Fosfor, periyodik tablonun 3. periyodunun 15. grubunda yer alan bir elementtir. Fosforun atom numarası 15'tir. Fosfor, P sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Atom numarası 15, kimyasal simgesi P olan fosfor ametal özelliği gösteren bir elementtir.
Fosfor, simgesi P ve atom numarası 15 olan ve insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan kimyasal elementtir.
Diyot ve transistör gibi modern elektroniğin temel parçalarının ham maddeleridirler. Bor, Silisyum, Germanyum, Arsenik, Antimon, Tellür ve Polonyum, yarı metallere örnektir. Bu elementlerin fiziksel özellikleri metallere, kimyasal özellikleri ametallere benzer.
Atom numarası 15, atom ağırlığı 30.97 olan fosfor periyodik tablonun 5. grubunda bulunmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Fosfor birçok gıdada bulunan bir mineraldir. Vücudumuzda gerçekleştirdiği önemli bir işlev, güçlü, sağlıklı kemikler oluşturmak için kalsiyum ile çalışmaktır. Vücudumuz, atıkları filtrelemek, doku ve hücreleri onarmak gibi birçok işlev için fosfora ihtiyaç duyar.
Fosfat, fosforik asit tuzu olarak da bilinmektedir. Bunun yanında kil tortularından elde edilen inorganik bir mineraldir. Bahçecilik işlerinde ise fosfat gübre olarak da kullanılmaktadır. Bu sebeple de oldukça önemlidir.
Metal adı altında genellikle karşılaşılan elementler bulunmaktadır. Bunlar demir, alüminyum, bakır, çinko, magnezyum, nikel, volfram, cıva olmaktadır.
Metaller Isı ve elektriği iyi iletirler. Ametaller Oda koşullarında (civa hariç) katıdırlar. • Metallerin Görünümleri renkli ya da mattır. Ametaller Isı ve elektriği iletmezler (grafit hariç). Ametaller Oda koşullarında katı, sıvı ve gaz halinde bulunabilirler.
Fosfor, sembolü "P" olan ve atom numarası 15 olan kimyasal bir elementtir. Saf fosfor, beyaz ve kırmızı fosfor olmak üzere iki ana formda bulunmaktadır. Ancak diğer elementlere kıyasla oldukça reaktif özellik gösteren bir element olduğu için, Dünya'da hiçbir zaman serbest halde bulunmaz.
Fosfat, % 85–90 oranında gübre, % 10-15 oranında yem, gıda, kimya ve deterjan sanayiinde kullanılan önemli bir madendir. Ülkemizde, gübrenin ana maddelerinden biri olan fosfatın tamamına yakını GAP bölgesinde yer almaktadır. Mardin Mazıdağı yöresi Türkiye'nin en önemli fosfat sahasını oluşturmaktadır.
Kamuoyunda beyaz fosfor, bu nedenle 'fosfor bombası' ismiyle de anılıyor. Bu bomba yerden yaklaşık 80-100 metrede infilak ettirilir, havadaki oksijenle yanmaya başlar. Yaklaşık 5 ila 30 dönümlük alanı etkileyecek kapasiteye sahiptir." dedi.
İyotun atom numarası 53'tür. İyot, I sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Klorun atom numarası 17'dir. Klor, Cl sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Sodyum, periyodik cetvelde Na (Latince natrium sözcüğünden) simgesi ile gösterilen ve atom numarası 11 olan element. Sodyum yumuşak ve kaygan bir metal olup alkali metaller grubuna aittir.
Metal ametal ayrımı
Ametaller birkaç istisna dışında ısı ve elektriği iletmezken metaller ısı ve elektriği iletir. Ametallerin yüzeyleri mat bir görünüme sahipken metaller parlak bir yüzeye sahiptir. Ametaller kırılgandır ve işlenemezler fakat metaller tel ve levha hâline dönüştürülebilir.
Karbon, azot, fosfor, oksijen, kükürt, selenyum, flor, klor, brom, iyot ve soy gaz elementlerine, ametal adı verilmektedir. Herhangi bir metal elementine ait özelliği göstermeyen ve kendi aralarında dahi ortak özellikleri yok denecek kadar az olan ametaller, şekil verilmesi zor elementlerdir.
Ametaller metal ve yarı metal olmayan maddelerdir. Flor klor karbon hidrojen gibi elementler birer ametaldir. ametaller iyonlaşmada katmanlarını doldurmak için - yüklü olarak iyonlaşırlar. Metallerle iyonik bağ ile iyonik bileşikleri oluştururlar. Erime ve kaynama noktaları metallere göre düşüktür.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
Modern IUPAC adlandırma sistemine göre periyodik tablonun 4. grubu titanyum (Ti), zirkonyum (Zr), hafniyum (Hf) and rutherfordiyum (Rf) elementlerini kapsar. Grup periyodik tablonun d bloku içinde yer alır.
Vücuttaki her bir hücrenin normal çalışması için gerekli makro minerallerden biri olan fosfor, insan vücudunda oksijene bağlı olarak fosfat formunda bulunur. İlaç ve takviye formundaki fosfor ise fosfat olarak adlandırılır.
Fosfor döngüsünü, diğer döngülerden farklı kılan çok önemli bir özelliği vardır. Fosfor elementi gaz haline geçemediği için atmosferde bulunmaz.
Kimyasal olarak DNA, nükleotit olarak adlandırılan basit birimlerden oluşan iki uzun polimerden oluşur. Bu polimerlerin omurgaları, ester bağları ile birbirine bağlanmış şeker ve fosfat gruplarından meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri