğurdan, sebep sebepten.." umut ve iyi niyetle, zor ya da çaresiz bir durumla ilgili adım atmaya destek sözü.
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.” (Tirmizî, İlm, 14.) hadisinde ifade edilen sevap da ekstra bir sevaptır. Yani vesile olmak sevabı vesile olduğu hayırdan müstakil bir sevap oluyor. Sadaka vermek, sadakaya vesile olmaktan daha ağır, daha fazla fedakârlık gerektiren bir ameldir.
Hz.Muhammed (sav) şöyle söylemiş; Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.
İlgili 36 soru bulundu
Hayra sebep olmuşsa hayrı yapmış gibi, hayrı yapanın aldığı sevap kadar sevap kazanıyor. Çünkü Allah Erhamürrahimin'dir. Şerre sebep olmuşsa şerri işlemiş gibi, şer işleyenin yüklendiği günah kadar günah yükleniyor. Çünkü Allah Ahkemü'l-Hâkimin'dir.
Kim bir kötülüğe aracılık ederse, kendisi için ondan bir pay var. ALLAH herşeyi kontrol eder. Kim güzel bir işte aracılık ederse, ona o işin sevabından bir pay vardır. Kim de kötü bir şeyde aracılık yaparsa, ona da o kötülükten bir pay vardır.
"Vesîle" kelimesinden türetilmiştir ve "araç, vasıta, sebep" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla vesile, bir işin veya olayın gerçekleşmesini sağlayan aracı veya nedeni ifade eder. Kelimenin Anlamı: Vesile, bir şeyin meydana gelmesini kolaylaştıran veya mümkün kılan bir aracı veya nedeni ifade eder.
33 إِنَّ الدَّالَّ عَلَى الْخَيْرِ كَفَاعِلِهِ
—“Ben ona da muktedir olamıyorum”, o vakit “hayra vesile ol ya da başkalarını o hayra sevk et veya hayrın önünü aç” sana da o hayrı yapmış gibi sevap yazayım der.
Tevessül (Arapça: توسل) ya da Vesile, Allah'a yakarmakta başkaları hesabına araya Allah'a yakın aracı ve şefaatçilerin konulması anlamına gelir. Kişi burada kendi şeyh ya da mürşidinin kendi günahlarının affı için şefaatçi olmasını dilemektedir.
Allah hayırlara vesile eylesin. Allah hayırlı işler nasip etsin.
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
Tefsir (Kur'an Yolu) Vesile kelimesi sözlükte “pâye, rütbe, derece, muhabbet ve yakınlık” anlamlarına gelir. Bu son anlamından hareketle kişiyi Allah'a yaklaştıran amele vesile denilmiştir.
Bunun anlamı şudur: Allah uğruna yapılan bir infaka, yani iyiliğe Allah tarafından yedi yüz kat fazla karşılık verilecektir. Hayrın bereketi önce onu yapana dönecektir. Bu manayı verirsek, yolunda hayırda bulunan kişiye Allah yedi yüz kat sevap verecektir diyebiliriz.
“Kim islamda iyi bir çığır açarsa açtığı çığrın ecri ve kendisinden sonra, onunla (o çığırla) amel edenlerin ecirleri, sevaplarından hiçbir şey eksilmeden ona aittir.
Hidayet, doğru yolu gösterme, Allahü teâlânın razı olduğu yolda bulunma, cenab-ı Hakkın insanın kalbinden her sıkıntı ve darlığı çıkarıp, yerine rahatlık, genişlik verip, kendi emir ve yasaklarına uymada tam bir kolaylık ihsan etmesi ve kulun rızasını kendi kaza ve kaderine tâbi eylemesi demektir.
BİLVESÎLE. (ﺑﺎﻟﻮﺳﻴﻠﻪ) zf. (Ar. harf-i cer bi-, harf-i târif el- ve vesіle ile bi'l-vesіle) Bu vesîle ile, yeri gelmişken.
VESİLE KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Arkadaşlar birer vesile ile dağıldılar ve beni Besim Bey'le yalnız bıraktılar.- Biz, ancak her vesile ile bize yapılan yersiz hakaretlere, istihfaf ve tezyiflere layık olmadığımızı söylüyoruz.
İslam'da en büyük günah Allah'a şirk koşmaktır. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de Allah'ın şirk dışında tüm günahları affedebileceği yazar. Bu günahı işleyen kişilere ise müşrik denir. Dini yalanlayanlara ve ahiret gününe iman etmeyenlere ise münkir ya da kafir olarak tanımlanır.
Buna göre büyük günah işleyen kişi Mümin olmaktan çıksa da kâfir de olmaz, iman ile küfür arasındaki bir konumdadır. Bu mertebeye fısk mertebesi denir ve büyük günah işleyen kişiye fasık denir.
Bu hadislerden anlaşılması gereken; -namaz, oruç, zekât gibi farzları terk etmek; içki, kumar, zina, hırsızlık, adam öldürme gibi haramları işlemek anlamına gelen büyük günahlardan uzak kalındığı sürece- küçük günahların belirtilen iyi ameller vesilesiyle affedileceğidir.
Sözlükte ecr “bir işe karşılık ücret ödemek, mükâfatlandırmak” mânasında masdar, ayrıca “ücret” veya “mükâfat” anlamında isim olarak geçer. Kelime her iki kullanışa bağlı olarak “bir şeyi kiraya vermek” ve “mehir” mânalarına da gelir.
85: Kim Allah için bir iyiliğe aracılık ederse, onun sevabından kendisi için bir pay vardır. Kim de kötülüğe aracılık ederse, onun da günahından ona bir pay düşer. Allah her şeyi görüp gözeten ve karşılığını verendir.
Güzel amellerin “vesîle” kılınması (Buhârî, İcâre, 12 [2272]; Müslim, Zikir, 100 [2743]) ve yaşamakta olan salih bir kişinin duasıyla tevessül caiz kabul edilmiştir (Buhârî, Cumʽa, 34-35 [932-933]; İstiskâ', 3 [1010]; Müslim, İstiskâ', 8-10 [897]).
Evet, İslam'da Allah ile kul arasında aracı yoktur. Bir Müslüman Allah'a ibadet etmek için aracıya ihtiyaç duymayacağı gibi Allah'a dua ederken de aracıya ihtiyaç duymaz. Bu, İslam'ı Hristiyanlık ve Musevilik'ten ayıran en önemli farklardan birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri