Çocuk Gelişimi (Açıköğretim) (EA) lisans programı mezunlarının KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) Başarıları Not: Programlar başarı puanlarına göre yüksekten düşüğe doğru sıralanmıştır. (Açık ve Uzaktan Eğitim Fak.)
Tüm lisans mezunları ya da mezun olabilecek durumda olan tüm adaylar KPSS B Lisans sınavına girebilir.
Çocuk Gelişimi Önlisans Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci kabul edilmektedir.
Çağımızın aranan meslekleri arasında yer alan çocuk gelişimi uzmanları; anaokulları, kreşler, rehabilitasyon merkezi ve eğitim kurumlarında çalışabilir. Bunun yanı sıra özel okullar ve devlet okullarında çalışma imkanları mevcuttur. Çocuk gelişim uzmanları gündüz bakım evleri ve hastane gibi alanlarda da çalışabilir.
Sağlık Bakanlığı (2013) Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre, Çocuk Gelişimi kadrolarına atanabilmek için Sağlık Bilimleri Lisansiyeri olmak, en az lisans eğitimi veren Yükseköğretim kurumlarından mezun olmak ve KPSS sınavından en az 70 almak şartları bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Dersleri başarı ile tamamladıkları takdirde “Çocuk Gelişimi Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Bölüm mezunları ise “Çocuk Gelişimi Uzmanı” olarak kariyerlerine başlayabilirler.
Çoçuk gelişimi öğretmenliği atama puanları taban olarak 81 seviyesinden başlamıştır. 2 yıllık çoçuk gelişimi atama puanları da aynı seviyeden başlamaktadır. Atama taban puanları 2021 de sabit kalırken taban puanları 2022 de yukarıya çıkmaktadır.
Çocuk gelişimi öğretmeni olmak için ilk şart, üniversitelerin 2 yıllık ya da 4 yıllık eğitim veren eğitim bilimleri fakültesinde yer alan çocuk gelişimi bölümünden mezun olmaktır.
Çocuk gelişimi mezunları, kreş, yuva, anaokulu, hastane, bakım evi ve gündüz bakım evlerinde görev alabilir. Mezunlar MEB'e bağlı olarak da Okul öncesi eğitim kurumları, kız meslek liseleri, ilköğretim okulları ve çocuk kulüplerinde de görev alabilir.
Çocuk Gelişimi Öğretmeni olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Çocuk Gelişimi Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.500 TL civarındadır.
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul öncesi eğitim ve özel eğitim kurumlarında, çocuk kliniklerinde, turistik tesislerin çocuk kulüplerinde de çalışabilirler.
Üniversitelerdeki çocuk gelişimi bölümü eşit ağırlık puan türü ile öğrenci alır. Bu nedenle üniversite sınavına giren adaylar Türkçe ve Matematik sorularını çözerek en yüksek puanları alabilirler. Üniversite sınavında eşit ağırlık puan türünde yüksek puan alan öğrenciler çocuk gelişimi bölümünde okurlar.
EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır. Tercih Listeni Oluşturmak için Tercih Robotuna Kayıt Ol!
Çocuk Ve Gençlik Merkezleri'nde, Çocuk Gelişimcisi olarak görev alırlar (bkz. Çocuk ve Gençlik Merkezleri Yönetmeliği, 2001). Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumuna Bağlı Toplum Merkezleri'nde Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev alabilirler.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
b) B Grubu Kadrolar;
B kadro meslekler lisans, önlisans, ortaöğretim mezunlarının katıldığı düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
3)Okul öncesi öğretmenliğinden atanmak için; bölümünüz ister çocuk gelişimi lisans ister okul öncesi öğretmenliği olsun alan sınavına ve eğitim bilimleri sınavına girmek zorundasınız.
Okul öncesi "öğretmeni" olur yani öğretmen olur. 4 yıllık çocuk gelişimcisi diye bir şey yoktur. Atamaları da Şubat atamasında 76 kusur puanlar Ağustos atamasında 80 kusur puanla kapatmıştır ve atanmak fazlasıyla geçmiş yıllara göre zordur.
Üniversitelerin çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olan kişilerin pedagojik formasyon alarak okul öncesi öğretmenliği yapmaları mümkündür. Bunun için öncelikle çocuk gelişimcisi unvanı almak ve sonrasında da gerekli formasyonu almak gerekir.
Çocuk Gelişimi Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Bölümü, olarak belirlemiştir. İlgili karara göre çocuk gelişimi ile ilgili bölümler okul öncesi öğretmeni olarak atanabiliyorken, okul öncesi öğretmenliği bölümü mezunlarının çocuk gelişimi öğretmenliğine başvuru hakkı bulunmamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır.
Ön lisans mezunları, kpss yaparak kendi alanında memur olma şansı yoktur. Ancak lisans tamamlayarak, kpss sınavına girip kendi alanları içerisinde atanabilirler.
Ayrıca Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü'nü (Lisans- Yüksek Lisans) bitirenlerden "Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı"nı veya "Pedagojik Formasyon Programı"nı başarı ile tamamlayanlar öğretmenlik yapabilirler. Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri