Çizel, hasattan sonra tarlada pulluğa ihtiyaç kalmadan,toprak işlemesinde kullanılırlar. Bacakların yapısı itibari ile pulluk alt tabakasını kırar ve pulluk işlemesinin yapılamadığı kurak yaz aylarında az kesekli toprak işlemesi yapan askılı bir makinedir.
Gübre çeşitlerinin toprağın içinde karıştırılması sağlanır. Tohum yatağının hazırlanılmasında birincil alet olarak kullanılır. Toprağın içindeki tabanı kırma işleminde kullanılır. Toprağı devirmeden kabarttığı için, toprağın verimliliğini arttırır.
Çizel; toprağı devirmeden işleyen, toprağı parçalama etkisi az, kabartma etkisi fazla olan bir toprak işleme aletidir. Genellikle dar uç demirine sahip ayaklar, tek sayılardan (5-7-9 gibi) oluşan gruplar şeklinde iki sıra halinde bir çatıya bağlanması ile oluşturulmaktadır.
Toprağın su geçirmeyen ve köklerin uzamasını engelleyen alt tabanını kırar.
Dip Kazan (015)
Dippatlatan, pulluk alt tabakasını kırarak ve toprağın alt katmanında bulunan verimsiz toprağı üste çıkarmadan toprak işlemesi yapan askılı bir makinedir. Dippatlatan ile yüksek iş derinliğinde toprak işlemesi yapılabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bu sayede toprağın havalanmasını, yağmur sularının yüzeyde durmasını engelleyerek suyun tabana çekilmesini ve toprağın neminin korunmasını, sert tabakanın kırılarak bitki köklerinin rahat bir şekilde tabana doğru inmesini sağlar.
Bu yöntemle işlenen tarlalarda toprak üzerinde kalan anız kalıntılarının su ve rüzgar erozyonunu büyük oranda engellemekte ve yağan yağışların toprak içerisine sızmasını kolaylaştırmaktadır.
Toprak nemi solma noktasına düşmeden, emniyetli bir nem düzeyinde sulamaya başlanması gerekir. Bu noktaya tüketilmesine izin verilen nem miktarı denir. Tarla kapasitesi ile bu nokta arasındaki nemden bitkiler strese girmeden kolayca yaralanabilir.
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir. Daha sonra ihtiyaç duyulan ikincil toprak işleme makinaları kullanılmaya başlanır.
Modern tarım yöntemleriyle bozulmuş toprağı yumuşatmak ve sertleşmiş üst tabakayı kırarak toprağın su tutmasını sağlamak için dipkazan ile tekli patlatma yapılması doğal tarıma geçiş sürecini hızlandırır.
Çizel, hasattan sonra tarlada pulluğa ihtiyaç kalmadan,toprak işlemesinde kullanılırlar. Bacakların yapısı itibari ile pulluk alt tabakasını kırar ve pulluk işlemesinin yapılamadığı kurak yaz aylarında az kesekli toprak işlemesi yapan askılı bir makinedir. Çizel ile yüksek iş derinliğinde toprak işlemesi yapılabilir.
Genel görevleri Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
· Nadas ve anızlı toprakların işlenmesi. · Toprağın kabartılması, parçalanması ve devrilmesi. amacı ile kullanabilirsiniz.
Kültivatör, toprağı devirmeden işleyen aletlerdir. Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılırlar. İşleyici kısımları, kültivatör ayağı ve uç demiridir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır.
Kulaklı Pulluklar
Düz bir yerde uç demirinin ucu ile taban demirinin arasındaki boşluğa alt kavrama payı denir. Alt kavrama payı az olursa pulluk toprağa batmaz, çok olursa pulluk toprağa dalmaya çalışır, derinlik ayarı güçleşir ve traktör zorlanır.
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
Toprak kirliliğine karşı alınacak tedbirler
Toprağın gübrelenmesinde bilinçli hareket edilmesi, Çöplerin toprağı kirletemeyeceği bir yerde ve şekilde toplanması, Deterjanlı ve diğer atık suların belirli yerlere dökülmesi, Toprağı kirletenlerin ve kirlenmesine sebep olanların uyarılması.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
Toprak yaşayan bir varlıktan çok bir fabrika gibi görülür ve üretimi arttırmak için sürülür, üretimin kontrolü daha kolay olduğu için tek tip ekin yetiştiriciliği tercih edilir ve üretim gübre ve zararlı organizmaları engelleyici maddelerle (pestisitlerle) kontrol altına alınmaya çalışılır.
Dipkazan çekilmeyen tarlalarda mantari hastalıklar ve şeker pancarı köklerinde çatallaşma ve şekil bozuklukları daha fazla görülür. Sürümden sonra tarla tesviyesi için tapan, çizel veya kazayağı çekilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri