Bu yüzden pencerelerinizde ısıcam kullanmanız önerilir. Isıcam sayesinde yoğuşma olmayacaktır ve bu sayede buğuda olmamış olacaktır. Isıcam kullanıldığı zaman iç camlarda oluşan sıcaklık korunacağından su buharı gibi durumlardan dolayı olan buğuyu önleyecektir.
Bu noktada akla gelen ilk yöntem araç klimasını çalıştırmak oluyor. Aracınızın klimasını ön cama ve yan camlara doğru yönlendirerek kısa bir süre çalıştırdıktan sonra camdaki buğulanmaları ortadan kaldırabilirsiniz. Buğuyu yok etmenin bir diğer yolu da camları hafifçe aralamak.
Camlar ve döşemeler ıslak bezle temizlenirken, silinen yerler kuruyana kadar ev havalandırılmalıdır. Evin duvarları ve tavanları yağlı boya ile boyanmamalı, plastik esaslı duvar kağıtları veya plastik boya tercih edilmelidir. Banyo ve tuvalet, kullanımdan sonra Pimapen pencere yardımı ile havalandırılmalıdır.
Sıcak hava soğuk havaya oranla daha fazla nem taşır. Bu yüzden sıcak ve nemli hava, soğuk bir ortamla karşılaştığı zaman sıcaklığının azalmasıyla birlikte içerdiği nemin tamamını taşıyamaz hale gelir.Böylece içerdiği fazla nemi pencere gibi soğuk bir yüzeyin üzerine bırakır.
İlgili 23 soru bulundu
Hava içinde bulunan su buharının belli bir yoğuşma sıcaklığı vardır. Hava ortamdan daha soğuk yüzeylerle temas ettiğinde, yüzey sıcaklığı yoğuşma sıcaklığından düşük ise hava içerisindeki su buharı sıvı hale geçer. Bu olaya terleme denir.
Sıcak ve soğuk havanın karşılaşması ile gaz ortaya çıkıyor. PVC pencereler neden terler sorusunun yanıtı aslında budur.
D-Yoğuşma (Yoğunlaşma)
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
Sıcak ve soğuk yüzeylerin çarpışması sonucu oluşan yoğuşma, dışarıdaki hava soğuk ve içerideki hava sıcak olduğunda evlerimizde kendisini cam buğusu olarak gösterir. Özellikle alt ve üst katları kullanılmayan ya da ısıtılmayan ara katlarda bulunan pencerelerin camları yoğuşma sebebiyle fazlaca buğulanır.
Pencerelerde Isıcam'ın içinde (iki cam plaka arasında) olan terleme (buğulanma) üretim veya montaj hatasından kaynaklanan ve yalıtım camı ünitesinin özelliğini sona erdiren bir hatadır. Böyle bir durumda ısıcam ünitesi garanti kapsamında değiştirilir.
Tıraş Köpüğü Uygulaması: Günümüzde camlarda buğu oluşumunu engellemek için buğu önleyici spray satılıyor. Ancak geçmiş zamanda araç sahipleri buğu oluşumunun engellenmesi için araçlarının camlarına traş köpüğü uygulaması yapıyordu. Hala daha birçok kişi tarafından kullanılan bu yöntem oldukça başarılı sonuçlar veriyor.
Bu da buğulanmaya neden olur. Oluşan buğulanma kir ve pislikle artabilir. Gözlüklerdeki buğu, maddenin faz değişimleri nedeniyle oluşur. Sıcaklık veya basınç gibi dış koşullardaki değişiklikler, camlarda buharlanma yaratır.
Duvarda yalıtım, mantolama yoksa ısı dış tarafa aktarılır. Yalıtımlı duvara göre duvarın iç yüzey ısısı düşer, dış yüzey ısısı artar. Soğuk olan iç duvar yüzeyine çarpan hava içindeki su buharını taşıyamaz ve terlemeye neden olur. Terleme yalnız eski binalarda görülmüyor.
Buzlanmış araç camı ise araba camı buz temizleyici kazıma aletleriyle önce hassas şekilde temizlenmeli, daha sonra yine antifriz özellikli sıvılarla temizlenmelidir. Öte yandan, su ve sirke etkili bir yöntem olarak buzlanan camların çözülmesinde de kullanılabilir.
Isıcam'ın içinde (iki cam plaka arasında) olan terleme (buğulanma) üretim veya montaj hatasından kaynaklanan ve yalıtım camı ünitesinin özelliğini sona erdiren bir hatadır. Böyle bir durumda Isıcam ünitesi Isıcam Yetkili Üreticisi tarafından garanti kapsamında değiştirilir.
Ani veya sürekli noktasal darbeler, yüksek basınç, ani sıcaklık değişimleri, mekanik zorlamalar, sivri uçlu ev eşyalarının şiddetli çarpması gibi durumlarda da cam patlaması veya kırılması meydana gelebilir. Buradaki en önemli husus, camın kırılma durumunda kişiye önemli bir zarar vermemesidir.
Buğulanma Nedir
Buğulanma suyun gaz halinden sıvı haline geçmesidir. Buğulanma sırasında su yoğuşmaktadır (yoğunlaşmaktadır). Buğulanma olayı günlük yaşamımızda pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır. Halk arasında buna terleme de denilmektedir, fakat bunun terleme ile ilişkisi yoktur.
Suyun sıvı halinden gaz veya buhar haline dönüşmesi sürecidir ve suyun sıvı halinden gaz veya buhar olarak atmosfere iletilmesinin başlıca yoludur. Atmosferdeki nemin yaklaşık % 90'nı okyanuslar, denizler, göllerden; geri kalan % 10'u ise bitki yüzeyindeki buharlaşmadan meydana gelir.
Havaların soğuk olduğu zamanlarda camların buğulanması, buzluktan çıkarılan cam sürahinin üzerinde su damlacıklarının bulunması yoğuşmaya örnektir.
Gaz hâldeki su buharının ani sıcaklık değişiminin etkisiyle çevresine ısı verip sıvı hâle geçmeden direkt katı hâle geçmesine kırağılaşma, katı hâldeki maddenin ise çevreden ısı alıp sıvı hâle geçmeden direkt gaz hâle geçmesine de süblimleşme denir.
Sıvı bir maddenin gaz haline dönüşmesine buharlaşma denir. Buharlaşma sıvı maddenin ısı almasıyla gerçekleşir.
Pencereler şeffaf olmaları nedeniyle yoğuşmanın kolay gözlemlendiği yüzeylerdir. Eğer ısıcam kullanılıyor ise zayıf halka cam olmayacaktır; hatta Isıcam Sinerji ve Isıcam Konfor gibi Low-E kaplamalı ısıcamların kullanılması iç camların sıcaklığını korur. Bu nedenle cam yüzeyindeki yoğuşmayı önler.
Bir tesisatçı yardımı ile metal vana ve boruları plastik pprc borularla değiştirmeniz bu durumun önüne geçebilir. Yukarıda anlatıldığı gibi boruların üzerinin ısıya karşı izolasyon malzemesi ile kapatmak çözüm için ikinci bir yöntemdir.
Camların Temizlenmesi:
En iyi şekilde sıcak su ve temiz bir bez ile yapılır . Camlar çok kirli olduğunda suya biraz deterjan da katılabilir. Dış yüzeyi özel kaplamalı çift camlar için (örn. Güneşten korunma camları) özel temizleme talimatları geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri