CMD, İngilizcede komut anlamına gelen command kelimesinin kısaltmasıdır. Komut istemi ya da bizim burada kullanacağımız hali ile CMD, Windows işletim sistemlerinin komut satırı yorumlayıcısı aracılığıyla gerçekleştirilir. Yalnızca Windows işletim sisteminde kullanılan lokal bir uygulamadır.
CMD Nasıl Kullanılır? CMD ekranına girmek için iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi Windows arama çubuğuna çalıştır komutu yazdıktan sonra CMD yazmak. İkinci seçenek ise klavyedeki Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basarak (Windows+R) karşınıza çıkan ekrana CMD yazmaktır.
Komut satırı arabirimini açın
Birkaç deneme yapmak için önce komut satırı arabirimini açmamız gerekir. Başlat'a gidin → Windows sistemi → Komut istemcisi. Daha eski bir windows sistemi için, Başlat menüsü →Tüm programlar → Aksesuarlar → Komut istemcisi.
cd, (change directory) Unix benzeri ve Linux işletim dizgelerinde o an içinde bulunulan dizini değiştirmeye yarayan komuttur.
cmd.exe, DOS ve Windows 9x sistemlerinde COMMAND.COM'un karşılığıdır ve Unix benzeri sistemlerde kullanılan Unix kabuklarına benzemektedir. Windows NT için cmd.exe uygulamasının ilk sürümü Therese Stowell tarafından geliştirilmiştir. Windows CE .
İlgili 34 soru bulundu
ls , Unix ve Unix benzeri işletim sistemlerinde bilgisayar dosyalarını listeleyen komuttur. ls komutu POSIX ve Tekil UNIX Şartnamesi ile düzenlenmiştir. Herhangi bir argüman verilmediğinde, geçerli dizindeki dosyaları listeler. Bu komut EFI komut satırında da mevcuttur.
Cmd'nin açılımı command'dır Türkçesi Komut istemcisidir. Hacklemek dediğimiz şey yardımcı programlar ile olur ve yardımcı programlar kullanmadan birşeyi hacklemek zordur.
Windows arama yerine CMD yazıyoruz. Enter tuşuna basıyoruz ve karşımıza standart ekranımız çıkıyor. Komut satırına color a yazıyoruz ve enter tuşuna basıyoruz. Gördüğünüz gibi yazılarımız yeşil oldu.
Komut satırı ekranına ulaşmak için 2 yol bulunmakta. İlk olarak windows arama çubuğunu kullanarak cmd komut sistemine ulaşabilirsiniz. İkinci yol ise klavyedeki Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basıp (Windows+R) karşınıza çıkan ekran CMD yazıp ulaşılabiliyor.
CMD en basit şekliyle Windows işletim sisteminin tüm özelliklerine kısa ve kolay yoldan ulaşmayı sağlayan bir panel olarak tanımlanabilir. Commands yani CMD komutları bilgisayar üzerinden yapılacak birçok işlemin daha pratik bir şekilde yapılabilmesinin yanı sıra bilgisayar ile ilgili pek çok veriye ulaşmayı da sağlar.
Color komutu ile metin ve arka fon renklerini değiştirebilirsiniz. Komuta, 0 ila 9 arasında sayı ve A'dan F'ye kadar parametreler eklenerek kullanmak mümkündür.
Başlat 'a basın, açılan ekrandayken "cmd" yazın veya başlat açıkken önce "çalıştır" yazıp enter deyin, açılan kutucuğa "cmd" yazın "komut istemi" uygulamasını girin.
pwd komutu o an hangi dizinde olduğunuzu bulmak için kullanılır. Komut size net ve kesin bir konum bilgisi sağlar. Genellikle komut bölme işareti ( / ) ile başlar. Örneğin, tam bir komut olarak /home/kullaniciadi kullanılabilir.
Windows işletim sistemlerinde Komut İstemi, Windows Grafik Kullanıcı Arabirimi (UI) ile metin tabanlı kullanıcı arabirimi ekranında giriş alanına öykünen bir programdır. Girilen komutları gerçekleştirmek ve gelişmiş yönetim işlevlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir.
Windows 11, Windows 10 ve Windows 8 veya 8.1
Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) isteminde Evet öğesine tıklayın. Komut istemi penceresinde Enter tuşuna basın SFC /scannow . Sistem dosyası denetleyicisi yardımcı programı, Windows sistem dosyalarının bütünlüğünü kontrol eder ve gerekirse onarın.
En basit şekliyle CMD komutları, sisteminizde bulunan çeşitli verilere ulaşmanızı sağlayan kısayollar olarak tanımlanıyor. Kökenleri MS-DOS tabanlı işletim sistemlerine kadar dayanan bu komutları kullanarak sisteminiz ve ağınız hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Komut isteminin kök dosyasına ulaşmak için dosya gezgininden C:\ Windows\System32 klasörüne girin. Klasörün içinde cmd.exe dosyasını bulun ve çalıştırın.
"Hacker" Kavramı çok geniş bir kavram, hangi işletim sistemini tercih edeceğin o an yapmak istediğin işe göre ve "Hacker" abimizin uzmanlık alanına göre değişmekle birlikte çoğu zaman Kali Linux, Parrot Security gibi Siber Güvenlik üzerine özelleştirilmiş Linux dağıtımlarını kullanıyoruz.
Görev çubuğundaki arama kutucuğuna "CMD" yazın, Komut İstemi simgesine sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğine tıklayın. Yönetici: Komut İstemi penceresine net user administrator /active:yes yazın ve Enter tuşuna basın. "administrator" ile "/active:yes" arasında boşluk olması gerektiğini unutmayın.
Linux çekirdeği kullanan sistemler masaüstü, dizüstü ve netbook bilgisayar pazarında yaklaşık olarak %2 pazar payına sahiptir. Daha çok yazılım geliştiriciler, bilgisayar uzmanları ve özgür yazılım gönüllüleri tarafından tercih edilmektedir.
rm komutu ise dizinleri içindekilerle birlikte silmek için kullanılır. Eğer sadece dizini silmek istiyorsanız, rmdir'e bir alternatif olarak rm -r kullanın. Not: Bu komuta fazlasıyla dikkat edin ve hangi dizinde olduğunuzu kontrol edin. Bu her şeyi silecektir ve geri dönüşü yoktur.
cp Komutu Kullanımı
Dosya ve klasör kopyalama işlemleri gerçekleştiriyor 2. cp [kaynak-dosya-klasor] [hedef-dosya-klasor] şeklinde kullanılan komut temelde dosya işlemlerini ön tanımlı olarak gerçekleştirmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri