Çocuğunuzu vurduğunda onu nazikçe uyarın. Çocuğunuzla anne baba olarak konuşun. Yaptığı davranışların doğru olmadığını, vurmanın yanlış bir davranış olduğunu ona anlatın. Çocuğun bu olumsuz davranışlarına asla tölerans göstermeyin.
Bu süreçte önemli olan çocuklara güdülerini kontrol edebilmeyi öğretmektir. Çocuğunuz bir başkasına vuruyorsa bu davranışını hemen durdurun. Onu elinden tutarak yanınıza çekin ve biraz sakinleşmesini bekleyin. Ne olup bittiğini anlamaya çalışın ve sakin olmaya gayret edin.
Melda Alantar'a göre vurarak, ısırarak çevresindekilere zarar veren çocuklara öncelikle yetişkin gibi sakin davranılmalı ve çocukla tartışmaya girilmemelidir. Anne-baba olaylar kontrolden çıkmadan duruma müdahale etmelidirler. Çocukla göz teması kurulmalı ve uyarılmalıdır.
Bu yaş çocuğu her şey benim olsun ister, her şeye dokunmak, her şeye sahip olmak ister. İstekleri yapılmadığı zaman tepki gösterir. Bu gösterdiği tepki anne babası ile arasındaki iletişim ve etkileşime göre kendini yere atma, aşırı ağlama, kafasını duvara vurma, kendini kusturma, ısırma ve vurma şeklinde olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, inatlaşmamalı sakinleşmesini beklemeli ve daha sonra davranışı ile ilgili konuşulmalıdır. Çocuğa sosyal olgunluğuna uygun çeşitli sorumluluklar verilmelidir. Çocukla iş birliği yapılmalı, evde görev ve sorumluluk alması sağlanmalıdır.
Orta yolu bulamayıp öfkelenen çocuğa karşı hiçbir şekilde müdahale etmeden ve ikna edici sözler kullanmadan sakinleşmesini beklemek gerekir. Bir müddet bekledikten sonra sakinleşen çocuğunuza sarılarak onu çok sevdiğinizden bahsedin. Ardından sanki hiç konuşmamışsınız gibi yeniden istediğini anlatmasını söyleyin.
Çocuğun saldırgan bir davranış sergilediğinde normal karşılanmamalı, gülünmemelidir. Güzel bir dille ve sakince bu davranışın yanlış bir şey olduğunu belirtilmeli ve bir daha yapmamasını istenmelidir. Çocuğun saldırgan davranışlarla bir şey yaptırmak istediğinde istediği şey yapılmamalıdır.
Çocuk kendini sürekli mutsuz hissediyor olabilir, hiçbir şey yapmayı istemiyor olabilir, alınganlaşabilir, gözleri çok sık doluyor ağlıyor olabilir. Bunu yanında kilo alma ya da kilo verme durumu görülebilir ve uykusu bozulabilir, tüm bunlar çocuğunuzda depresyon geliştiğinin habercisidir.
Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, sakinleşmesini beklemeli, davranışı ile ilgili daha sonra konuşulmalı. Çocuğa çeşitli sorumluluklar verilmeli, başarabileceği kadarıyla birçok şeyi başlatıp bitirmesi sağlanmalı. Çocuk başarma duygusunu yaşamalı.
1-3 yaşındaki bir çok çocuk ısırma ve/veya vurma döneminden geçer. Bu yaşlardaki çocuklar duygularını kelimelerle ifade edemezler ve bu nedenle de ilgi çekmek ya da gerilimlerini ifade etmek amacıyla anne-babalarını, diğer çocukları veya bakıcılarını ısırabilir, onlara vurabilirler.
Çocuğunuz olumsuz davranış sergilediğinde kısa bir süre için çocuğunuza ilgi göstermeyi bırakın. Onunla tartışmaya girmeyin, konuşmayın veya onu azarlamayın. Başınızı çevirin ve onunla göz göze gelmekten kaçının. Tutum ve davranışınızda, yüz ifadenizde kızgınlık belirtisi göstermeyin.
İlk birkaç tıbbi yardıma ulaşabileceğiniz bir bölgede bulunulmalıdır. Çocuğun bir süre dinlendirilmesi ve stresten uzak durması sağlanmalıdır. İlk 24 saat içinde kendiliğinden ve fışkırır tarzda kusmalar yaşanırsa en kısa sürede donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
"Dayak çocuğu terbiye etmede gerekli bir araçmış gibi görünür. Ancak ne yazık ki yetişkinlik döneminde birçok psikopatolojiyle ilişkilendirilebilecek suçluluk, utanç ve kendinden nefret etme gibi duyguların çocuğun kişiliğinin temeline yerleşmesine neden olur. Dayak cennetten çıkma değildir !"
"Eûzü bi-kelimâtillâhi't-tâmmeti min külli şeytânin ve hâmmetin ve min külli aynin lâmmetin." "Ya Mukit" ismi 7 kere bir suya okunarak o su çocuğa içirilebilir. Şehadet parmağı çocuğun eli üzerine koyularak “Ya Şehid" ismi okunabilir.
1.5 yaş civarı başlayıp 3.5 yaşa kadar sürebilir. Genel olarak beklediğimiz; 3.5 yaştan sonra toplumsallaşma ve sosyalleşmenin artması ile çocuğun sakinleşmesi. Ancak çocuk, bu sendromdan geçerken aileyi nasıl manipüle edeceğini öğrenmişse, bu dönemdeki bazı alışkanlıklarını ileri yaşlara da taşıyabilir.
İstediğine ulaşamama, engellenme, beklentilerinin karşılanmaması, yetersizlik duygusu, yalnızlık, itilmişlik, bir takım haksızlıklara veya saygısızlıklara maruz kalma, doğru anlaşılamadığını hissetme gibi durumlar öfkeyi ortaya çıkaran diğer durumlardır. Yine bazı ruhsal hastalıklar da öfkenin sebebi olabilir.
İletişimin temel kuralı; karşı tarafa hangi frekanstan mesaj gönderirseniz, aynı frekanstan mesaj almanızdır. Saldırgan davranışlar azaltmanın en güzel yolu bu çocukların olumsuz enerjilerini spor, dans etme, resim yapmak, oyun hamuru ve plastik oyuncaklarla oynama vb. uygun yararlı etkinliklere kanalize etmektir.
Engellenme, depresyon, acı, yüksek sesler, kalabalık, provokasyonlar, yüksek sıcaklıklar, hoşa gitmeyen kokuların olumsuz duyguları açığa çıkararak agresyon davranışlarını tetiklediği düşünülmektedir. Doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar da agresif davranışlarda etkili olabilmektedir.
İhtiyaçlarının karşılanmaması, fazla kızılması ya da cezalandırılması, haksızlığa uğramak akla ilk gelenlerdir. Çocuklara yeterli sınır koymamak onların öfkeli bireyler olarak yetişmelerindeki en önemli sebeplerden biridir. Altta yatan yoğun mutsuzluk, kaygı gibi duygular da öfke ile kendini dışa vurabilir.
Dikkatli Olun ve Öfkelenmeyin: Çocuğunuz sizin dikkatinizi çekmek için çeşitli yaramazlıklar yapabilir. Onu sakin bir şekilde dinleyerek, ona bunu neden yaptığını sorun. Asla ona karşı sinirli olmayın ve bağırmayın. Eğer çocuğunuz yaramazlık yapmadığı halde ona öfkeli davranırsanız, size kızıp yaramazlık yapabilir.
5 yaş sendromunun tedavisi bulunmaz. Bu dönemde uzman doktorlardan destek alınmalıdır. Bu süreçte bilişsel davranışçı terapiler önemli yer tutar. 5 yaş sendromu tedavi sürecinde anne ve babaya büyük görev düşer. Anne ve babalar anlayışlı ve sabırlı davranmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri