Resmin Sanatsal Gelişim Evreleri; karalama dönemi (2–4 yaş), şema öncesi dönem ( 4–7 yaş), şema dönemi ( 7–9 yaş ), gruplaşma (gerçekçilik) dönemi (9–11 yaş), görünürde doğalcılık dönemi (12–14 yaş) olmak üzere beş döneme ayrıldığını belirtmiştir.
Şematik Dönem
Sadeleştirme-basitleştirme dönemi denilebilir. Şekil kavramının geliştiği bu dönemde çocuğun bir olayı ya da objeyi nasıl görüp değerlendirdiği, ona karşı yüklediği duygusal anlamı şemanın oluşunu belirler. Bu dönem itibarıyla insan figürlerinde ayrıntılandırmalar artmaktadır.
Çocuklar dairesel veya oval şekillerin içine ışınlar yerleştirerek yaklaşık dört yaşlarında “mandala” denilen farklı şekiller oluşturmaktadır.
Ancak bu farklılıklar; çocukların ilk kalem tutma becerisinin başladığı dönem olan “karalama” evresi (2-4 yaş arası) sonrasında ortaya çıkar ve devamlılık gösterir.
İlgili 34 soru bulundu
Çocuğun çizgisel gelişim basamakları Karalama Dönemi, Şema Öncesi Dönem, Şematik Dönemi, Gerçekçilik Dönemi ve Mantık Dönemi olmak üzere beş dönemden oluşmaktadır.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Mırıldanma (Babbling) Dönemi (3-6 Aylar Arası)
Ses oyunu (Vocal play) ya da “agulama” olarak da bilinen bu dönemde bebek “b, m, p” gibi dudak seslerini çıkarmaya başlar, sesli ve sessiz harfler içeren tek heceler üretir.
Perspektif, Rönesans dönemi ile yetkinleşmiş, nesneleri ve nesnelerin birbirlerine orantısı geometrik bir sistem içerisinde insan bakışına tamamen uygun olarak yapılandırılmıştır.
Resim çizmeyi öğrenmek için bir yaş sınırı yoktur. Eğer fiziksel açıdan, gerekli özellikleri karşılıyorsanız tek ihtiyacınız olan şey, resim çizme isteği olacaktır. Resim çizmeye başlamak için en uygun yaş 4'tür. Resim çizmeye ne kadar erken başlanılırsa o kadar hızlı yol katedip o kadar çok şey öğrenirsiniz.
6 - 7 yaşlarında insan çizimlerinde geometrik formlardan yararlanırlar. Bu yaşlarda çok rastlanan tipik bir özellikte röntgen (saydam) resimdir. Çocuklar gerçekleri olduğu gibi değil, düşündükleri gibi çizerler. İmge ile gerçeklik arasındaki ayrım henüz yerine oturmamıştır.
Resmin Sanatsal Gelişim Evreleri; karalama dönemi (2–4 yaş), şema öncesi dönem ( 4–7 yaş), şema dönemi ( 7–9 yaş ), gruplaşma (gerçekçilik) dönemi (9–11 yaş), görünürde doğalcılık dönemi (12–14 yaş) olmak üzere beş döneme ayrıldığını belirtmiştir.
GÖRÜCÜ TİP : Eşyayı ve doğayı, bütün olarak görür. Çalışırken doğada ayrı ayrı karakterdeki elemanları bir bütün olarak düşünür. ( ev, ağaç vs. ) Onları kullanmış olduğu renk bütünü içine sokar.
"Şematik veya şematik diyagram, bir sistemin öğelerinin gerçekçi resimlerden ziyade soyut, grafik semboller kullanan bir temsilidir."
Düzensiz (Kontrolsüz) Karalamalar Evresi: Çocuğun kol gücüne ve karakterine bağlı olarak hafif veya şiddetli,gelişigüzel çizimler yaptığı evredir. Kontrollü Evre: Bu dönemdeki çocuk resim yaparken, kol hareketlerini daha bilinçli yapar.Tekrarlı çizgiler kullanmaya başlar.Yuvarlak biçimler belirir.
Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar.
Oran ve ölçü sanatı olarak bilinen perspektif alanının iki farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar çizgi perspektifi ile renk perspektifidir.
1.2.
Perspektif hava ve çizgi perspektifi olarak iki bölüme ayrılır.
2. Perspektif Çağı (Onbeşinci yüzyıl ortalarından onsekizinci yüzyıla kadar): Rönasans, Barok, Rokoko ve Romantik dönemler.
Agulama denilen bu dönemi tekrarlayan heceleme dönemi izler. “Ma Ma”, “Da Da”, “Ba Ba” gibi sesler yaşamın ilk yılında ortalama olarak 7-10 ay arasında sıkça duyulmaktadır.
Kritik Dönem
Bireyin belli davranışları kazanabilmesi için belli dönemlere ihtiyaç vardır. Bu davranışlar belli dönemlerde kazanılmadığı zaman, başka dönemlerde kazanılamaz veya zor kazanılır. Bireyin belli davranışları, belli dönemlerde kazanabilmesine kritik dönem denir.
Bebekler bir ay ve sonrasında konuşmanın altyapısını oluşturacak bazı sesler çıkarırlar ve iki – üç aylıkken, anadilinde olmayan sesler üreterek agulama evresine girerler. Bu evrede bebekler, ba-ma-ta-de gibi hece içeren ve ton yüksekliği değişen sesler olup ünlü ve ünsüzleri birlikte çıkarmaya başlarlar.
Bu yaş aralığında sağlıklı bir tuvalet eğitim süreci yürütülmezse ilerleyen yıllarda çocuğun bu beceriyi kazanması ve sürdürmesi zorlaşacaktır. Dil gelişimi için kritik dönem 0-3.5 yaş aralığıdır. Çocuklar bu zaman aralığında çevresel olarak çeşitli seslere ve konuşulan dile maruz kalırlar.
4. Gizli (Latent) Dönem. Gizli (Latent) dönem olarak adlandırılan psikoseksüel gelişimin dördüncü aşaması aslında adında anlaşılacağı üzere gizlidir. 6 yaşından ergenlik dönemine uzanan bu gelişim evresinde libido uykudadır dolayısıyla herhangi bir psikoseksüel gelişim meydana gelmez.
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri