Doktor eklemi inceleyip hareket ettirerek ve yaralanmaya neyin sebep olduğunu sorarak bir çıkığı teşhis edebilir. Bazı durumlarda doktor kemikleri görüntülemek için X-ışınlarını kullanır. Röntgen, doktorun çıkığın tam yerini ve durumun ne kadar ciddi olduğunu görmesine yardımcı olur.
Çıkık Röntgende Belli Olur Mu? Çıkık Belirtileri arasında yoğun ağrı, şişlik ve fonksiyon kaybı bulunmaktadır. Ancak çıkık ile kırığı ayırt etmek bazen bir doktor için bile zor olabilmektedir. Dolayısıyla mutlaka bir röntgen çekilmesi gerekir.
Çıkığın en önemli belirtisi aşırı bir ağrı, şişkinlik ve hareket edememedir. Çoğunlukla çıkık ile kırık birbirinden ayrılması zor bir durum yaratır. Bazen hekimler bile bu konuda sıkıntı yaşayabilirler. O nedenle belirtiyle tespit edilmenin yanı sıra bir röntgen çekilmesi gereklidir.
Çıkık Tedavi Edilmezse Ne Olur? Çeşitli nedenlere bağlı çıkık erken tespit edilmediği takdirde hastanın daha ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Kırıklar ve çıkıklar tedavi edilmezse eklem hareket açıklığı sınırlı olacaktır. Ayrıca, zayıf kaynama nedeniyle daha büyük sorunlar ortaya çıkar.
İlgili 33 soru bulundu
DOKTORLAR ÇIKIKTAN GERÇEKTEN ANLAMAZ MI? Halk arasında doktorlar kırıktan anlar, ancak çıkıktan anlamaz gibi yanlış bir kanı vardır ve halkımızın eğitim düzeyi artmasına rağmen bu yanlış kanı halen devam etmektedir.
İyileşme süreleri, çıkığın ciddiyetine ve etkilenen eklemlere göre değişir. Çıkık bir parmak üç hafta içinde normale dönebilir. Bununla birlikte bir kalça çıkığının iyileşmesi birkaç ay veya daha uzun sürebilir.
ÇIKIK NE KADAR SÜREDE İYİLEŞİR? Çıkık bir eklem acil bir durumdur ve tıbbi yardım isteyin. Tedavi, hangi eklemin yerinden çıktığına ve yaralanmanın ciddiyetine bağlıdır. Çıkık, düzgün bir şekilde yeniden konumlandırıldığında, genellikle birkaç hafta içinde tekrar işlev görecek ve tekrar hareket edecek hale gelir.
Çıkığın anlaşılması için spesifik olarak belirtilere odaklanmak gerekir. Eğer hasta hiç çıkık olduğu şüphelendiği bölgeyi hareket ettiremiyorsa ve buna bağlı olarak da şişlik ve ağrı var ise bölgede çıkık olduğu anlaşılır.
Kolunuzu hareket ettirmeye çalıştığınızda şiddetli ağrı, Kolunuzda ya da elinizde kötüleşen şişlik, ağrı ya da her ikisi, Kolda morarma ve kızarıklık, Hareket ettirememe en belirgin çıkık semptomlarıdır.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Çıkık tıp diliyle ifade edilecek olursa, eklemlerin ayrılması durumudur diyebiliriz. Bu tür durumlarda eklem hareket edemez ve aşırı ağrılar hissedilir. En fazla çıkığın olduğu eklem bölgeleri omuz, parmak, dirsek, diz kalçadır diyebiliriz.
Çıkık, eklemi oluşturan kemiklerin birbirinden ayrılması hadisesidir. Şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Eklem çevresinde şekil bozukluğu vardır. Kırığın aksine eklem yerine yerleştirilinceye kadar şiddetli ağrı yapar.
Travmatoloji daha çok, travma sonucu oluşan durumlarda acil tedavi içeren daldır. Kısaca travmatoloji, yaralar, kırıklar, yanıklar, ezikler, çıkıklar gibi travmatik lezyonlarla ilgilenen tıp dalıdır.
Parmakta meydana gelen çıkık, kızarıklara ve şişliklere sebep olabilmektedir. Çıkık olması durumunda kişinin parmağında uzun süreli ağrılar devam eder. Parmakta çıkık olması durumunda parmağı hareket ettirmek daha zor bir hal alır.
Kırık, çıkık olan yere iç yağ sarılır. Kırık çıkıklar için yumurta akı kırık olan yere sürülür, yağlı hamur yapılıp kırık yere bağlanır.
Kırılmanın gerçekleşmesi de kemik çatlamasından daha zor bir durumdur. Bundan ötürü kemik çatlağı ciddiye alınması gereken bir konudur. Kemik çatlağı; genel olarak kol ve bacak kemiğinde görülen bir olaydır.
Özellikle uzuv hareket ettirilmek istendiğinde daha da şiddetli bir hale gelen bu ağrıya, şişlik, kızarıklık ve şekil bozukluğu da eşlik eder. Eklemin ait olduğu uzuvda işlev kaybı görülmesi ise bir diğer önemli çıkık belirtisidir.
Çıkıkta bandaj, alçı yardımıyla kemik ve eklemin sabitlenmesi ve kullanımının kısıtlanması sağlanabilir. Çıkığın neden olduğu ağrının fazla olduğu durumlarda hastaya ağrı kesici verilebilir. Bazı ciddi çıkıklarda tedavi seçeneği olarak cerrahi gerekli olabilir.
Çatlak kemik belirtileri:
Çatlak kemik ilk önce çok şişmez ancak daha sonra şişlik belli olmaya başlar, Çatlak olan yerde darbe izi oluşur, Ağrı başlayarak çatlak olan yerde uyuşma başlar. Çatlak kemiğin tedavisi kendi kendinize yapacağınız bir tedavi değildir.
Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Bu semptomları yaşayan hastaların derhal acil servislere başvurarak yaşadıkları sorunu belirtmeleri gerekir. Çıkan omuz kesinlikle hasta veya yakınları tarafından yerine oturtulmaya çalışılmamalıdır. Bu durum eklemin çevresindeki dokulara, sinirlere ve kan damarlarına ciddi zararlar verebilir.
Tüm çıkıklarda olduğu gibi dirsek çıkıkları da acil yerine yerleştirilmeli ve yarım alçı ile tespit edilmelidir. Gerekirse şişlik takibi için hastaneye yatırılabilir. Eşlik edebilecek kırıklar ve bağ yaralanmaları yönünden dikkatli olunmalıdır.
Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir. Kesin teşhis konduktan sonra küçük boyutlu çatlaklar sargıya; büyük ve ciddi çatlaklar ise alçıya alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri