Çocuğuna Sedasyon Yaptıran Var mı? Çocuğuna bu uygulamayı yaptıranların sayısı fazladır. Çünkü çocuklarda meydana gelen diş hekimi korkusu yapılması gereken tedavinin aksamasına neden olur. Bu aksama karşısında bireylerin korkusunu durdurmak gerekir.
Sedasyon ile diş tedavisi sadece çocuklara mı yapılabilmektedir? Sedasyon ile diş tedavileri sadece çocuklarda değil aşırı kaygılı olan ya da uzun süreli cerrahi işlem gerektiren (gömülü yirmi yaş dişi çekimi, kist tedavileri, çoklu implant uygulamaları gibi) yetişkin hastalarda da uygulanabilmektedir.
Sedasyon zararlı mı? Sedasyon işlemi uzman bir ekip tarafından uygulandığı taktirde hastaya herhangi bir zarar vermemektedir.
Genel anestezi altında diş tedavileri ilk dişlerin çıktığı 1 yaşından itibaren her yaşta gerçekleştirilebilmektedir. Tedavi süresi yapılacak olan işlem sayısına göre değişir. İşlem sonrasında anne ve babaları ile birlikte 1-2 saat kadar dinlenme odasında dinlendirilen çocuklar daha sonra evlerine gönderilir.
Genel anesteziye oranla çok daha güvenli ve kolay bir uyutma işlemi olan sedasyonun riskleri ve yan etkileri de çok daha azdır. Bazı hastalarda sedasyon sonrasında halsizlik, reflekslerde azalma, tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, kısa süreli hafıza sorunları gibi durumlar yer alabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Sayıklama durumu hastaya göre değişiklik gösterir. Ancak hasta sedasyon anestezi sonrası genelde sayıklamaz. Bilincinin yerine gelmesi daha kolay olduğu için bu tarz durumlarla karşılaşmazsınız. Hasta uyandığında diş tedavisi sırasında herhangi bir uygulamayı, acıyı ve sesi hatırlamaz.
Bazı çocuklar diş hekimini görünce endişelenebilir ve bu nedenle de tedavi görecek kadar uzun süre doktorun yanında kalmak istemeyebilir. Diş hekimi, bu çocukların rahatlamalarına ve/veya uykulu hale gelmelerine yardımcı olabilecek bir çeşit ilaç verilmesini önerebilir. Buna "bilinçli sedasyon" denir.
Sedasyonda Acı Hissedilir mi? Sedasyon işlemi sırasında hastanın bilinci açıktır, bu işlem sayesinde ağrı ve acı hissi bastırılır.
Çocuklar korku ve endişe duyduklarından dolayı genelde damar yolu açılmasına izin vermezler. Bu nedenle çocuklarda anesteziye maske ile anestezik gazların solutulmasıyla ya da anestezik madde katılmış meyve suyu içirilmesiyle veya kas içine yapılan anesteziklerle başlanır.
Evet, kanal tedavisi yapılması altından gelecek daimi dişin çıkmasını engellemez. Fakat her süt dişinin altında daimi diş olmayabilir, bu durum ancak doktorunuzun çekeceği röntgen sonucunda ortaya çıkar. Eksik bir dişin olup olmadığının tespit edilebilmesi için çocuğun en az 6-7 yaşlarında olması gerekir.
Diş hekimliğinde bilinçli sedasyon ya da IV sedasyon damar yolu ile uygulanır. Uygulamada verilen anestezi düzeyine bağlı olarak hastalar konuşabilir ya da derin uykuda olabilirler.
Sedasyon uygulamasında ise hastanın bilinci yerindedir, yalnızda ağrı ve acı hissi baskılanır. Ayrıca, sedasyon sırasında hastalar doğal fizyolojik reflekslerini korur ve kendi başlarına nefes alabilir.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Genel anestezi yapıldığında hasta, uygulanan cerrahi işlemle ilgili hiçbir şey hatırlamaz. Sedasyon ile genel anestezi arasındaki fark, sedasyonda hasta yarı bilinçlidir. Diş hekimleri genel anesteziyi, korku, anksiyete ve ileri cerrahi gerektiren durumlarda uygular.
Ağız ve diş sağlığı tedavileri genel olarak lokal anestezi ile yani yalnızca işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi ile gerçekleştirilmekte ise de günümüzde gerekli görülen hallerde hasta uyutularak da tamamlanabilmektedir.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
Öksürük ve soğuk algınlığı olan çocuklar (özellikle daha küçük çocuklar) anestezi altında solunum sıkıntısı yaşamaya daha meyilli hale getirebilir. Bu sorunlar çocuklarda akciğer enfeksiyonu riskini de artırıyor. Dolayısıyla, çocuğunuz iyi değilse hastane personelini uyarmanız çok önemlidir.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
İnsanlar anestezi altında iken esneme, hapşırma veya öksürme eylemlerini gerçekleştirebilir mi? Sorunun kısa cevabı hayır.Anestezi altında hastanın bilinci kapalıdır dışarıdan gelen herhangi bir uyarana herhangi bir tepki veremez.
Sakinleştirmek anlamına gelen sedasyon, tıpta sıklıkla kullanılıyor. Anestezi uzmanı tarafından uygulanan sedatif ilaçlarla tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku halidir. Diş tedavilerinde de kullanılan sedasyon, özellikle diş hekimi fobisi olanlar tarafından tercih ediliyor.
Bilinçsiz (Derin) Sedasyon
Derin sedasyon uygulamasında verilen ilaçların dozu, hafif sedasyona oranla daha fazladır. Bu nedenle hasta derin bir uykuya dalar ve tedavi süresince herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Bu işlemler özellikle dental fobisi olan kişilerin tedavilerinde uygulanır.
Aksi bir durum olmadığı müddetçe dolgu da yapılmaz. Fakat gerek duyulan noktalarda evet, 4 yaşındaki çocuğa diş dolgusu yapılabilir.
Sedasyon, bir prosedür sırasında daha rahat hissetmenize yardımcı olmak için ilaçların verilmesidir. İlaçlar (yatıştırıcılar) genellikle damarınıza verilir intravenöz veya IV), ancak bazen ağızdan (oral) veya yüz maskesi yoluyla da verilebilir. Sedasyon uzmanı sedasyonunuzu uygulayan sağlık uzmanına verilen isimdir.
Çocuğunuzun sedasyon öncesi grip, nezle, öksürük, ateş şikayetleri varsa işlem ertelenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri