Çıkık, eklemlerin yaralanmasıdır (iki veya daha fazla kemiğin bir araya geldiği yer). Çıkıklar genellikle bir eklem beklenmeyen veya dengesiz bir etki yaşarsa ortaya çıkar. Bu ağrılı yaralanma, ekleminizi geçici olarak deforme eder ve hareketsizleştirir.
Vücuttaki herhangi bir eklem yerinden çıkabilir. Eklem tümüyle değil de kısmen yerinden çıkarsa buna subluksasyon denir. Çıkıklar çok ağrılı olabilir ve etkilenen eklem bölgesinin dengesiz veya hareketsiz olmasına neden olabilir.
Kolunuzu hareket ettirmeye çalıştığınızda şiddetli ağrı, Kolunuzda ya da elinizde kötüleşen şişlik, ağrı ya da her ikisi, Kolda morarma ve kızarıklık, Hareket ettirememe en belirgin çıkık semptomlarıdır.
Çıkık yaşanan bölgede karıncalanma hissi, Hareket kısıtlanması, Çıkık olan bölgede şekil bozukluğu, Çıkık olan bölgede uyuşukluk hissi çıkık olması sonucunda ortaya çıkan bazı semptomlardandır.
Çıkığın iyileşme süreci yaklaşık olarak 12-16 hafta aralığındadır. İleri yaşta, eklem ve kemik hastalığı olan kişilerde çıkıkların iyileşme süresi daha uzun olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Çıkık belirliteleri yoğun ağrı, şişlik ve işlev kaybı olarak görüşmektedir. Ancak çıkık ile kırığı ayırt etmek bazen bir doktor için bile zor olabilmektedir. Dolayısıyla mutlaka bir röntgen çekilmesi gerekir.
Yine halk arasında ayak bileği burkulmalarına bağlı bağ yaralanmaları çıkık olarak kabul edilip hastalar sıkça çıkıkçılara başvururlar. Ayak bileği burkulmaları düz filmlerde bir belirti vermez, çünkü kemikler sağlamdır, fizik muayene ile ayak bilek şişçe ve ağrılıdır.
Özellikle uzuv hareket ettirilmek istendiğinde daha da şiddetli bir hale gelen bu ağrıya, şişlik, kızarıklık ve şekil bozukluğu da eşlik eder. Eklemin ait olduğu uzuvda işlev kaybı görülmesi ise bir diğer önemli çıkık belirtisidir.
Çıkık Tedavi Edilmezse Ne Olur? Çeşitli nedenlere bağlı çıkık erken tespit edilmediği takdirde hastanın daha ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Kırıklar ve çıkıklar tedavi edilmezse eklem hareket açıklığı sınırlı olacaktır. Ayrıca, zayıf kaynama nedeniyle daha büyük sorunlar ortaya çıkar.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Çıkıkta bandaj, alçı yardımıyla kemik ve eklemin sabitlenmesi ve kullanımının kısıtlanması sağlanabilir. Çıkığın neden olduğu ağrının fazla olduğu durumlarda hastaya ağrı kesici verilebilir. Bazı ciddi çıkıklarda tedavi seçeneği olarak cerrahi gerekli olabilir.
Çıkık, eklemi oluşturan kemiklerin birbirinden ayrılması hadisesidir. Şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Eklem çevresinde şekil bozukluğu vardır. Kırığın aksine eklem yerine yerleştirilinceye kadar şiddetli ağrı yapar.
Kırılmanın gerçekleşmesi de kemik çatlamasından daha zor bir durumdur. Bundan ötürü kemik çatlağı ciddiye alınması gereken bir konudur. Kemik çatlağı; genel olarak kol ve bacak kemiğinde görülen bir olaydır.
Parmakta meydana gelen çıkık, kızarıklara ve şişliklere sebep olabilmektedir. Çıkık olması durumunda kişinin parmağında uzun süreli ağrılar devam eder. Parmakta çıkık olması durumunda parmağı hareket ettirmek daha zor bir hal alır.
Kırık, çıkık olan yere iç yağ sarılır. Kırık çıkıklar için yumurta akı kırık olan yere sürülür, yağlı hamur yapılıp kırık yere bağlanır.
Çıkığın anlaşılması için spesifik olarak belirtilere odaklanmak gerekir. Eğer hasta hiç çıkık olduğu şüphelendiği bölgeyi hareket ettiremiyorsa ve buna bağlı olarak da şişlik ve ağrı var ise bölgede çıkık olduğu anlaşılır.
Çıkık tıp diliyle ifade edilecek olursa, eklemlerin ayrılması durumudur diyebiliriz. Bu tür durumlarda eklem hareket edemez ve aşırı ağrılar hissedilir. En fazla çıkığın olduğu eklem bölgeleri omuz, parmak, dirsek, diz kalçadır diyebiliriz.
Çıkıklar bazen kırıklara göre çok ağrılıdır ve daha çok aciliyet arzeder. Özellikle omuz, kalça, diz, dirsek çıkıkları çok ağrılıdır. Çıkıklar damar sinir yaralanması ile beraber de olabilirler ve açilen müdahele gerekir.
Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Çatlak kemik belirtileri:
Çatlak kemik ilk önce çok şişmez ancak daha sonra şişlik belli olmaya başlar, Çatlak olan yerde darbe izi oluşur, Ağrı başlayarak çatlak olan yerde uyuşma başlar. Çatlak kemiğin tedavisi kendi kendinize yapacağınız bir tedavi değildir.
Travmatoloji daha çok, travma sonucu oluşan durumlarda acil tedavi içeren daldır. Kısaca travmatoloji, yaralar, kırıklar, yanıklar, ezikler, çıkıklar gibi travmatik lezyonlarla ilgilenen tıp dalıdır.
Çıkık tedavisi doğru yöntemle doğru teşhis konulduktan sonra yapılır. Sinir-damar kontrolleri yapıldıktan sonra manuel yöntemler aracılığı ile eklemi anatomik yapıya uygun konumuna getirerek tedavi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında çeşitli ağrı kesiciler ile hastanın hissedeceği acıyı indirgeyebiliriz.
Parmak Çıkığı Nasıl Anlaşılır? Parmak çıkığında, aniden ağrı ve şişlik meydana gelmektedir. Yerinden çıkmış parmak bükülemez ve omuza doğru el yukarı doğru hareketi yapamaz. Parmak aniden şişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri