Eski Türkçe bir sözcük olan çocuk, çeşitli ikilemelerde, deyimlerde ve kalıp ifadelerde kullanılır. Örneğin çoluk çocuk, ailecek, hep birlikte anlamına gelir.
Sözcüğün kökenini araştıranlar kök sözcük hususunda fikir birliğinde olup anlam kaymasından söz etmektedirler. Oysa bugün kullandığımız çocuk sözcüğü Anadolu ağızlarında da görülen çağa sözü ile - cuk küçültme ekinin kaynaşması sonucunda ortaya çıkmıştır.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır. In this study, we will be focused on the etymology of the kenç “young, baby, children” that we can follow it from the Old Uighur and Karakhanid texts.
Eski Uygurcada enük biçiminde ve hem hayvan yavrusu hem de çocuk ve oğul anlamında kullanılmaktaydı. Kelimenin kökeni Dîvânu Lugâti't-Türk'te yėni- "doğmak, doğurmak; hafiflemek'"eylem kökü ile açıklanmaktadır. Esasen çocuk anlamındaki bir kelimenin doğmak fiilinden türediği birçok dilde de görülmektedir.
Eski Türkçe kēnç “yavru, bebek” sözcüğünden evrilmiştir. Moğolca kence "küçük, ailenin en küçük çocuğu" Türkçeden alıntıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Yaş kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
iyi - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe edgü “fayda (isim), faydalı, iyi (sıfat)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ed “mal, varlık, faydalı şey” sözcüğünden Eski Türkçe +gU ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Türkiye Türkçesi /d/ > /y/ evrimi ve sonseste /ü/ > /i/ assimilasyonu tipiktir.
Menekşe kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Menekşe kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı benefşe şeklindedir.
Çocuk, ana ve babasının rızası dışında evi terk edemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz. Çocuğun adını ana ve babası koyar.” Şeklindedir.
Eski Türkçe bala “kuş ve hayvan yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
Fakat sözcüğün yapısını daha iyi anlamamıza yardım edeceği ve analoji teşkil edeceği için önce Türkiye Türkçesinde 'çocuk', 'bebek', 'yavru' anlamına gelen bazı Türkçe sözcükler de anlam ve köken bakımından mercek altına alınmaktadır.
Eski Türkçe çocuk “yavru, özellikle domuz yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
Evlat, herhangi bir kimsenin dünyaya getirdiği veya bakımını üstlenerek ebeveynlik yaptığı kimse. Türkçeye Arapçadan geçen sözcük Arapçada çoğul anlamda olmakla birlikte Türkçede tekil olarak kullanılır.
Çocuk, bebeklik ve ergenlik çağları arasındaki insan. Bir anne veya babanın herhangi bir yaştaki evladı.
Kelimenin eş anlamlıları ise soy, evlat ve uşak olarak bilinmektedir. Çocuğun eş anlamlısı olan sözcüklerin farklı şekilde yazılmasına ve söylenmesine rağmen aynı anlama geldiği bilinmektedir. Çocuk kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler; evlat, uşak ve soy olarak ifade edilebilir.
Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Ayrıca isim bir bakıma toplumda ve resmi kayıtlarda kişiyi temsil eden kelimedir. Bu yüzden belirlenmesi de hukuki alanda ayrı bir boyut kazanmaktadır. Türk Medeni Kanunu m.339/5'e göre “Çocuğun adını ana ve babası koyar”.
Biri açmak için kışın gelmesini ve karın yağmasını beklerken, diğeri o yaz açar. O gün bugündür, karda açan ve sevgilisini bekleyen çiçeğe "Kardelen" sevgilisini yarı yolda bırakan çiçeğe de "Hercai" denilir. İşte bu yüzden hayırsız sevgiliye "Hercai" diye hitap edilir.
Menekşe, menekşegiller (Violaceae) familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya'da da yetişebilir.
Menekşe, çeşitli anlamlar taşıyan ve genellikle duygusal veya romantik bağlamda kullanılan sembolik bir çiçektir. Menekşe çiçeği, özellikle mor rengiyle sevgi, sadakat ve derin duyguların sembolü olarak kabul edilir.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
akşam - Nişanyan Sözlük. Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Etimoloji. Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri