Tasarıma ilişkin tüm başvurular Türk Patent ve Marka Kurumu'nun (“Kurum”) sisteminden online olarak yapılmaktadır. Tasarım tescil başvurusu, Kurum nezdinde kayıtlı bir marka veya patent vekili aracılığı ile yapılabilmektedir. Başvuru ile aynı gün, müvekkilimize başvurunun yapıldığını gösterir belgeler sunulmaktadır.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Tasarım Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır? Tasarım tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumuna, elektronik başvuru sistemi (EPATS) üzerinden çevrimiçi ortamda gerçekleştirilir. https://epats.turkpatent.gov.tr adresinden e-devlet şifresi kullanılarak giriş yapılmaktadır.
Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılacak olan başvuru doğrudan başvuru sahibinin kendisi tarafından ya da Türk Patent ve Marka Kurumu'nun vekili olan yetkili kuruluşların aracılığıyla yapılabilir.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Buluşun ekonomik faydalarından sadece buluş sahibinin yararlanmasına imkan vererek, rakiplerine karşı teknik ve ekonomik üstünlük kazandırır. Mülkiyet hakkı sağlayan bir hak olarak devir alınabilir ve devir edilebilir. Söz konusu buluştan başkalarının (rakiplerin), yararlanmasını yasaklama hakkı sağlar.
15- Patent veya Faydali Model Koruma Süreleri Ne Kadardir? ·
Incelemeli patent 20 yil, · Incelemesiz patent 7 yil, · Faydali model belgesi 10 yil, süreyle korunur.
Türkiye'de Patent/Faydalı Model başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Patent tescil başvuruları yaklaşık 3-5 yıl içinde sonuçlanır. Ancak Patent Tescil Başvurunuzun inceleme raporu olumsuz olması ve 2. inceleme talep edilmesi halinde Patent Tescil Başvurunuzun tescil süresi uzayabilir.
Bir buluşun patent ile koruma altına alınabilmesi için 'yeni' ve 'sanayiye uygulanabilir' olması ve o güne kadar var olan Tekniğin Bilinen Durumu'nu aşan bir seviyede olması gerekir. Buluşun yeni sayılabilmesi için, patent başvurusundan önce yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde kamuya açıklanmamış olması gerekir.
Sadece düşünülen fikirlerin patentleri alınamaz. Fikir patenti nasıl alınır diye sıkça sorulan sorular olsa da bu sorunun cevabı net bir şekilde hayırdır. Patenti alınacak fikrin düşünüldükten sonra hayata geçirilmesi ve fikri tamamen yansıtan en az bir prototipinin olması gerekmektedir.
İlan süresince itiraz gelmediği takdirde başvurumuz tescil edilir ve Tescil belgesi düzenlenir. Belgenin gelmesi yaklaşık 1-2 ay sürer.
Etkin Patent, 2023 yılı İNDİRİMLİ tasarım tescil ücreti 1.959 TL, 5'li tasarım tescil fiyatları 4.670 TL, 10' lu tasarım 7.159 TL' dir.
Türk Patent'e Ödenen Resmi Ücretler
3. ve sonraki her sınıf için 1.142 TL'dir. Türk Patent'e ödenecek diğer ücret ise, resmi marka tescil ücretidir. Bu ücret, markanın tesciline karar verilmesi halinde ödenmekte olup, başvuruda seçilen sınıf sayısından bağımsız olarak, 2023 yılı için 2.536 TL'dir.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Yani bir fikrin patentini almak aslında Patent Tescil işlemidir ve Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerçekleştirilmektedir.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Tüm gerçek ve tüzel kişiler başvuru evrakları sağladıklarında ve patent/faydalı model tescil Kriterlerine uygun bir buluş yaptıklarında patent/faydalı model başvurusu yaparak buluşlarını tescil ettirebilirler. Ancak buluş sahibi gerçek kişi olmalıdır.
Buluşu yapılan bir ürün ya da sistemin bütün hakları patent sahibine ait olur ve ondan izinsiz kullanılamaz. Patent, ürün veya buluş sahibine, icat ettiği ürünün satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin üretilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren resmi bir belge ve unvandır.
Buluşunuzun patentini almazsanız, teknolojiyi lisanslama, satma veya transfer etme olanakları ciddi şekilde engellenecektir; gerçekten, fikri mülkiyet (patent) hakları olmadan, teknoloji transferleri imkânsız değilse de zor olurdu.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Patentle korunacak buluşlarda aranan kriterler şunlardır; Yenilik, tekniğin bilinen durumunun aşılması, sanayiye uygulanabilirlik. Yenilik, başvuru yapılmadan önce başkaları tarafından yazılı, sözlü ya da uygulanarak açıklanmamış olmak anlamında mutlak yeniliktir.
Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Patent Önemi
Patent, bir buluşu halkın beğenisine sunmadan önce tüm haklarınızı koruma altına almanızı sağlayan belgedir. Patent belgesine sahip olmanız durumunda, size ait olan buluşunuzun izniniz dışında başkaları tarafından üretilmesinin, pazarlanmasının, satılmasının veya ithal edilmesinin önüne geçmiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri