Alaca zeytinler yeşil zeytinlere göre daha yumuşak olduğu için kırıldığında parçalanabilir, bu nedenle yumuşak, alaca zeytinler çizik zeytin yapımı için daha uygundur.
Kahvaltılık zeytinleri evde kendisi hazırlamak isteyenler, çizmeden kırmadan yeşil zeytin yapabiliyor. Zeytinlerin kırılması ve çizilmesi olgunlaşmasını hızlandırmak için yapılır. Yavaş bir olgunlaşma ile daha lezzetli yeşil zeytin yapmak isteyenler, çizmeden kırmadan yapmayı dener.
- Kırık zeytin, çizik zeytine göre daha çabuk tatlanır. - Çizik zeytin ise kırık zeytine göre daha uzun dayanır. Kırık zeytin daha kısa sürede tüketilmelidir. 2-3 ay içinde tüketeceğiniz miktarını kırık zeytin, daha uzun sürede tüketeceğiniz miktarı da çizik zeytin olarak yapmanızı öneririm.
Çizik Yeşil Zeytin ürünümüzde eti sert olan zeytin çeşitleri kullanılır. Zeytin taneleri uzunluğu boyunca üç yerinden ve et kısmının yarısına kadar ince ağızlı bir bıçakla çizilir. Çizme işlemi makinelerle de yapılabilir. Çizilen zeytinler su dolu kaplara doldurulur ve su hergün veya gün aşırı değiştirilir.
İlgili 40 soru bulundu
Çizik (Çizme) Yeşil Zeytin Yapmanın Püf Noktaları
Gemlik, ayvalık ve edremit zeytinleri çizik zeytin yapmak için en ideal zeytin türleridir. Bir diğer dikkat etmeniz püf noktası da bozuk zeytinleri ayırt etmek olacaktır.
3 kilo yeşil zeytin alınır; bıçak yardımı ile üç yerinden çizilir. Çizilen zeytinler fazla bekletmeden su dolu bidona doldurulur. Kararma yapmaması için. İlk 2 gün bu şekilde bekletilir acı suyuyla kalır ki erime yapmasın.
Kırma zeytin için en uygun zeytin türü memecik cinsidir. Gemlik, trilye gibi zeytin türleri ile kırma zeytin yapılabilir ama en kalitelisi memecik cinsidir. Memecik cinsi zeytin eski ege dağlık bölgelerinde yağlık zeytin ağacı türüdür. İç kısmı yağlı olduğu için tadı çok daha güzel olur.
Genellikle çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanır.
Su İle Tatlandırma
Ortalama 20-30 gün kadar bu işlem gerçekleşir ve 2-3 günlük periyotlarla su değiştirilir. Süre dolup tatlanma gerçekleştiğinde ise zeytinlerin suyu değiştirilir ve zeytinler iyice yıkanır.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Yeşil küçük zeytinler kırılarak kırma zeytin, daha iri boyutlu yeşil zeytinler çizilerek çizik zeytin elde edilir. Çizik zeytinlerde de, yaklaşık 15 günde bir tuz dengesi icin sirkülasyon yapılır ve ortalama 6-7 ay içerisinde zeytin yeme olgunluğuna erişir.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Öncelikle zeytinlerin iki üç tarafından çizik atıp, bidona koyup, her gün bir defa acı suyu gidene kadar (yaklaşık 10 gün) suyunu değiştirin. Tatlanınca bir litre suyun içinde kaya tuzu ve limon tuzunu eritip, bidona boşaltın. Kalan kısmı suyla doldurup, sıkıca kapatın.
3kilogramyeşil zeytin. 1tatlı kaşığılimon tuzu. 1çay bardağısalamura tuzu.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin.
Limonlu yeşil zeytin seven kişiler yiyeceği kadar zeytin miktarına limon koyması daha iyi olacaktır. Çizik yeşil zeytinler salamura suyuyla birlikte saklandığında, daha uzun ömürlü olarak tüketilebilecektir.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29,9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık olarak değerlendirilir.
Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Eğer sofralık zeytin toplamak istiyorsanız, yani çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanmaktadır. Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytinlerin toplama işlemini yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık ayları olarak belirtebiliriz.
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz. 1 kg için %8-%10 arası kaya tuzu koyuluyor. 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram geliyor. Ben 1 kg için 4 yemek kaşığı kullanıyorum. 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım.
Salamura olarak olgunlaştırılan ve özel salamura suyunun içerisinde olgunlaşan zeytinlerdir. Çekirdeği pembe olup herhangi bir katkı maddesi yoktur. Üzerine biraz zeytinyağı ve kekik ile mükemmel bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri