Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Bebekler Göz Rengini Kimden Alır? Bebeğin göz rengi anne ve babasından gelen genlerle ilişkilidir. Ailelerden birinde renkli göz görülüyorsa bebeğin gözlerinin renkli olma ihtimali vardır.
Göz rengiyle ilişkili genlerin çoğu, melanin adı verilen bir pigmentin üretimi, taşınması veya depolanmasında yer alır. Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkilidir. Kahverengi gözlü insanların irisinde çok miktarda melanin bulunurken, mavi gözlü insanlarda bu pigment çok daha azdır.
Kahverengi - Kahverengi ise : İki ebeveynin de göz renginin kahverengi olduğu bir durumda, bebeğin göz renginin %75 ihtimalle kahverengi %18 ihtimalle yeşil ve %6 ihtimalle mavi gözlü olur. Yeşil - Yeşil ise: Anne ve babanın ikisi de yeşil gözlüyse, bebeğin %75 ihtimalle yeşil, %25 ihtimalle mavi olur.
Koyu kahverengi göz ya da Kapalı kahverengi göz: Bol pigment içerir ve çaprazlamada her zaman baskın çıkar. Koyu Kahverengi en sık görülen göz rengidir. Siyah olarak tanımlanan gözler aslında tamamen koyu kahverengindedir.
İlgili 42 soru bulundu
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Göz rengini ne belirler? Göz rengimizi iris yani göz bebeğinin içindeki pigment (renkli madde) miktarı belirler. Çok az pigment içeren gözler mavi iken, orta düzeyde pigmentli gözler yeşil tonlarındadır.
Anne veya babadan sadece birinden koyu renk gen gelmesi durumunda bebeklerin göz rengi koyu renkli olur. Bebeklerin göz rengi yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise, çekinik genlerle taşınır. Yani bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
Saç renklerinin genetiği henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Bir teoriye göre, en az iki gen çifti insan saçı rengini kontrol eder. Bir fenotip (kahverengi / sarışın), baskın bir kahverengi alele ve resesif bir sarışın alele sahiptir.
Saça, deriye ve göze rengini veren melanin pigmentinin iris tabakasındaki yoğunluğu ve dağılımı göz rengini belirliyor. Kahverengi göz melanin miktarının fazla olması, renkli göz ise melanin miktarının az olması anlamına geliyor.
Kahverengi gözlü ebeveynin her iki alleli de kahverengiyse, bir mavi allel kalıtacağı için genlerinde mavi alleli taşır. Bebeğin mavi gözlü olabilmesi için, her iki ebeveynin de bir kahverengi bir de mavi allel taşıması gereklidir.
İnsan gözünün rengi, ikisi iyi anlaşılmış olan üç genden kaynaklanır. Bu genler en yaygın renkleri (yeşil, kahverengi ve mavi) belirler. Gri, ela ve çoklu kombinasyonlar gibi diğer renkler, şu anda tam olarak anlaşılmamış veya açıklanamamıştır.
Her iki tarafın gözleri mavi ise bebeğin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur. Kahverengi ve mavi gözlü anne ve babadan doğacak bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %50 oranında mavi olabilir. Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir.
Doğduktan 1 ay sonra da yavaş yavaş değişmeye başlar. Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir.
Bebeklerin gözleri yeni doğduklarında genellikle gri-mavi renktedir. Ancak zamanla -genellikle bir yaşına kadar- göz renkleri değişir. Saç rengi de genellikle bebekler büyüdükçe koyulaşır.
Sonuçlar, mavinin erkeklerde en çekici göz rengi olduğunu ve toplam 173 eşleşmeden 47'sini ya da yüzde 27.17'sini elde ettiğini buldu. Bir sonraki en popüler renk, yüzde 21,97 oyla kahverengi, ardından yüzde 16,76 ile yeşil, yüzde 15,03 ile ela ve yüzde 10,98 ile siyah oldu.
Dünya çapında en fazla görülen göz rengi yüzde 55 ile kahverengi olurken, en nadir rastlanan göz rengi yüzde 1 ile gri gözler oldu.
Yeşil gözler
Yeşil gözlü insanların çekici ve şehvetli olduğu tespit edilmiştir. Hemen hemen her insanı etkileri altına almayı başarırlar ve seksi olarak tanımlanırlar. Bunların yanı sıra yaratıcı, kendine güvenen ve öfke kontrolü olan kişiler arasında yer alırlar.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Düzenli olarak organik bal tüketmenin gözlere daha açık ve doğal bir renk kazandırdığı belirtiliyor. Ayrıca balın sağlık açısından başka faydaları da olduğunu belirten bilim insanları, balın vücutta reflüyü azalttığını ve enfeksiyonlarla savaşma da büyük bir rol oynadığını söylüyor.
Kurtlar dışında başka hayvanlarda da bu renk gözler ortaya çıkmaktadır. Yüksek oranda lipokrom olması ve düşük melanin olması bu rengin çıkmasında etkendir. Bu renk insanlarda çok nadir olarak ortaya çıkabilen bir göz rengidir. Yeşil gözlerden çok daha nadir olarak binde bir rastlanabilecek bir durumdur.
Yosun yeşili genellikle tercih edilen hoş renk tonundan biridir. Göz renginizin koyu ve açık rengine göre, daha canlı veya mat yeşil renklerinden birini tercih edebilirsiniz. Yeşil göz rengi her zaman zarif ve hoş bir görünüm elde etmenize yardımcı olur.
Tedavi amaçlı olarak yapılan müdahalelere ise dinimizde izin verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle; yalnızca güzel görünme maksadıyla ve kozmetik kaygılarla melanin azaltıcı müdahalelerde bulunmak ve cilt veya göz rengini değiştirmek dinen uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri