Mesleki Yeterlilik Kurumu uzmanları tarafından onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri, sınav ve belgelendirmesi tamamlanan adayın e-devletinde görülebilmektedir. Fiilen belgesi eline geçmeyen kişi Mesleki Yeterlilik Belgesini teslim alana kadar e-devlet üzerinden belge sahibi olduğunu kanıtlayabilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama, düzenleme e devlet üzerinden vatandaşlarca yapılabilir. Myk sitesi üzerinden yapılan sorgulama işlemleri artık e-devletten yapılmaktadır.
Yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşları sınavlar yapıldıktan sonra sınav sonuçlarını 10 (on) gün içerisinde Mesleki Yeterlilik Kurumunun sistemine işler. Sınava giren adaylar sınav sonuçlarını E-devlet üzerinden takip ederek öğrenebilirler.
Sınavların sonucunu ve mesleki yeterlilik belgesini sorgulamak için Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun internet sitesinden veya e-devlet sisteminden yararlanabilirsiniz. Sorguyu (belge sorgulama) bağlantıya tıklayarak yapabilirsiniz.
18.01.2017 tarihinde başlatılan entegrasyon çalışmaları kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TÜRKSAT ile üçlü protokol imzalanmış ve çalışmalar 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak söz konusu hizmetler e-devlet üzerinden de kullanıma açılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Belgeye ilişkin tüm öğrenme kazanımlarına http://www.myk.gov.tr/index.php/ys internet adresindeki ilgili Ulusal Yeterlilikten, belgeye ilişkin Europass Sertifika Ekine ise http://www.myk.gov.tr/index.php/es internet adresinden erişilebilmektedir.
Çok sayıda çalışan için artık mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunlu hale gelecek. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeye sahip olmayanların çalışma izni ise olmayacak. Düzenleme 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giriyor.
– e Devlet Kapısı'na T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” yazın.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Bu sorunun cevabı hayırdır. Meslek lisesinden mezun olduktan sonra alınan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçmez ve ustalık belgesi gibi gösterilemez. Ancak Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından eğitim almış ve sınav sonucunda başarılı olmuş kişiler ustalık belgesi alabilir.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi aracılığıyla E-Devlet uygulamasına giriş yapılır. SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasına girilir. Hizmet dökümü kısmında bulunan meslek kodu alt bölümünde yer alan kod kişinin meslek kodudur.
Sertifika hizmetleri sayfasına gidin: E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, "Sertifika Hizmetleri" sayfasını bulun ve tıklayın. Sertifika türünü seçin: Sertifika Hizmetleri sayfasında birkaç sertifika seçeneği bulunmaktadır. İhtiyacınıza uygun olan sertifikayı seçin.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Kişi Mesleki Yeterlilik Belgesinin geçerlilik süresi bitmeden önce belgesini yenileyebilir, eğer yenileme işlemlerini gerçekleştirmezse geçerlilik süresi dolduğunda belgesinin geçerliliği sona erer. Yenileme işlemlerinin daha önce belge alınan kuruluşta yapılması zorunlu değildir.
- Belge geçerlilik süresi ulusal yeterliliklerde belirtilmektedir, yeterliliklerin büyük çoğunluğunda bu süre 5 yıl olarak tanımlanmıştır.
Hatalı, kayıp, zarar görmüş vb. belgelerin yeniden basılabilmesi için herhangi bir TMMOB MMO Şubesinde yer alan PBK sınav merkezine belge sahibi tarafından şahsen başvurulmalıdır.
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
Kuruluşların belirlediği sınav takvimleri mücbir sebep olmadığı sürece yapılmaktadır. Sınavlar gerçekleştikten sonra sınav sonuçlarının 10 (on) gün içerisinde Mesleki Yeterlilik Kurumuna e-devlet üzerinden girilmesi gerekmektedir.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır? Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
İşyeri Açma Belgelerinin Sorgulama ve Doğrulama işlemlerine e-devlet üzerinden ulaşabileceklerdir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için idari para cezası verilir. 2022 yılı için idari para cezası 1414,17 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak işçinin cebinden para çıkmayacaktır. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin sınav ve belgelendirme masrafları devlet tarafından karşılanacaktır.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri