Çocuğum için BES, hem katkı payı hem de ödeme aralığı konusunda kolaylıklar sunar. Böylelikle, yüksek gelire sahip olmayan ailelerin de çocukları için yatırım yapmasını sağlar. Bu açıdan da oldukça mantıklıdır. Ekonomik şartlarınızı zorlayıp darboğaza girmeden geleceğe yatırım yapmanın en kolay yoludur.
Çocuğum İçin BES nedir? Yapılan yeni düzenlemeler ile 18 yaşından küçük çocuklarınızı bireysel emeklilik sistemine dahil edebileceksiniz. Ödediğiniz katkı payının %30'u oranında devlet katkısı ile çocuğunuzun birikimi daha da katlanır.
*18 yaş altı katılımcılar için 250 TL'dir. Sözleşmenizin birikimi üzerinden ilk 5 yıl boyunca her yıl için Asgari Brüt Asgari Ücret'in %8,5'i kadar tahsil edilir. İlk yıl kesinti tutarının tamamı tek seferde, ikinci ve beşinci yıllar aralığında ise aylık olarak tahsil edilir.
350 TL'den başlayan aylık ödemelerle, 18 yaşından küçüklere bireysel emeklilik ürünü ile çocuklarınızın geleceğini bugünden güvence altına alın. Çocuğunuz büyürken birikimi de onunla birlikte büyüsün. Üstelik %30 devlet katkısı avantajıyla!
18 Yaş Altı BES, 18 yaşından küçük çocukların geleceği için erken yaşta birikim imkanı sunan emeklilik planıdır. 200 TL'den başlayan aylık katkı payı tutarı, faizli ve faizsiz fon alternatifleri ve %30 devlet katkısı avantajıyla çocuğunuzun geleceğini güvence altına alır.
İlgili 39 soru bulundu
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır. Sigorta şirketleri bireysel emeklilik sistemine girişte giriş aidatı alabilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden kaç yaşında emekli olacağım? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde 56 yaşınızı tamamladıktan ve en az 10 yıl boyunca sistemde kaldıktan sonra emekliliğe hak kazanabilirsiniz. Sisteme kimler katılabilir? Bireysel Emeklilik Sistemi'ne bir yaş sınırı olmaksızın herkes katılabilir.
Katılımcının vefatı halinde bu şekildeki birikim, hak kazanma süresinin tamamlanmasını beklemeksizin 4721 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlara veya kanunî mirasçılarına ödenir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılmak için eskiden kişinin 18 yaşını doldurmuş olması şartı vardı ancak artık sisteme katılım için yaş sınırı yok. Yani BES'e katılmak isteyenler yaş sınırı olmadan, yasal temsilcileri yoluyla bunu gerçekleştirebilir.
Bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u* ile sınırlıdır. 2023 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 42.160,50 TL'den faydalanabilmek için 140.535,00 TL yatırmanız gerekmektedir.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
BES fonları arasında günün en fazla kazandıranı yüzde 1,24 ile "Anadolu Hayat Em. İş Bankası İştirak Endeksi EYF" oldu. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonları arasında günün en fazla kazandıranları, yüzde 1,24 ile "Anadolu Hayat Em.
Özellikler ve Avantajlar. Avantajlı katkı payı: Çocuklara Avantajlı BES Planı ile ayda 285 TL'den başlayan katkı payı ödemeleri ile yaşam standardınızdan ödün vermeden, çocuğunuzun gelecek yıllarını garanti altına alabilirsiniz.
Ödeme periyoduna kendiniz karar verebilirsiniz (Aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık). Dilediğiniz zaman ödemelerinize ara verebilir, daha sonra tekrar devam edebilirsiniz. Üstelik, çocuğunuz olmasa dahi velisinin/vasisinin onayı ile 18 yaş altındaki çocuklara BES hesabı açabilirsiniz.
1 Ocak 2013'te başlayan BES devlet katkısı uygulaması öncesinde sistemde olan katılımcılar daha da avantajlı! 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl hak ediş süresi ekleniyor.
Emeklilik hakkını elde ettiğinizde emeklilik hesabınızdaki birikimlerinizi toplu olarak veya belirli bir program çerçevesinde alabileceğiniz gibi yaptıracağınız yıllık gelir sigortası ile ömür boyu veya belirli süreler için düzenli olarak emekli maaşı alabilirsiniz.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Daha önce işvereni tarafından emeklilik planına dahil edilmiş ancak cayma veya ayrılma hakkını kullanmış olan çalışan, 3 yılın sonunda bir defalığına mahsus olarak emeklilik sistemine yeniden dahil edilebilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 5 yıla kadar artırmaya yetkilidir.
Ayrıca katılımcıların, 2 aylık cayma süresi sonunda otomatik katılım sisteminde kalması durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL başlangıç devlet katkısı hak edişi bulunmaktadır.
27.12.2018'den önce ise; 27.12.2018'den sonra ise; Doğum tarihi 01.01.1972 ve sonrası olan çalışanlarınızı dahil edebilirsiniz. İşe başladıkları yılın ilk gününe göre 45 yaşını doldurmamış olan çalışanlarınızı dahil edebilirsiniz.
Şimdi yeni düzenleme diyor ki, o 40 bin liraya da bir sonraki sene devlet katkısı alabileceksin. Gelecek sene hiçbir şey yapmadan 40 bin liranın yüzde 30'u olan 12 bin lirayı alacaksınız. Yani BES'e toplu para yatırmak hem getiri anlamında büyük avantajlı hem devlet katkı ve teşvik ediyor.”
Nasıl Emekli Olurum? Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız yeterlidir. Emeklilik sisteminde 10 yıl kalıp, 56 yaşınıza geldiğinizde önünüzde birikiminizle ilgili birden fazla alternatifiniz bulunmaktadır.
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri