Ortalama değer olarak tavuğun günlük yem tüketimi 130 gram alınabilir. Bu değer, basit tünek ızgaralı kümeslerde 140 gram, bataryalı kafeslerde 120 gram kadar olmaktadır. 56 günlük civciv döneminde civciv başına toplam 2 kg yem, 115 gün piliç döneminde de piliç başına toplam 7 kg yem öngörülmektedir.
Civcivler kuluçka döneminden çıktıktan en az 24 saat sonar yem yemeye başlaması gerekir. Ayrıca her 10 saatte bir de su verilmesi gerekir. Civcivler hızlı büyüyen hayvanlar olduğu için yemini ve suyunu eksik etmemek gerekir.
Yemler civcivler kü- mese gelmeden önce, hiç kullanılmamış yumurta viyollerinin her tarafına eşit olarak dağıtılır. İlk birkaç gün içinde civcivler yem yemesini öğrenirler. Her 50 civcive 1 adet yumurta viyoli yeterlidir. Yem taze olmalı ve birkaç gün azar azar verilmelidir.
6 haftanın sonunda yumurta civciv yeminden, piliç büyütme yemine geçilir. Piliç büyütme yemi 7. haftanın başından 13. haftanın sonuna kadar piliç büyütme yemi 14. haftadan 18. haftaya kadar piliç geliştirme yemi verilir.
45 günün sonunda her bir civcivin 2 kilo 700 gram civarı olması gerekiyor, bu da zaten şirket tarafından size verilen yemi doğru kullanmanız ile mümkün. Yani 45 gün sonunda şirket civcivlere doğru şekilde bakıp bakmadığınızı kalan yemlerden ve hayvanların ağırlıklarından anlayabiliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
Bir daha o kadar fazla yem verme ölürler.
İlk başta civcivlere % 2-5 oranında şekerli su verilmelidir. Bu onların enerji ihtiyacı içindir. Civcivler ilk geldiklerinde 3 gün hassas olur. Bu nedenle içme suyu vitamin ve minerallerle desteklenmelidir.
“Yumurtadan yeni çıkan bir civciv 72 saat yem ve susuz idare edebilme kapasitesine sahip olmakla birlikte ve genellikle, bir ile iki gün içerisinde yem tüketme alışkanlığını kazanacak düzeye gelir.”
Civcivlere ilk 4-5 gün yirmi dört saat ışık verilmeli, sonrasında ışık süresi her gün azaltılarak, sezonda gün ışığı süresine (kışın 10-12 saat, yazın 13-15 saat) getirilmelidir. Bu sayede civcivlerin dinlenmeleri ve karanlıkta uyumaları (bazı hormonların salgılanabilmesi için) sağlanabilir.
Civciv yemi bulamadığınız zamanlar da civcivinize bulgur verebilirsiniz ancak ince bulgur olmasına dikkat ediniz. Bulgur dışında yeşillik yemeyi de çok severler. Yeşil yapraklı sebzeleri yıkayarak civcivinize verebilirsiniz. Ayrıca ufalanmış buğday, ekmek kırıntıları, marul, lor peyniri ve pirinç yiyebilirler.
Yem ve Su İhtiyacı
Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar kısa olursa civciv zayiatı o kadar az olur. Civcivlere ilk günlerde el sulukları ile su, el yemlikleri ile yem verilir. Su sıcaklığının 17-22 derece olması tavsiye edilir.
Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde hızlı gelişen civcivler 81.gün, yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar. Çünkü civcivler su içerek vücut ısılarını dengede tutarlar. Bu durum sonucunda büyüme ve sağlıklı gelişmeleri sağlanır.
CİVCİV KAĞIDI
Civcivlerin altına kağıt, kümes hayvanları için özel olarak yapılmaktadır. Kağıt, civcivler üzerinde yürürken hışırtı şeklinde ses çıkartır. Bu ses diğer civcivleri ona doğru çekerken bu da onu suya ve yem alanına doğru bir yol oluşturur.
İlk 1 haftalık süreçte civcivlerimizin suyuna pekmez karıştırarak beslenme takviyeleri yapabiliriz. Pekmez soğuğa ve gribal enfeksiyonlara karşı direnç vermesiyle ünlü bir besin. Pekmez takviyesinin yanında civcivlerimizin suyuna multi vitamin ekleyebiliriz.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
YEM: Daha hızlı büyüme için gereken ekstra enerjiyi desteklemeye yardımcı olmak için en az yüzde 18 protein içeren bir civciv başlangıç yemi seçilmelidir. Etlik yemler, yumurtacı ve süs civcivlerine verilmemelidir. Sürekli etlik yem verildiğinde yağlanma ve yumurtlama sorunlarına yol açmaktadır.
Civcivler çok hassas hayvanlar oldukları için hava sıcaklığı, fazla temas, soğuk hava koşulları, çok yem, susuz bırakılmak onların hastalanmalarına hatta ölümlerine neden olmaktadır. Bu nedenle civcivlerin bakımı temiz ortamda yapılmalı, ortam sıcaklığı ne çok soğuk ne çok sıcak olarak ayarlanmalıdır.
Civcivlere uygun olan yemler tercih edilerek, civcivlerin iyileşmesi sağlanabilir. Özellikle vitamin içeren yemler alınarak, civcivlerin daha kısa sürede iyileşmesi mümkündür. Civcivlere el ile temas etmekten mutlaka kaçınılmalıdır. Civcivler kolayca hastalanmalarından dolayı, hijyenik bir ortamda kalması gerekir.
Koruyalım #civciv #tavukçuluk - YouTube. Arkadaşlar videonun konusu, Civcivleriniz için eğer annesi yoksa mutlaka onların vücut sıcaklığını koruyacak anne kucağına ihtiyacı vardır. Civcivleriniz üşür vücut sıcaklığı düşerse ölümler kaçınılmazdır.
Kümes ısıına bağlı olarak civciv-piliçlerin davranışları şu şekildedir; Isı çok düşük ise, civcivler ısıtıcının altında birbirlerine sokularak kümeler oluşturur, sıkışık bir durumda bulunurlar. Isı çok yüksek ise, civcivler ısı kaynağından uzaklaşmış, ısıtıcıların altında geniş bir boşluk kalmıştır.
CİVCİVLERİN YAŞAM SÜRESİ
Çok iyi bakılmadığı müddetçe birkaç sene yaşamlarını sürdürürler. Ancak çok iyi şartlarda bakılıyorsa civcivlerin yaşam süreleri 10 seneyi bulabilir.
'En iyi koşullarda yaşam süresi 10 gün olan bu civcivlerin en büyük müşterisi çocuklar. Çocuklar, evlerine götürdükleri bu civcivleri sevebildikleri kader sevsinler, hırpalamasınlar ancak, öldüklerinde de üzülmesinler. Çünkü, ne yaparlarsa yapsınlar bu civcivler ölecektir.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri