Akranlarına nazaran öğrenmede güçlük çekmesi, Ders dinleyememesi ve sürekli odaklanma sorunu yaşaması, İlişkilerinde sorunlara neden olan ani ruh hali değişimlerinin baş göstermesi, Konuşma bozukluklarının ortaya çıkması, ortaya çıkan bu takılma ve tutulmaların sosyal hayatını etkileyecek boyutlara ulaşması.
Psikolojisi bozuk çocuğun belirtilerin ve nedenlerinin bazıları; kaybetme hissiyatı, arkadaş zorbalığı, sevgisizlik, yeterli ilgiyi görememe, dışlanma korkusu, altına kaçırma, alay konusu olma korkusu da çocuğun psikolojisi bozen temel nedenlerden sayılabilir.
Sizinle Etkileşime Girmez. Sizinle ya çok az ya da ilgisizce konuşuyorsa, sorularınızı kısa cevaplarla geçiştiriyorsa ve yapmaktan keyif aldığı şeyleri artık yapmıyorsa çocuğun mutsuz olduğu çok açıktır.
İlgili 43 soru bulundu
Bu yaş grubunda moralsizlik, sinirlilik, huzursuzluk, oyun oynamak istememe, can sıkıntısı, sevilmediğini düşünme, kaygılar, uyku sorunları, davranış sorunları, korkular, idrar, kaka kaçırma şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir. Çocuk isteksiz ve mutsuzdur. Eskiden yaptığı keyif aldığı etkinlikleri yapmak istemez.
Bu rahatsızlıkların birden çok etkeni olabilir. Çevresel faktörler, genetik yatkınlık, travma ve stres gibi faktörlerden kaynaklı rahatsızlıklar olabilir. Ayrıca psikiyatrik rahatsızlıkların şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve gerekli tedaviler sağlanmazsa kişilerin hayat kalitesini çok ciddi şekilde etkileyebilir.
Psikiyatri hastalıklarının tanısı için kişinin davranış ve duygudurum bozukluklarının bir süre gözlemlenmesi gerekmektedir. Tanı aşamasında görüşme, teşhis muayeneleri ve psikometrik testlerden oluşur. Görüşme sırasında hastaların şikayetleri sözlü olarak uzman ile paylaşılır.
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisine en sık başvuru nedenlerini sayacak olursak: dikkat eksikliği, unutkanlık, sinirlilik, geç konuşma, yaşıtlarıyla sorun yaşama, okuma yazmada gecikme, gelişme gerilikleri, seslenince bakmama, aşırı tv ya da bilgisayarla zaman geçirme, mutsuzluk.. sayılabilir.
Çocuklarda kaygı bozukluğu, çocukların yaşamlarını etkileyen ve normal gelişim aşamalarının ötesine geçen aşırı kaygı ve endişe durumunu ifade eder. Bu tür bir bozukluk, çocuğun günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyerek, okul, arkadaş ilişkileri, aile ilişkileri gibi alanlarda sorunlara neden olabilir.
Psikolojisi bozuk olan çocuğa davranış şekli de en az tedavi kadar önemlidir. Bu noktada öncelikli iş anne ve babaya yani çocuğun çevresindeki en yakın halkaya düşmektedir. Özellikle destekleyici bir tutumla yaklaşmak, çocuğu dinlemek ve üzerinde baskı kurmamak gibi tutumların benimsenmesi önemlidir.
Anne ve babalar çocukları ile daha çok vakit geçirmeli ve çocuğa iyi gelecek aktiviteler yapılmalıdır. Çocuğu sabırlı bir şekilde dinlemeli ve söylediği her söze kıymet verilmeli, çocuğa kendini değerli hissettirilmelidir. Çocuğun kendini başarılı hissedeceği oyunlar oynatılmalıdır.
5-6 yaş çocuk psikolojisi hakkında bilinmesi gerekenler: -3,4 yaş dönemini oldukça çalkantılı geçiren çocuklar 5 yaşla birlikte durulmaya başlar. İletişim becerilerinin artması sebebiyle topluma, aileye, yaşıtlarına uyum oranı artar. Sakinleşmeye, kendini daha dingin bir şekilde ifade etmeye başlar.
Duygudurum bozuklukları genellikle kendiliğinden geçmezler. Duygudurum bozuklukları, çoğunlukla kronik bir seyir izleyebilen ve uzun süreli bir rahatsızlık olarak kalabilen psikiyatrik bozukluklardır. Ancak, doğru tanı ve uygun tedavi ile belirtiler yönetilebilir ve semptomların şiddeti azaltılabilir.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
*Çocuğu dinlemek, sevgi ve ilgi göstermek işe yarar: Sinirlenen, kızan çocuğu önce sakinleştirmek ve kendini ifade etmesine izin vermek gerekir. Sinirine sinirli davranışlarla karşılık vermeyin, onu dinleyin. Bu sırada akıl vermeyin, suçlayan bir ifade kullanmayın, bırakın önce anlatıp içini boşaltsın.
Genler aracılığı ile birçok fiziksel bozukluğa sebep olan hastalıklar kuşaktan kuşağa aktarılabildiği gibi psikolojik bozukluklara neden olan hastalıklar da genler aracılığı ile aktarılabilir. Yapılan birçok araştırma sonucunda; hissettiğimiz birçok olumsuz duygunun anne veya babanın genlerinden geçtiği kanıtlanmıştır.
Kaygı bozukluğuna sahip bir çocuğa sahipseniz eğer çocuğunuzu anlamaya çalışmalısınız, onunla bu konu hakkında konuşmalı ve dinlemelisiniz. Korku ve kaygısına saygı göstermeli ve küçümsememelisiniz. Aşırı tepki vermemelisiniz, kaygılı olduğunda çocuğa aşırı ilgi gösterilmesi de kaygı durumunu pekiştirebilir.
Depresyon belirtileri şunlardır:
Sürekli üzgün hissetme veya depresif bir ruh hali içinde olma. Bir zamanlar zevk alınan etkinliklere karşı ilgi duymama ya da eskisi kadar zevk almama. Diyetle ilgisi olmayan kilo kaybı veya kilo artışı Çok fazla uyuma veya uyku problemi yaşama.
Çocuklar için Depresyon Ölçeği, 6-17 yaş çocuklarına uygulanabilen, bir kendini değerlendirme ölçeğidir.
Çocukluk depresyonu, derin üzüntülü bir duygu durumu içinde düşünce, konuşma, hareket ve fizyolojik işlerde yavaşlama ile durgunluk hali, değersizlik ve karamsarlık duygularına kapılmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri