Tavuklarda beyaz ishal bağırsak bakterilerinin nedeniyle oluşan ve yüksek ölüm oranlarının olduğu bir tavuk hastalığıdır.Tavukların hastalığa yakalanmaması için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.Hastalığın tedavisi başarılı sonuçlar vermemektedir.
Kullanılması gereken ilaçlardan da bahsedecek olursak; antiprotozoal, vetakoksin, coxidin, Sulphamezatine sektör içerisindeki en güçlü ilaçlardan birisi olarak gösterilmektedir. Her gün farklı bir ilacı kullanmak kanlı ishal durumunun civcivler üzerinden atılmasına, üretimin eski gücüne döndürülmesine olanak sağlar.
Tavuk vebası olan tavuklar veteriner hekime bildirilmelidir.Tavuk vebası hastalığının tedavisi uygulanmamaktadır.Hastalık öncesinde ise gerekli aşılamalar ihmal edilmemelidir. Tavuklarda göz iltihaplanması hava etkilerinden ve soğuk algınlığından meydana gelmektedir.
Hastalık görülen kümeslerde tavuklar birbirlerinin tüylerini yolmaya, gagalamaya başlarlar. Tavuklar yaralanır. Hastalık olan kümeslerde yemlerin daha iyi ve bol verilmesi, içme suyuna tuz konulması, sıkışıklığın önlenmesi ve iyice havalandırılarak sıcaklığın azaltılması gerekir.
Monexidin-K Antikoksidial Kanatlı Premix -Kanlı İshal
Tavuklarda,etlik piliçlerde görülen koksidiyoza karşı kullanılan iyonofor bir Antikoksidiyal dir. Koksidiyoz sonucu sonucu ortaya çıkan kanamaların önlenmesi amacıyla kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Tavuklarda beyaz ishal bağırsak bakterilerinin nedeniyle oluşan ve yüksek ölüm oranlarının olduğu bir tavuk hastalığıdır.Tavukların hastalığa yakalanmaması için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.Hastalığın tedavisi başarılı sonuçlar vermemektedir.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
- Çıkan civcivlere ilk gün mutlaka marek aşısı ve seks ayrımı yapılır. - 7-12 günlük civcivlere birinci burun –göz damla (yalancı veba) aşısı uygulanır. - Yirminci gün kızıl ishale karşı, koksidiyoz ilaçları verilir. - Yirmi birinci günden başlayarak, yirmisekizinci güne kadar gumbaro aşısı yapılır.
Etlik piliçlerin enerji ihtiyacı fazladır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte % 8,5 - 10' luk şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
İshalin tespit edilip kaynağı araştırılırken; koksidiyozis, paraziter enfeksiyonlar, Adenovirüs ve Rotavirüs gibi virüsler, meydana gelen böbek hasarları, yüksek proteinli beslenme gibi temel sebepler üzerinde durulması gerekir.
Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur. Vitamin takviyeleri nasıl verilmelidir? Vitamin takviyeleri tavuk yemi üzerine serpilerek veya suya karıştırılarak verilebilir.
Bunun dışında hastalığının iyileşebilmesi için antibiyotik içerikli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar antibiyotik yemler ve suya karıştırılan antibiyotikler şeklinde tavuklara verilebilmektedir.
GIDA YOLUYLA BULAŞIR MI? Pişmemiş kümes hayvanlarının eti veya kanından virüsün insana geçme ihtimali oldukça yüksektir. Ancak kuş gribi virüsü 70 derece ısıda ölür. İyi pişirildiği takdirde (etin İçinde pembelik kalmayacak şekilde) tavuk ya da hindi eti yemekte bir sakınca yoktur.
Civcivler özellikle çok üşüdüğünde hastalanabiliyor. Civcivler hastalandığında, civcivlere çok temas etmemek gerekiyor. Civcivlere uygun olan yemler tercih edilerek, civcivlerin iyileşmesi sağlanabilir. Özellikle vitamin içeren yemler alınarak, civcivlerin daha kısa sürede iyileşmesi mümkündür.
Isıyı uygun derecelere getirip, ıslak nemli bir pamukla dışkı günde 3-4 kere temizlenmeli, temizlik sonrası ıslak tüyler kurutulmalı, mümkünse örneğin bebe yağı, kantoron yağı bir kulak çubuğu ile çok az sadece bölgeyi nemlendirip yumuşatacak kadar sürülebilir.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar. Çünkü civcivler su içerek vücut ısılarını dengede tutarlar.
Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
5- Çiğ Yeşil Patates Kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. 6- Çiğ Yumurta: Tavuklar, protein ihtiyaçlarını yeterli derecede karşılayamadıkları zaman kendi yumurtalarını gagaları yardımıyla kırarak yiyebilmektedirler.
1) Salatalık: Civcivlerin en çok sevdiği besinlerden biridir. Özellikle büyümüş olan civcivler sıklıkla salatalık yemek ister. 2) Haşlanmış Yumurta: Haşlanmış yumurtanın sarısı civcivlerin en çok tercih ettiği besinlerden biridir.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Civcivler yeterli bir seviyede büyüdüklerinde marul ve salatalıkla beslenebilir. Civcivlerin yem yememesi durumunda salatalıkların veya marulların küçük şekilde doğranarak verilmesi yeterli olacaktır. Haşlanmış yumurtayı yiyebilecekleri küçüklükte keserek civcivlere verebilirsiniz.
Mineral ve yağların sindirimine yardımcı olur. Proteinin özümsemek için tavuklara yardımcı olur. Elma sirkesinin tavuklarda kullanımı dozu olarak içme. sularna tavuk başına günlük 1 mg yeterlidir.
Tek başına tavuğun (özellikle kemikli yerleriyle yapılan) haşlama suyu yeteri kadar lezzetli olsa bile defne yaprağı, tane karabiber, soğan gibi ilavelerle daha leziz tavuk suları hazırlamak da mümkün!
KÜMES ALTLIĞI
Birinci kısım; kümesin tabanına yani hayvanların altına serilen odun talaşı, kuru ot, çeltik kavuzu, hızar tozu gibi bir malzemedir. İkinci kısım ise hayvanların dışkısı, dökülen telekleri ve bu malzemenin havadan, dışkıdan ve benzeri yollardan aldığı rutubettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri