“Cehennemde bir yer vardır ki, Zemherir derler. Yani, soğuk Cehennemdir. Soğukluğu pek şiddetlidir.
Cehennemde çok soğuk zemherir azapları bulunduğu, "Kimya-i Saadet" ve "Dürret-ül-Fahire" kitabında yazılıdır. Buhari, Müslim, İbni Mace ve diğer hadis kitaplarında, yazın sıcaklığı sıcak cehennemin nefesinden, kışın soğukluğu da zemherir cehennemin nefesinden olduğu bildiriliyor.
Zira cehennemin suları, serin ve harareti giderici özel- likte değildir. Cehennemin farklı özelliklerdeki bu sularının yanında, kaynağı belirlenemeyen, sıcaktan daha yakıcı olan dondurucu soğuğa sahip mevsimi veya bölgesi de bulunmaktadır.
Buna göre, Tanrı'nın günahkar kullarını 445 derece Santigrad'lık bir mekan bekliyor.
Cehennemin ilk ve en yüksek katı “Cehim” adını taşır. Bu kattaki cehennem ehli, azap eden taşlar üzerine oturur ve onların beyinleri sıcaklığın şiddetinden kaynar. 2. İkinci kat “Lazi” dir.
İlgili 43 soru bulundu
Günahı affedilmemiş olan müminler; birinci tabakada günahları miktarı yanıp, sonra Cehennemden çıkarılarak Cennete götürüleceklerdir. Diğer altı tabakada çeşitli kâfirler sonsuz yanacaklardır. Cennet ve Cehennem şimdi mevcuttur.
Bin yıl yandıktan sonra sarı bir hal aldı." "Sonra cehennem bin yıl daha tutuşturuldu. Ve simsiyah bir hal aldı. O şu anda karanlık ve simsiyahtır.
Yaklaşık 110 m derinliğine sahip olan cehennem çukuru, Cennet Obruğu'nun oluşumuna yol açan bir karstik yeraltı akarsuyunun, yine açmış olduğu bir yeraltı mağara sistemi tavanını aşındırıp, çökmesi süreci sonucunda oluşmuştur.
"Üç kişinin gözünü cehennem ateşi yakmaz: Allah yolunda kaybedilen göz, Allah yolunda nöbet bekliyerek geceleyen göz, Allah korkusundan yaş akıtan göz." [Ravi: Hz.
Elan mevcut olan cehennem kâfirler, cennet ise muttaki mü- minler için hazırlanmıştır. Cehennem cezalandırma, cennet ise ödüllendirme yeridir. Cennet de cehennem de dünya gibi sonlu değil, sonsuzdur. Kâfirler cehennemde ebedî kalırlar.
Allah insanlara, kendi katındaki gün kadar bir günlük süre verir ama bu, insanlara bin yıl gelir. Müfessirler bu son cümleyi şöyle açıklamışlardır. Onlara ulaşacak bir günlük azab şiddetinden dolayı bin yılın azabı gibi gelir. Azabın şiddetinden ötürü bir gün, bin yıl kadar uzun sürer.
Kur'ân-ı Kerîm'in yetmiş yedi âyetinde yer alan cehennem kâfirlerin, münafıkların, zalimlerin, gerçeğe boyun eğmeyenlerin azap görecekleri yer olarak tasvir edilir.
İslam inancına göre, kâfirler (inanç esaslarından bir veya daha fazlasına inkâr eden), müşrikler (İslam inancına göre Allah'ın birliğine karşı çıkanlar) ve münafıklar (İman ediyor gibi görünüp İslam inancına inanmayanlar) ölümden sonra, "derece derece olan cehennemde" sonsuza dek kalacak ve azap göreceklerdir.
SEKAR: cehennemin üçüncü tabakasıdır. Güneş'in yüzü çalıp kavurması manasına gelen “Sakr” kelimesinden Türetilerek yakıcı manasına geldiğini söylemişlerdir. Hiçbir şeye acımayan içine atılanları yok eden ve insan derisini kavuran korkunç bir yer diye tasvir edilir.
Dante'nin İlahi Komedya'sında cehennemin kapısında "Ey buradan içeri girenler, her türlü ümidi geride bırakın" yazar ("Lasciate ogni speranza voi ch'entrate"). Cehennem ümidin olmadığı yerdir. Hiçbir ümidin kalmaması, hayatta cehennemi yaşamaya denktir.
Cehennemdeki azap ateş, duman, susuzluk ve karanlık şeklinde olacaktır. Bazı yahudi bilginleri âhirette kefâret ödeyerek günahtan arınmanın ve âhirette azaptan kurtulmanın mümkün olmadığını savunurlar. Ancak bazı metinlere göre yaşayanların dua ve sadakaları ölüyü cehennemden kurtarabilir.
CENNET VE CEHENNEME İLK GİRECEK OLAN KİŞİLER
Cennete ilk girecek olanlar: - Şehitler, efendisine hizmet ile Allaha güzel ibadet eden köleler ve kalabalık ailelere malik olup yoksul fakat iffet sahibi olan fakirlerdir. Cehenneme ilk girecek 3 kişi ise: Zalim emirler, zekatını vermeyen zenginler ve kibirli yoksullardır.”
Fakat hiçbiri Cehennemde sonsuz kalmayacaktır. Bir fırkada bulunanların hepsi Cehenneme girmeyecektir. Bunlardan yalnız kötü iş yapanlar Cehenneme girecektir. Cehenneme girecekleri bildirilmiş olan yetmişiki bidat fırkaları, Ehl-i kıble oldukları için, bunların hepsine kâfir dememelidir.
Allah dostu evliyalarda da böyle dorumlar söz konusu olmuştur. Allah zaman zaman insanlara numunelerini gösterdiği olayların ve varlıkların asıllarını, kudret diyarı olan ahirette göstermektedir. Cehennemin konuşması, bu ilahi kudretin bir tecellisidir.
Kadızade Ahmed Efendi buyuruyor ki: Cehennemin bir bölümüne Zemherir (Zemheri) denir. Çok soğuk Cehennemdir. Soğukluğu pek şiddetlidir, bir an dayanılmaz.
Haritaların arama bölümüne 'Cehennemin Dibi' yazıldığında söz konusu uygulama ekrana Hatay'ın şehir merkezini getirmesine bir anlam verilemedi. Cehennem caddesi ve Cehennem sokak olarak da adres bilgileri verilen nokta aslında Asi Nehri'nin hemen kıyısında yer alıyor.
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
Cehennem ateşini söndürecek iki özelikten biri "iman" (manevi madde), diğeri "İslamiyet" (zırh) olarak ifade ediliyor.
Kuran, cehennemi çeşitli işkence mekânları bulunan, duvarlarla çevrili ve bekçileri olan bir mekân olarak tasvir ediyor. Uygulanacak azap türlerinin başında ateş geliyor. Zebânîlerin merhametsiz, haşin, sert ve çok güçlü oldukları da ifade ediliyor. Cehennemde görevli meleklerin sayısı 19 olarak açıklanıyor.
Ayet ve hadislere göre cehennem 7 tabakadan oluşur. Her günah ve günahkar için ayrı bir kat vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri