Bazı spiral çeşitleri, miyomlar gibi rahim sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan aşırı kanamayı azaltmak için kullanılabilir. Kanser Riskini Azaltma: Hormonal spiral türleri, rahim içi kanser riskini azalttığı için rahim kanseri veya endometrial hiperplazi riski olan kadınlar için önemli olabilir.
Hormonlu spiral yerleştirilmesi ve rahim alınması ameliyatı(histerektomi) gibi yöntemler bu durumları daha kanserleşme başlamadan bitirebilir. Rahim kalınlaşmasının en sık belirtisi anormal vajinal kanamadır. Anormal vajinal kanama, tekrarlayan ara kanamalar veya aşırı kanama şeklinde olabilir.
Spiral uzun yıllar hiç değiştirilmemişse rahim duvarına saplanabilir. Bu tip vakalarda histeroskopi denilen kameralı alet ile ve anestezi altında spiral çıkarttırılmalıdır. Spiral takılmadan önce rahim ağzında ciddi hiçbir problem olmamalıdır ve bu smear ile teyit edilmelidir.
Rahim ağzı kanserine neden olan en büyük faktör HPV'dir. Hastaların %99.7'sinde bu virüs saptanmıştır. Rahim ağzı kanseri bulaşıcı olmasa da HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın virüstür. Genital bölgesinde siğil olan kişiler ile cinsel temas sonrası %60 gibi yüksek oranda bulaşıcılık söz konusudur.
İlgili 34 soru bulundu
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Serviks kanseri, dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda sıklıkla rastlanan, ortalama olarak 35 ila 55 yaş aralığındaki kadınlarda rahmin vajinaya açıldığı kısımda meydana gelen genetik özellikli bir kanser türüdür.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır. Zamanla spiralin bakır ve progesteron içeriği de azalacağı için ortalama her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.
Spiralin süresi dolduğunda, bir sorun yoksa yeni bir spiral eskisi çıkarıldıktan hemen sonra takılabilir. Rahimin bir süre dinlendirilmesi gibi bir kavram geçerli değildir.
Potansiyel hastaların rahim kanserinin ilk belirtilerini tanımaları önemlidir. Rahim kanseriyle ilgili en önemli 3 belirti beklenmeyen vajinal kanama, pelvik ağrı ve kilo kaybı olarak sıralanabilir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Bir kadın MIRENA takılı iken gebe kalırsa dış gebelik olasılığı göreceli olarak artar. Cinsel ilişki sırasında partneriniz tarafından RİS'in çıkma riski olduğu hissedilebilir. Her kadın meme kanseri riskiyle karşı karşıyadır ancak meme kanseri 40 yaş altı kadınlarda seyrek görülür.
Fakat bazı spiral kayması vakalarında rahim iç astarının delinmesi, diğer iç organlara karışabilmesi gibi ciddi riskler oluşabilir. Spiral kaymasını önlemek için düzenli olarak jinekolojik muayene planlaması yapılmalı ve bu nedenle meydana gelebilecek belirtiler dikkatle takip edilmedir.
Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni
Kişi hiç adet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir.
Spiral Kimlere Takılmaz? Kalp kapağı problemi olanlar için tercih edilmez. Rahmin konjenital (doğuştan gelen) sorunları ya da sonradan oluşan yapısal anomalileri çift rahim, küçük ve kısa rahim, rahim içi miyom, rahim ağzı darlığı olanlara takılmaz. Şiddetli adet sancısı ya da âdet kanaması olanlara takılmaz.
Spiral ile gebelik olursa, spiral mutlaka çıkarılmalıdır. Hamile kaldığında spiral çıkarılmazsa anne hayatı için tehlikeli olacak düzeyde enfeksiyon olabilir. Su kesesi erken yırtılıp erken doğum kaçınılmaz olur.
Spiral çıkarıldıktan sonra özellikle dikkat edilmesi gereken bir durum yoktur. İşlem sonrasında ağrı veya kanama olursa mutlaka muayene için doktora başvurulmalı. Ağrı veya kanama, spiral çıkarılırken rahim ağzının yaralanmasından veya spiralin tamamının çıkarılmamış olmasından kaynaklı olabilmektedir.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Bazen rahim, spiral takılması nedeniyle iltihaplanabilir. Rahim iltihaplanırsa, adet döngüsünü değiştirebilir. Örneğin özellikle şiddetli olabilir veya normalden farklı bir zamanda ortaya çıkabilir. Ayrıca midenizin alt kısmında ağrı olabilir veya ateşiniz çıkabilir.
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
HPV Virüsü Tek Eşlilikte Olur Mu? Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri